Terhesség

5 motiváló dolog a terhesség végére

Hamarosan érkezik a kisbabád? Íme, néhány izgalmas dolog, ami a terhességed 37-40. hetében (és azon túl) történik vele.
2020. Szeptember 13.
5 motiváló dolog a terhesség végére (Fotó: Getty Images)

A Today’s Parent összegyűjtött néhány motiváló tényt a terhesség végéről, amely izgalmasabbá teszi a várakozást.

Nagyobb lesz a baba agya

A kisbabád agya csaknem megduplázza méretét a várandósság 25-39. hetében. Az utolsó hetekben a baba agyában olyan agyi kapcsolatok, idegpályák alakulnak ki, amelyek fontosak lesznek a tanuláshoz, a mozgáshoz és a koordinációhoz a kicsi születése után.

A tüdő még ilyenkor is fejlődik

Shade Chatrath, szülésznő szerint, míg korábban azt gondolták, hogy a tüdő a 37. hétre teljesen kifejlődik, a legújabb kutatások alapján a fejlődése a születésig, sőt azon túl is tart. A 24-28. hét között a baba tüdeje úgynevezett felületaktív anyagot termel, amely megakadályozza, hogy a léghólyagocskák összetapadjanak, miután először elkezd lélegezni. A Buffalo Egyetem tanulmányából kiderült, hogy a légzéssel és a felületaktív anyag adagolásával kapcsolatban kétszer nagyobb valószínűséggel volt szüksége segítségre a 37-38. héten született csecsemőknek, mint a 39-41. héten világra jött babáknak. (A 37. hét előtt született babáknak általában lélegeztető gép segítségével juttatnak felületaktív anyagot a tüdejükbe.)

Finomhangolódik a máj

Akár a 39. hétig is fejlődhet a máj, melynek egyik fontos feladata a bilirubin nevű anyag kiszűrése a baba véráramából.  A 38. hét előtt született babák szervezete nem tudja olyan hatékonyan feldolgozni a bilirubint, ezért születés után náluk a sárgaság veszélye is nagyobb.

Kihullik a lanugo

A babát az anyaméhben finom, pelyhes szőr borítja, melyet lanugonak neveznek, és ez segíti a vernix, azaz magzatmáz nevű, krémes, viaszos, fehér anyag megtapadását, amely melegen tartja, és védi a bőrét a magzatvíztől. Sok kisbaba a lanugót a magzatvízbe hullatja, rövid idővel a születés előtt.A baba folyamatosan lenyeli a magzatvizet, amely epét, salakanyagot és sejteket is tartalmaz. Ebből végül mekónikum, az újszülött első, sötét, kátrányszerű széklete lesz a bélben.

Gyarapszik a kicsi

A 35. héttől a baba hetente nagyjából 220 grammot gyarapszik hetente, és az ekkor felszedett zsírréteg tartja őt melegen születése után. Mellkasa egyre kiemelkedőbb, formásabb lesz ebben az időszakban, a fiúknál pedig lejjebb ereszkednek a herék.Forrás: todaysparent.com