Terhesség

5 tipp a születési rendellenességek kockázatának csökkentésére

Nem minden születési rendellenesség megelőzhető. De sokat tehetsz azért már a teherbe esés előtt és a terhesség alatt is, hogy egészséges kisbabád szülessen.
2021. Május 25.
5 tipp a születési rendellenességek kockázatának csökkentésére (fotó: Getty Images)

Lássuk melyek azok a tényezők, amelyekkel növeled annak valószínűségét, hogy egészséges kisbabád szülessen. Ha vigyázol magadra, és azt teszed, ami a legegészségesebb neked, az a legjobb a babádnak is.

Mindenképpen szedj naponta 400 mikrogramm folsavat

A folsav azért fontos, mert az idegcső-záródási rendellenességek megelőzhetők a megfelelő mennyiségű folsav bevitellel. Már a terhesség előtt, a tervezés fázisában érdemes folsavat szedni, hiszen az idegcső-záródási rendellenességek a terhesség nagyon korai szakaszában alakulnak ki. A folsav szedését legalább egy hónappal a teherbe esés előtt érdemes megkezdeni, és a terhesség alatt folytatni kell.Az ajánlott mennyiség 400 mikrogramm naponta. A természetes folsav tartalmú élelmiszerek fogyasztása mellett folsav tartalmú vitamint érdemes szedni. minden nap.Milyen élelmiszerekben található folsav? Spenót, leveles zöldségek, tojássárgája, máj, narancs, mandarin, citrom, kivi, avokádó, banán, paradicsom, spárga, retek, dió, mogyoró, mandula.

Mielőtt bármilyen gyógyszert abbahagynál vagy elkezdenél szedni, beszélj az orvosoddal

Sok nőnek kell gyógyszert szednie, hogy egészséges maradjon a terhesség alatt. Ha terhességet tervezel, beszélj az orvosoddal, hogy folytathatod-e a gyógyszered szedését. Mielőtt bármilyen gyógyszert bevennél szintén érdemes orvoshoz fordulnod ha babát tervezel vagy babát vársz.

Legyél naprakész az összes védőoltással kapcsolatban

A védőoltások segítenek megvédeni téged és a fejlődő magzatot is a súlyos betegségekkel szemben. Tájékozódj, hogy mit érdemes beadatni, például az influenza elleni védőoltást javasolni szokták a kismamáknak.

Mielőtt terhes lennél, próbáld elérni az egészséges testsúlyt

Az elhízás növeli számos súlyos születési rendellenesség és egyéb terhességi komplikáció kockázatát. Koncentrálj az egészséges táplálkozásra és a rendszeres testmozgást is magában foglaló életmódra. Ha túl sovány vagy elhízott vagy, kérj segítséget ahhoz, hogy elérd az ideális testsúlyt.A terhesség alatt kerüld a káros szokásokat, mint például az alkoholfogyasztást, a dohányzást.Nincs ismert biztonságos alkoholmennyiség terhesség alatt, sem a terhesség tervezésének időszakában. Az alkohol a terhesség során problémákat okozhat a fejlődő magzat számára, ezért fontos, hogy abbahagyd az alkoholfogyasztást már akkor, amikor megpróbálsz teherbe esni.A dohányzás rákot, szívbetegséget és más súlyos egészségügyi problémákat okoz. A terhesség alatti dohányzás szintén károsíthatja a fejlődő magzatot és bizonyos születési rendellenességeket okozhat. A dohányzásról való leszokás abban is segít, hogy jobban érezd magad, és egészségesebb környezetet biztosít a magzat számára.Bizonyos gyógyszerek használata a terhesség alatt egészségügyi problémákat okozhat a kismama és a magzat számára. Ha terhes vagy, esetleg próbálsz teherbe esni, és nem tudsz megszabadulni valamilyen gyógyszertől, akkor beszélj az orvosoddal, kérj segítséget.

(Cikk forrása: healthychildren.org)