Terhesség

9 dolog, amit bár elmondhattam volna a férjemnek, mielőtt hazavittük a babánkat

Amikor hazamentünk az újszülött kisbabánkkal a kórházból, még az újdonsült szülők zavarodottságának állapotában voltunk. Épp, hogy a startvonalnál voltunk, még alig tudtunk valamit - írja Colleen Temple.
2020. Július 06.
9 dolog, amit bár elmondhattam volna a férjemnek, mielőtt hazavittük a babánkat (Fotó: Getty Images)

Azt kívánom, bárcsak el tudtam volna mondani neked bizonyos dolgokat – neked, a türelmes és csodálatos férfinak. De ezt nem lehetett, hiszen én magam sem tudtam még ezeket a dolgokat – fogalmazott a Motherly szerzője.

Íme tehát az a 9 dolog, amit szerettem volna, ha tudsz, mielőtt hazavittük a kórházból a kisbabánkat.

Mindketten tudatlanok vagyunk

Tudom, hogy soha nem voltál ezelőtt ebben a helyzetben, de én sem. Csak azért, mert nő vagyok, és az egyetem alatt bébiszitterkedtem, még nem tudok többet arról, mit kellene csinálnunk. Mindketten tudatlanok vagyunk. Ha szúrós szemmel nézek rád, amikor újra megkérdezed, hogy miért sír megint a baba, értsd meg, hogy én sem tudom, mi az oka.

Segíts nekem

Kérlek, ne várd meg, amíg a segítséged kérem, csak tegyél valamit. Cseréld ki a pelenkát, hozz nekem egy kis harapnivalót és egy kis vizet, amíg szoptatok, főzd meg a vacsorát, vagy indíts el egy mosást. Szó szerint bármi hatalmas segítség. Annyira jó érzés, ha meg sem kell kérjelek, hogy segíts.

Vedd át tőlem a babát, amikor szünetre van szükségem

Ha úgy látod, szükségem lenne egy kis szünetre, egy zuhanyra, vagy csak arra, hogy egy percre csendben üljek, egymagamban, vedd át nyugodtan a babát. Beszélj hozzá, mosolyogj rá, énekelj neki, csinálj olyan fantasztikus apukás dolgokat, töltsetek időt együtt. Ilyenkor kiveszem azt a szünetet, amire nagyon nagy szükségem van – de hallgatlak titeket a másik szobából.

Sokat fogok sírni

Számos dolog miatt. Kakis lett a kezem – és elsírom magam. Fáradt vagyok – és elsírom magam. Fáj a mellbimbóm – és elsírom magam. Már azt sem tudom, mit csinálok – és elsírom magam. Valaki váratlanul beállít hozzánk – és elsírom magam. Szomorú vagyok – és elsírom magam. Soha nem voltam még ilyen boldog – és elsírom magam. Ez a süti valami csodálatos – és elsírom magam.Úgy néz ki, mostanában ez a normális, hogy mindenen elsírom magam. Nem fogom fel igazán, hogy sokszor nevetséges dolgok miatt sírok, csak itt vagyok ebben a vadonatúj helyzetben, sok könnyel – a babától és tőlem is -, a nagy étvágyammal, és még a pocakom is megvan (de a baba már nincs benne). Általában a hormonokon kívül nincs valódi indok ezek mögött a könnyek mögött, de kérlek, azért figyelj oda a szülés utáni depresszió jeleire, mert lehet, hogy én nem tudnék.

Még soha nem voltam ilyen feszélyezett

A pocakom eltűnt, de még mindig van rajtam némi felesleg – van, aki még mindig terhesnek néz. Ma még nem zuhanyoztam, zsíros a hajam, és a lábam is szőrös. A szemem alatti karikák egyre mélyebbek lesznek minden egyes perccel, és a szekrényemben pedig akkora méretű ruhák vannak, amilyeneket soha nem gondoltam, hogy majd hordani fogok.Kérlek, legyél velem gyengéd, nem igazán érzem magamat most önmagamnak. Egyelőre nem vagyok kész a szexre – pedig határozottan nem akarom, hogy ez így legyen -, de össze tudunk bújni egy kicsit lefekvés előtt, megfoghatod a kezem, és emlékeztethetsz rá, hogy gyönyörű anyuka vagyok.

Rengeteg időt töltök majd a fürdőszobában

Lehet, hogy kíváncsi vagy, mit csinálok ott ennyi ideig. Lehet, hogy csak ide menekülök egy rövid időre, de valószínűleg tényleg csak a fürdőszobát használom, ami azt jelenti, hogy nagyon lassan leülök a WC-re, nagyon lassan felállok a WC-ről, kicserélem a betétet, és felhúzom a nadrágomat. Ez jelenleg nem megy túl gyorsan. Amikor pedig lehetőségem van zuhanyozni, egyszerűen csak élvezem a békét és a csendet, amíg átgondolhatom mindazt, ami éppen történik.

Nem szeretnék látogatókat

Természetesen az rendben van, hogy a közeli családtagok jönnek látogatóba. Tudom, hogy sokan vannak, akik szeretnének találkozni a babával, de kérlek, másokat ne hívj meg most. Rengeteg feladatunk van mostanában, állandóan szoptatok, melegítőnadrágban és a te pulóveredben vagyok, és már azt sem tudom, mit jelent az a szó, hogy smink.

Hamarosan készen állok majd a látogatókra, de egyelőre szükségem van egy kis időre a mi kis buborékunkban. Kérlek, mond ezt meg azoknak, akik be akarnak jelentkezni, ha pedig a megbeszélt látogatók jönnek, és már túl régóta ott vannak, kérlek, tegyél valamit, hogy távozásra bírd őket.  Mondhatod például, hogy a babának pihennie kell, nekem pihennem kell, szoptatnom kell, vagy bármi egyebet, ami működik.

Igazi védelmező anya-medve üzemmódra váltok

És nem csak a babával. Veled is. Szükségem van rá, hogy velem legyél, közel hozzám, hogy támogass és támogathassalak. Hogy azt érezhessem, hogy egy csapat vagyunk. Próbáljunk meg türelmesnek lenni egymással.Amikor valakinél látogatóban vagyunk, és valaki más tartja a babát, én pedig a “szeretném visszakapni a gyermekem” pillantással nézek rád, segíts, hogy udvariasan meg tudjuk kérni az illetőt, hogy hadd lehessen újra az én karomban a babánk.

A babánknak köszönhetően még fantasztikusabbak vagyunk együtt

Ez egy teljesen új időszak az életünkben, próbáljuk meg együtt kiélvezni. Nevessünk egy jót, ha kakis lett a kezem – miután sírtam egyet -, maradjunk a közös kis buborékunkban, ameddig csak lehet, és legyünk tudatlan, kezdő szülők együtt.(A cikk eredeti forrása: mother.ly