A kisgyerekek agyfejlődésére, idegrendszerük megfelelő működéséhez a szabadban töltött idő, a sok mozgás, a játék és az ingergazdag környezet mellett vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerekre is szükségük van. Alapszabály, hogy a túlzott mértékben feldolgozott élelmiszerek kerülendők, igyekezzünk idény gyümölcsöt, zöldséget beszerezni a távolról utaztatott helyett. A sok cukor, édesség üres tápanyag, a szénsavas üdítők helyett pedig vízzel kínáljuk a kicsiket.
Most mutatunk 9 okosító ételt, amelyeket mindenképp helyet kell kapnia a gyerekek étrendjében.
Tojás
A tojást, ami az egyik legrégibb, letáplálóbb ételünk gazdag D– és B12-vitaminban, omega-3 zsírsavakban is gazdag. A a tojás cink- és kolintartalma is gazdag. A kolin pozitív hatással van a memóriára és a tanulás hatékonyságát is növeli. Cinkre szükség van a megfelelő testi fejlődéshez, a szellemi frissesség és mentális egészség megőrzéséhez.
Zabpehely
Magas fehérje- és rosttartalma mellett vasban is gazdag, mind-mind jótékony hatással van az agyi működésre.
Tengeri halak
Az omega-3 zsírsavak elengedhetetlenek az idegrendszer megfelelő fejlődése szempontjából. Az omega-3 zsírsavak legnagyobb mennyiségben a tengeri halak zsírjában találhatóak meg, különösen kiemelkedő a makréla, a szardínia, a hering és a lazac bővelkedik benne. A magyarországi halak közül a busa tartalmaz omega-3 zsírsavakat.
Olajos magvak
Az olajos magvak magnézium- és telítetlen zsírsav-tartalma javítja a memóriát, és fejleszti a tanulási képességet. Ehhez kiváló választás az otthon készült müzliszelet, amelyhez különféle pelyheket, aszalt gyümölcsöket és számtalan olajos magvat (pl. dió, mandula, kesudió) is felhasználhatunk. Érdekesség, hogy a lenmag, chia mag bővelkednek omega-3 zsírsavakban, így ha a halat nem fogadja el a gyermek, ezeket beépíthetjük étrendjébe. Az olajos magvak a B-vitamincsalád tagjait és antioxidánsokat is tartalmaznak.
Joghurt
A joghurtok fehérje- és B-vitamin tartalma elengedhetetlen az agy egészséges növekedéséhez. Inkább a natúr változatot válaszd, amit gyümölcsökkel ízesíthetsz gyermekednek.
Zöld levelű zöldségek
Kelkáposzta, spenót, kel: K-vitamin, lutein, a folsav és a béta-karotin tartalmuknak köszönhetően pozitívan befolyásolják az agy kognitív folyamatait. Nem csak főzelék, hanem turmix is készülhet belőlük.
Máj
Kiemelkedő vastartalmának köszönhetően nagyon sokat tehet a gyerek agyi fejlődéséért. Legegyszerűbben a belőle készült házi májkrémekkel, pástétomok segítségével szerettethetjük meg a májat.
Olívaolaj
Telítetlen zsírokat tartalmaz, melyek óvják a szív és az agy egészségét.
Bogyós gyümölcsök
A magas antioxidáns tartalmú gyümölcsök, mint például a málna, áfonya, szeder és az eper védik az agysejteket az oxidációs folyamatok okozta károsodástól, így a memória jobban működik. Polifenol tartalmuknak köszönhetően az agyi idegsejtek regenerációjában is fontos szerepet játszanak. A bogyós gyümölcsökből készíthetsz különféle ízletes süteményeket, pitéket, turmixokat, vagy keverd natúr joghurthoz, reggeli zabkásájához.