Terhesség

Elakadások terhesség alatt

Egy baba érkezése nagy boldogság, de azért van néhány kellemetlenség, amit elviselünk érte...
2023. November 06.
FOTÓ: GETTY IMAGES
FOTÓ: GETTY IMAGES

A várandósság kilenc hónapja alatt számos módon változik meg a testünk. Nemcsak külsőleg; működésében is sok furcsaságot tapasztalhatunk. Van, aki álmatlansággal küzd vagy épp bedugul az orra, másnak a lába fáj, van, akinek hullani kezd a haja, gyakrabban kell pisilnie, és sokakat kínoz a székrekedés is. Ez utóbbi az egyik leggyakoribb tünet, minden második nő tapasztalja. Leginkább azok, akiknek az emésztése korábban is érzékeny volt. Több magyarázata is van.

Ezek lehetnek a székrekedés okai terhesség idején

  • Hormonális

Testünk tömege megnő, és több hormont is termel. A megemelkedett progeszteron- és a csökkent motilin hormonszint hatására lelassul a bélmozgás. Megnő az elfogyasztott táplálék áthaladási ideje, és ezalatt több víz szívódik fel a belekből, emiatt a széklet megkeményedik, nehezebben távozik.

  • Fizikai

A méh tágul, ami nyomja a beleket, ezért több ideig tart a tápanyagok feldolgozása – ez is okozhat kellemetlenségeket, hasfeszülést, székrekedést.

  • Táplálkozásból adódó

Áldott állapotban (vagy csak annak tervezésekor) sokan váltanak egészségesebb táplálkozásra. Ám ha ez új élelmiszercsoport bevezetését is jelenti, abból adódhatnak problémák, mert a bélrendszer nincs hozzászokva minden alapanyaghoz. Sokaknak nehezen emészthetők a tejtermékek vagy a vörös húsok, másoknak épp a terhesvitaminok vagy például a vastartalmú étrend-kiegészítők okoznak gondot.

Amit tehetsz ellene:

Nem kell persze rögtön beletörődnünk a kellemetlen kísérőtünetbe, a székrekedésen sokat tud segíteni néhány egyszerű praktika. Például a rendszeres mozgás, akár egy séta a szabad levegőn. Jót tehet az úszás is, a lényeg az, hogy kíméletes mozgásformát válasszunk, ami nagyobb pocakkal sem megterhelő. Heti háromszor fél óra már elegendő a javuláshoz.

Van egy faktor, amit sokan elfelejtenek, ez pedig a lelki tényező. „Gyomoridegem van” – szokták mondani egyesek, és tulajdonképp van is valami a dologban. A stressz ugyanis gyakran jelentkezik gyomor- és bélrendszeri panaszokban. Várandósság alatt sokan aggódnak amiatt, hogy minden rendben lesz-e a szülés körül és a babával, ez pedig megviselheti az emésztést. Ilyenkor még fontosabb, hogy elegendő időt pihenjünk, nemcsak testileg, de mentálisan is.

A másik jolly joker természetesen a táplálkozás. Ilyenkor legjobb barátaink a különféle rostos alapanyagok, főként a gyümölcsök, zöldségek. Általában azonban ez nem tudja fedezni a magzat fejlődéséhez szükséges teljes vitamin- és nyomelem, például vasszükségletet, így ezeket muszáj hozzápótolni. Szerencsére ezek pótlására ma már rendelkezésre állnak olyan készítmények is, amelyek a bélrendszert is kímélik.

Miért számít olyan fontosnak a vaspótlás terhességben?

Fent már említettük, hogy egy terhesség során nem csak jó dolgok történnek velünk. Elindulhatnak kóros folyamatok is, ezek egyike a vashiány és súlyosabb formája, a vashiányos vérszegénység, amely vaspótlás nélkül minden ötödik kismamánál kialakul. A vas ugyanis a vörösvérsejtekben lévő hemoglobin, így az oxigénszállítás nélkülözhetetlen eleme. Nemcsak az anyai szervezet, de a magzat számára is, hiszen mindkettőt ez táplálja. Hiányában az anya fáradtnak, gyengének érezheti magát, csökken a koncentrálóképessége és a stressztűrése. De légszomj, szédülés, hajhullás is előfordulhat. A magzat pedig ilyen esetben gyakran korábban, illetve alacsonyabb születési súllyal jön világra.

Az ideális vasmennyiség

A vérszegénység megelőzéséhez a terhesség előtt egy nőnek mintegy 18 mg vas bevitelére van szüksége naponta, ám várandósság és szoptatás idején ez jóval magasabb, 28 mg-ra nő, hiszen már két szervezetet kell ellátni megfelelő mennyiségű vassal. Kialakult vashiány, illetve vérszegénység esetén jóval több vas pótlására is szükség lehet az orvos utasítása szerinti kezeléshez.

Terhesség alatti vashiány kezelésére ideálisak lehetnek azok a szájon át szedhető vaskészítmények, amelyek kevésbé terhelik a gyomrot. Már csak azért is fontos ez, mert a vaspótlás akkor hatékony, ha hosszabb időn át alkalmazzák – még a szoptatás alatt is.
Ha mégis tapasztalunk a vaspótló szedése mellett székrekedést, tartsunk ki, hiszen ez az áldott állapottal együtt járó kellemetlenség is lehet, és a vaspótlásra mind a magunk erőnléte és egészsége, mind a kisbabánk fejlődése érdekében nagy szükség van. Vessük be a fenti praktikákat, keressünk kevesebb székrekedéssel járó vaspótló gyógyszert, de ne hagyjuk abba a vas pótlását!