Teherbeesés

Környezettudatosan eszel? Erre figyelj

Egészségünk megőrzése mellett az utóbbi időben a környezettudatosság is egyre nagyobb hangsúlyt kap mindennapjainkban.
2020. Szeptember 01.
Környezettudatosan eszel? Erre figyelj

Mind többen választanak olyan élelmiszert, melyek előállítása kisebb terhelést jelent a környezetre, például kevesebb állati és több növényi eredetű terméket fogyasztanak, vagy vegetáriánus, esetleg vegán életmódra térnek át. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy a tisztán növényi táplálkozás veszélyekkel is jár, hiszen számos fontos vitaminból – például a B-vitamin – sokszor nem tudjuk a megfelelő mennyiséget biztosítani szervezetünknek.

Egy friss kutatás eredményei szerint legkedveltebb gyümölcseink, zöldségeink még annyi B-vitamint sem tartalmaznak, mint amennyit a hivatalos tápanyagtáblázatok jeleznek. Nyilván ilyenkor két választás van, vagy extrém mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt eszünk, vagy más forrásból biztosítjuk szervezetünk számára a megfelelő B-vitamin-bevitelt.

A fenntarthatóság és a környezetvédelem már hétköznapjaink fontos eleme lett, a szelektív hulladékgyűjtéstől az egyszer használatos műanyagok visszaszorításán át, az egészséges étrendig életünk egyre több területén figyelünk minderre.

Az étkezésben is a környezettudatosság, a lehető legkisebb ökológiai lábnyom az új vezérelv. Mivel az állattenyésztés több energiát igényel, mint amennyi nyerhető belőle, ezért sokan a növényi eredetű táplálékok felé fordulnak. Csak néhány példa: 1 kcal energiát tartalmazó burgonya előállításához 0,25 kcal energia kell, viszont 1 kcal-t biztosító mennyiségű csirkehús már 12 kcal energiát igényel. 1 kg paradicsom megtermeléséhez átlagosan 180 liter víz szükséges, 1 kg marhahús előállításához azonban 15.000 liter!

Fontos tudni, hogy vannak olyan vitaminok, melyek elsősorban állati eredetű élelmiszerekben találhatóak meg, így ezek pótlására, megfelelő mennyiségű bevitelére fokozottan oda kell figyelni azoknak, akik a környezettudatosság, vagy egyéb okok miatt túlnyomórészt növényi alapú táplálkozást folytatnak. Ilyenek például a B-vitaminok, melyek ráadásul vízben oldódnak, így napi szinten fontos az utánpótlásukról gondoskodni.

Többféle B-vitamin van, és ezek a természetben, illetve az élelmiszerekben jellemzően együtt fordulnak elő. Általában a szervezet energiatermelő, anyagcsere-folyamataiban vesznek részt, egyes B-vitaminok ezen kívül hozzájárulhatnak az idegrendszer normál működéséhez, segíthetik a fáradtság és a kifáradás csökkentését, valamint fontosak az immunrendszer megfelelő működéséhez.

A zöldségek és a gyümölcsök a kifejezetten egészséges és fenntartható táplálékok közé tartoznak, de a legtöbb nem a B-vitamin-tartalmáról híres, sőt van olyan tápanyag, a B12-vitamin, melyet kizárólag állati eredetű élelmiszerben találunk meg. Ezért is fordulhat elő az, hogy zöldségekből és gyümölcsökből esetenként extrém mennyiséget kell fogyasztani ahhoz, hogy a szükséges mennyiséget bevigyük a szervezetünkbe.

Mennyi B-vitaminra van szükségünk?

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) ajánlásai szerint egy felnőtt férfinak és nőnek a következő mennyiségekre van szüksége naponta az egyes B-vitamin-típusokból:

  • B2-vitamin: 1,3/1,6 mg
  • B3-vitamin: 11-14 mg
  • B5-vitamin: 5 mg
  • B6-vitamin: 1,5/1,3 mg
  • B12-vitamin: 4 mikrogramm

Egy dán kutatólaboratórium nemrégiben analizálta a magyarok étrendjében is gyakran előforduló három növényi élelmiszert, az almát, a banánt és a burgonyát, hogy megvizsgálja B-vitamin-tartalmukat. Az eredmények azt mutatták ki, hogy a hivatalosan elfogadott tápanyagtáblázatban szereplő mennyiségnél is kevesebb B-vitamint tartalmaznak ezek a zöldségek, gyümölcsök, tehát fokozottan figyelnünk kell a folyamatos pótlásukra, bevitelükre.

B2-vitamin (riboflavin) B3-vitamin (niacin) B5-vitamin (pantoténsav) B6-vitamin (piridoxin B12-vitamin (kobalamin)
Hazai adat/Dán vitaminlabor Hazai adat/Dán vitaminlabor Hazai adat/Dán vitaminlabor Hazai adat/Dán vitaminlabor Hazai adat/Dán vitaminlabor
Alma 100g 0,05mg/0,81mg 0,50mg/max.0,01mg 0,09mg/0,05mg 0,07mg/0,03 mg 0mg/0,02μg
Banán 100g 0,08mg/0,02mg 0,50mg/0,39mg 0,15mg/0,09mg 0,25mg/0,19mg 0mg/0,01μg
Burgonya 100g 0,04mg/0,05mg 1 mg/0,5mg 0,1mg/0,22mg 0,53mg/0,12mg 0mg/0,2μg

(B12-vitamin (kobalamin): a hivatalos hazai tápanyagtáblázatban szereplő adatokat korábbi, közel 20 évvel ezelőtti labortechnikával mérték, nem tudták ezt a nagyon kis mennyiséget kimutatni, ezért szerepel 0 a hazai adatnál)Jól látható, hogy a B-vitaminok esetén napi szükséglet csak nagyon nagy mennyiségű növényi élelmiszerrel vihető be. Ahhoz, hogy az ajánlott mennyiséget elfogyasszuk, napi 1-10 kg almát vagy 3-6 kg banánt vagy 1-2,5 kg burgonyát kellene ennünk, ha a vegán, környezettudatos étkezési elveket követjük, és más módon nem viszünk be B-vitamint a szervezetünkbe.Nem kell azért nagyon megrémülnünk az óriási mennyiségek hallatán, vannak olyan élelmiszerek, funkcionális italok, étrendkiegészítők, melyeket vegetáriánusok és vegánok is fogyaszthatnak, és kis mennyiségben is biztosítják a szervezetünk, idegrendszerünk megfelelő működéséhez szükséges összes B-vitamint. Napi két zacskó mogyoróval elég B-vitaminhoz jutnánk, viszont ez a vonalainknak nem túl előnyös.

Forrás: Well PR Ügynökség