Terhesség

5 ok, amiért nem tudsz aludni az első trimeszter alatt

A leggyakoribb tanács, amit a leendő anyukák kapnak a terhesség alatt, hogy addig aludjanak, amíg a baba meg nem érkezik.
2020. Február 23.
5 ok, amiért nem tudsz aludni az első trimeszter alatt (Fotó: Getty Images)

De álmatlanságtól szenvedve, vagy ha apró lábacskák rugdossák a hólyagodat, ég a gyomrod, fáj a lábad, sokkal könnyebb ezt mondani, mint kivitelezni. Sok anyuka éjszaka csak zombiként bolyong ébren az első trimeszter alatt, ugyanis a testük annyi energiát termel az új kis emberke érdekében, hogy közel lehetetlennek tűnik egy jót aludni.

Magadra ismertél? Tekintettel az összes olyan fizikai változásra, amelyeken a nők terhesség korai szakaszában esnek át, nem meglepő, hogy 10 nőből 8 szenved alvási problémáktól a terhesség alatt.

Mik okozhatják ezeket az alvási nehézségeket? Adunk néhány tippet, hogyan vészeljük át ezt az időszakot.

Nappali álmosság

A terhesség korai szakaszában megnő a progeszteron hormon szintje, amely segít befolyásolni a női reprodukciós ciklust. A progeszteron miatt nem csak a nappali álmosság jelentkezhet, hanem az éjszakai alvást is megnehezítheti, így okozva még több nappali álmosságot. A sok hormonális és fizikai változás mellett, amivel a tested szembenéz, nem meglepő, hogy nehézkes annyi energiát termelnie, amivel tartható a megszokott napi ritmus. Engedélyezz magadnak egy kis délutáni szundit, ha lehetséges, és ne feledd, a legtöbb nőnek a második trimeszterre már sokkal több energiája van.

Hányinger

A terhesség korai heteiben a nők 75%-a tapasztal hányingert. A gyakran tévesen reggeli rosszullétnek nevezett jelenség elhúzódhat az egész nap folyamán, és igen kellemetlenné is válhat, ha éjszaka nem tudunk tőle aludni. Annak érdekében, hogy elmulasszuk az éjszakai émelygést, tartsunk könnyű rágcsálnivalókat az ágyunk mellet, hogy rögtön kéznél legyenek, ha megébrednénk. Ráadásképpen elkortyolgathatunk egy bögre gyömbérteát lefekvés előtt, hisz a gyömbér segít a hányinger enyhítésében.

Éjszakai éhség

Ha nem a hányinger miatt vagy ébren az éjszaka, akkor azért, mert folyamatosan éhes vagy. Mindannyian hallottuk azt a kifejezést, hogy “kettő helyett eszik”, de a sok süti és fánk helyett inkább próbáljunk egy egészséges étrendet tartani, sok teljes kiőrlésű gabonával, teljes értékű fehérjékkel, és friss gyümölcsökkel, hiszen ezek táplálóak, és megadják neked és a kisbabának a fejlődéshez szükséges tápanyagokat.Együnk inkább többször keveset a nap folyamán, ne pedig háromszor sokat. Ez biztosítja neked, és a növekvő babának is a folyamatos tápanyag-ellátást, és így elkerülheted az esetleges éhség rohamokat. Az étkezések során egyél inkább lassan, hogy megelőzd a gyomorégést, és nyugodtan fogyassz valami nasit is, akár közvetlenül lefekvés előtt, lehetőleg olyat, ami fehérjében és összetett szénhidrátban gazdag, például sajtot vagy sós rágcsálnivalót. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a vércukorszinted egész éjjel állandó legyen.

Folyamatos vizelési inger

Annyira nyomja a növekvő méhed a hólyagodat, hogy naponta százszor is ki kell szaladnod a mosdóba? Ez elég gyakori probléma a terhesség korai, illetve késői szakaszában. A probléma enyhíthető, ha a nap folyamán fogyasztasz inkább sok folyadékot, késő délután és este pedig keveset, így megelőzve az éjszakai mosdóba járkálást. Továbbá javasolt kerülni a koffeint, ugyanis vízhajtó hatású, nem is beszélve arról, hogy ébren is tart.

Álmatlanság

Függetlenül attól, hogy a szüléssel vagy az anyasággal kapcsolatos szorongás miatt nem alszol éppen, esetleg a szuper érzékeny melleid miatt nehéz kényelmes alvási pozíciót találni, vagy a gyomorégés vagy bármi más tart éppen ébren, nem kétség hogy maga az álmatlanság is általános probléma a terhes nők körében. Ha nehezedre esik elaludni, vagy aludni, célszerű kialakítani egy esti lenyugtató rutint. Vegyél egy forró fürdőt, igyál egy pohár meleg tejet, olvass egy rövid novellát a sorozatnézés helyett, vagy végezz el pár meditációs gyakorlatot, hogy ellazulj, és felkészülj az alvásra. A hálószoba legyen kényelmes, kellemesen hűvös.

Fel kell készülni arra, hogy az első trimeszter kimerítő lehet. A legtöbb nő esetében az álmatlanság és az egyéb alvási nehézségek hamar elmúlnak, de ha nagyon kimerültnek érzed már magad, nyugodtan engedélyezz magadnak inkább egy kis délutáni szundit, mielőtt alvást segítő készítményeket, gyógynövényeket vagy gyógyszereket szednél be. Azonban ha úgy érzed, hogy a fent felsorolt tünetek bármelyike is kezelhetetlen már, célszerű felkeresni egy szakembert.(Cikk forrása: mother.ly)