Kisgyerek

Háztartási cikkek, amelyek meglepő módon nem mérgezőek

Kisgyerekes szülőként biztosan igyekszel a legbiztonságosabb otthont megteremteni a gyermekednek, de balesetek még így is megeshetnek.
2020. Március 05.
Háztartási cikkek, amelyek meglepő módon nem mérgezőek (Fotó: Getty Images)

Éppen ezért igencsak hasznos tudni, milyen dolgok okozhatnak mérgezést, ha véletlenül lenyel belőlük valamennyit a gyerek, és mi az, ami miatt nem kell azonnal hívni a mentőt.

A következő háztartási cikkek például szerencsére a kevésbé veszélyes kategóriát képezik, és nem okoznak mérgezést. Persze ezeket sem jó, ha elfogyasztja a kicsi, és ha azt tapasztalod, hogy rosszul van, miután valamelyikbe beleevett, azonnal hívd az orvost.

Szilikagél

Ha névről nem is ismered, akkor, ha azt mondjuk, hogy az apró fehér tasakok a cipős dobozból, azonnal beugrik majd, mi is ez. Ezeken a zacskókon rajta van a jelölés, miszerint ne egye meg senki, azonban mégsem mérgező, legalábbis akkora mennyiségben, amennyi egy zacskóban van, nem az. Az igazán nagy veszélye az, hogy fulladást okozhat, ha elakad a gyerek torkán, ezért – mint az összes többi, a listán szereplő tételt – ne tedd olyan helyre, ahol a gyerkőc ráakadhat. A legjobb, ha ezeket rögtön kidobod.

Kreatív eszközök

Ceruzák, filcek, zsírkréták, gyurmák – ezekből érdemes direkt olyat venni, amelyekre ráírják, hogy nem ártalmasak, ha a gyerek megkóstolja. A szép színek miatt ugyanis szeretnek ezekbe beleharapni a kicsik. A jó hír az, hogy többségében ezek tényleg ártalmatlanok, nem tartalmaznak akkora mennyiségű káros anyagot, hogy veszélyesek legyenek a gyerek egészségére. De még egyszer hangsúlyozzuk, hogy a külön jelöléssel ellátott termékeket érdemes venni, biztos, ami biztos.

Popsikrém

Kis mennyiségű lanolin vagy cink-oxid alapú popsikrém elfogyasztása után vélhetően nem lesz baja a gyermeknek. Nagyobb mennyiség okozhat hányingert vagy hányást, ezért jobb, ha orvos is látja a gyereket.

Kutya- és macskaeledel

Ha belekóstol a gyermek a kutya vagy a macska tápjába, jobb esetben nem lesz tőle semmi baja, ugyanis alapvetően ezek is ellenőrzött termékek. Azonban a szalmonellával való fertőzöttségnek jobban ki vannak téve ezek az ételek, így ezeknél is jó, ha ügyelünk rá, hogy ne férjen hozzá a gyerek.

Virágföld

A gyermeked úgy döntött, segít neked kertészkedni, de egy kis darab földet elfogyasztott? Szerencsére nem kell nagyon megijedned, hiszen nagyon kicsi az esélye annak, hogy bármilyen problémája lesz a virágföldtől a gyermekednek. Emellett a virágföld íze többnyire borzalmas a kicsiknek, így attól sem kell tartani, hogy újra próbálkozik majd.

Habszivacs

Ez is egy olyan tétel, amely nagyon ijesztőnek tűnik, hiszen benzolból készül – azonban ha a kicsi eszik belőle egy keveset, az még nem mérgező a számára. A veszélye sokkal inkább az, hogy a textúrája miatt fulladást okozhat, ezért ha azt látod, hogy a gyerek ebből evett, a biztonság kedvéért egy nagy pohár vízzel itasd meg, és figyelj rá, hogy nem mutatja-e nyelési vagy légzési nehézség jelét.

A cikk forrása: romper.com