Pénztárca

Újfajta együttélési forma lehet a megoldás az egyedülálló anyáknak

Az anyaközösségek jelenthetik a megoldást az egyedülálló anyukák küzdelmeire?
2023. Március 30.
anya közösség TikTok video
Fotó: TikTok

Szülőnek lenni még úgy sem egyszerű, ha van melletted egy támogató partner, vagy akár egy egész család. Hát még ha mindennel egyedül kell megbirkóznod! Anyagilag is borzasztóan nehéz, a logisztika sem egyszerű, arról nem is beszélve, hogy milyen nehéz, ha a kétségeidről, kérdéseidről, problémáidról senkivel sem tudsz beszélni. A gyereknevelés csupa meglepetés – és néha elég nagy kihívást jelent egy egyedülálló szülőnek megbirkózni a sok váratlan eseménnyel és tennivalóval.

Ezért is határozta el a válása után a fiatal anyuka, Kristin Batykefer, hogy nem próbál egyes egyedül megbirkózni mindazzal, amit a családi életük menedzselése jelent. Csatlakozott inkább egy anyaközösséghez, mommunához (mondhatjuk anyakommunának vagy mamikommunának), és a mindennapjaikat a TikTokon dokumentálja. A mommuna közös háztartást jelent, amelyben az egyedülálló anyák megoszthatják a gyereknevelés feladatait, a költségeket, az örömöket és a nehézségeket is.

@beachykefer Shoulda moved into a Mommune a long time ago. Support system like no other. 🥰 #mommune #fyp #singlemom #singlemomlife #foryou #divorcetok ♬ out of the question - Maya Wagner

 

A fenti videóban például Kristin bemutatja, hogyan vészel át egy betegséget – ami egy átlagos egyszülős családban igazi katasztrófa lehet, hiszen nagyon nehéz betegen vezetni a háztartást, ellátni a gyerek(ek)et, és igyekezni közben mielőbb meggyógyulni. De a fiatal nő itt most egész más fényben tünteti fel a helyzetet: az anyukák, akikkel együtt lakik, ki tudják segíteni, és ez nagyon sokat jelenthet.

Ebben a helyzetben konkrétan a kedvenc sütijét, házi készítésű zöldséglevest, és egy kis pihenést jelent, amíg a gyerekeket a többi anyuka levitte a parkba játszani.

Az ötlet valóban zseniális, és rövid vagy hosszú távú megoldást is jelenthet az egyedülálló anyák legnagyobb nehézségeire – arra, hogy mind anyagilag nagyon nehéz egyedül fenntartani egy háztartást, mind a gyerek körüli teendőket, a logisztikát rendkívül nehéz egyedül megoldani. A támogató közegről nem is beszélve: ha olyan családok kerülnek össze, akik jól kijönnek egymással és könnyedén menedzselik a közös mindennapokat, az rendkívül sok támogatást és érzelmi energiát jelenthet mindannyiuknak. Mert néha tényleg a magány a legnehezebb, és az, hogy egyedül kell megküzdeni a nehézségekkel anélkül, hogy valaki akár csak meghallgatna.

A kommentelők imádják az ötletet, és annyi komment, kérdés, kérés érkezett, hogy Kristin további kérdés-válasz videókat is csinált a témáról. Aki szívesen részt venne ilyesmiben, annak azt javasolja, hogy kezdjen el kérdezősködni, nézelődni a saját környezetében, akár keresgéljen például a Facebbokon, írja meg helyi Facebook-csoportokban, hogy ilyen támogató női közösséget keres – és ha nincs ilyen, akkor hozzon létre maga egyet. Sokan kérték azt is, hogy készítsen lépésről-lépésre videókat, de Kristin ehelyett inkább azt javasolja a hasonló helyzetben lévő egyedülálló anyáknak, hogy keressenek sorstársat, olyasvalakit, akivel jól megértik egymást, akivel jól esik beszélgetni, és vele beszélgessenek a lehetőségekről, felmerülő ötletekről.

Szerintünk szuper dolog, bár a megvalósítása nyilván nem egyszerű, és nagyon sok rugalmasságra van szükség ahhoz, hogy tényleg működjön.