Teherbeesés

Egy hónapon belül kétszer esett teherbe egy nő, 28 nap különbséggel fogantak meg az ikrei

Szuperfetációnak nevezik ezt a hihetetlenül ritka jelenséget.
2023. Május 30.
iker babák talpa
(A kép illusztráció Kép forrása: Getty Images)

A herefordshire-i, harminc éves Sopie Small gyermekei, Holly és Darcy ugyanazon a napon születtek, azonban egy hónap különbséggel fogantak meg. Ennek az oka egy hihetetlenül ritka jelenség, a szuperfetáció, ami azt jelenti, hogy az első terhesség után egy következő is bekövetkezik, számolt be róla a Yahoo Life.

Small és férje, Jonathan, akinek már volt akkor egy hatéves fiuk, Oscar, szerették volna, ha születik még egy babájuk. Az édesanya elmondta, hogy sejtette, hogy terhes, de továbbra is próbálkoztak, és terhességi tesztet csak egy hónappal később csinált. A pozitív tesztet követően súlyos terhességi rosszulléttől szenvedett, ezért elment vizsgálatra a hetedik héten. A vizsgálaton megtudta, hogy ikreket vár, de a két baba különböző méretű, amit az orvosok sem értettek.

A pár csak az ikrek születése után, 2020 augusztusában tudta meg, hogy a babák nem ugyanakkor fogantak meg. Darcy 1,87 kg-os volt születésekor, Holly pedig 2,7 kg-os.

Az első terhességi vizsgálatkor csak annyit mondtak Small-nak, hogy valami nem a megszokott a terhességével, mert ikreket várt, de az egyik baba nagyobb volt, mint a másik. „Saját gesztációs zsákjuk és méhlepényük volt, így tudtak táplálkozni, amikor arra volt szükségük, ezért nem tudtak rájönni, miért nagyobb az egyik iker, mint a másik” – idézte a portál az édesanyát.

A születésük után Small elmondása szerint 35 százalékos növekedési különbség volt az ikerbabák között, és az orvosok ezután vették észre, hogy a gyerekek négy hét különbséggel fogantak meg. „Darcy 32 hetes, Holly pedig 36 hetes baba volt” – mondta Small a portálnak. „Azt mondtam, hogy ez nem lehet igaz, soha nem hallottam erről. Nem tudom, hogy történhetett” – tette hozzá.

Az lányok most kétévesek, és szüleik szerint annak ellenére, hogy ikrek, nem is különbözhetnének jobban, és Holly még mindig 3 kg-mal nehezebb, mint nővére, Darcy. Az édesanya szerint az utcán az idegenek gyakran összezavarodnak, és azt kérdezik, hogy hány perc van a lányok között, míg mások el sem hiszik, hogy ikrek.

„Az emberek meg szoktak lepődni, amikor elmagyarázom, hogy Darcy két perccel idősebb és négy héttel fiatalabb, míg Holly két perccel később született, de négy héttel idősebb” – magyarázta Small.

Ahogy arról korábban a Gyerekszoba.hu is írt, a szuperfetáció azt jelenti, hogy valakinek újra peteérése van azután, hogy teherbe esik, azaz egy petesejtje már megtermékenyült. Ezt általában a terhességgel összefüggő hormonális változások nem teszik lehetővé. A szakemberek szerint azonban nem lehetetlen, hogy terhesen újra teherbe essen valaki, viszont rendkívül kicsi ennek a valószínűsége.

Ha most várod a kisbabádat, hasznos információt találsz a Terhesség hétről hétre rovatunkban!