Terhesség

Érzelmi hullámvölgyek a terhesség alatt

A terhesség egy őrült utazás is lehet - itt láthatod, mire számíthatsz trimeszterről trimeszterre!
2016. Szeptember 15.

Ne aggódj, ha néha szomorú vagy terhesség alatt

Ezt teszi a terhesség az agyaddal

Láttam egy pelenka reklámot, melyben vadon élő állatok óvják kicsinyeiket. Zebra játszadozott a csikójával, pingvinmama védte a kispingvint, stb. Rod Stewart “Forever Young” című dala szólt a háttérben. Tíz másodperc múlva megjelent egy elefánt, ormányával körbeölelve az ő kicsinyét. Na ekkor könnyekben törtem ki. 8 hónapos terhes voltam ekkor.

A terhesség óriási hatással van a nők érzelmeire, melyek akár egyik percről a másikra megváltozhatnak. Miért ez a dráma? Az okokat a megemelkedett hormonszintben kell keresni. A szakértők megállapították, hogy kapcsolat van a hormonszint és az agy neurotranszmitterei között – különösen a szerotonin az a vegyi anyag, ami szabályozza a hangulatot.

Vannak nők, akik különösen érzékenyen reagálnak a hormonváltozásokra. De még azok is kihívásokkal nézhetnek szembe terhességük során, akik egyébként ebből a szempontból szerencsések, és máskülönben nem befolyásolja a hangulatukat a hormonok játéka. Nagy változás előtt állsz, ritka az a nő, aki úgy éli át a terhesség hónapjait, hogy semmilyen érzelmi kihívással nem kell megküzdenie. Szóval jobb, ha felkészülsz: érzelmi hullámvasút vár rád.

Első trimeszter

Minden nő, aki valaha terhességi tesztet csinált, az tudja, ez egy sorsdöntő pillanat. Szívdobogtató meglátni az eredményt, ugyanakkor nyugtalanító és ijesztő is.

Helló hormonok!

Ironikus, de ezek a szárnyaló hormonok a terhes nő és kisbabája legjobb barátai. A HCG (Human chorionic gonadotropin) szint a terhesség első harmadában meredeken emelkedik felfelé, a 4. hónap környékén mélyül el. Ez segít abban, hogy az embrió szilárdan beágyazódhasson a méhnyálkahártyába. A progeszteron és ösztrogén szintje a terhesség 9 hónapja alatt végig magas, ez segíti fenntartani a terhességet. Ez a hormonális fürdő nagyon hasznos a baba számára, neked viszont sok nehézséget okozhat. Az emelkedő HCG reggeli rosszulléteket, a progeszteron és ösztrogén rosszkedvet, sírást okoz.

Gyakran – főleg, ha nagyobb gyermeket is gondozol -, nincs lehetőséged a pihenésre. És ilyenkor jön a bűntudat, amiért nem érzed magad teljesen boldognak és azt hiszed, valami baj van veled. Pedig nincs. Tarts szünetet. És tudd, hogy a terhes nők 99,9%-a hasonlóan érez, mint te.

Ha elveszíted az irányítást

A Michigan-i Candace Kelleher tervezte a terhességét. Arra viszont nem gondolta, hogy a karrierjével mi lesz. “Mindig is imádtam dolgozni, jól beosztottam az időmet. Amikor terhes lettem, azt az utasítást kaptam, hogy kicsit vegyek vissza a tempóból. Teljesen ki voltam szolgáltatva a testemnek – folyton kimerült voltam, fájt a gyomrom, nem tudtam tisztán gondolkodni.” Terhesség előtt fogalmad sem lehet róla, milyen könnyű vagy nehéz lesz ez neked. Ha eddig úgy gondoltad, te irányítod az életedet, a terhesség alatt meg fogsz döbbenni. Mit tehetsz? Próbáld meg elengedni azokat a dolgokat, amiket nem tudsz befolyásolni. Aludj, amennyit csak tudsz. Mondd el, mire vágysz. Kérj segítséget.

Második trimeszter

Halleluja! A második trimeszterben többnyire enyhülnek a reggeli rosszullétek és egyéb tünetek. (A HCG szint kiegyenlítődik, a progreszteron és ösztrogén szint lassabban emelkedik.) Már látszik is rajtad, hogy terhes vagy, az örömödet másokkal is megosztod. A legtöbb édesanya egyetért abban, hogy a második trimeszter egyik mérföldköve, a babád első rúgása leírhatatlan boldogságot okoz.

Stresszes vizsgálatok

Épp a magasban repkedsz a boldogságtól, el sem tudod képzelni, hogy akár zuhanhatsz is egy hatalmasat hamarosan. Talán nem is. De jobb, ha felkészülsz, mert van néhány stresszforrás, ami könnyen elronthatja a kedvedet. A második trimeszterben egy vérvizsgálattal megnézik, hajlamos-e a babád valamilyen születési rendellenességre. Ha az értékek magasabbak az átlagostól, további vizsgálatok várhatnak rád. Ilyen a magzatvíz vizsgálata is, ami egy kockázattal járó vizsgálat, vetéléshez is vezethet.

Geena Umberto vérvizsgálata során kiderült, a babája hajlamos lehet a Down-szindrómára. Ő és párja, Karl Umberto felkészültek arra, hogy speciális igényű gyermekük lesz majd. De végül egészséges babájuk született, mondani sem kell, a pár ujjongott örömében. És úgy döntöttek, a következő terhesség alkalmával nem végeznek el bizonyos vizsgálatokat. A lényeg, hogy arra is fel kell készülnöd, esetleg rossz híreket is hallhatsz.

Párkapcsolati gondok

Jill Rengarden soha nem gondolta volna, hogy a szülővé válás ekkora hatással lehet a házasságára. “Egyre nehezebb lettem, nem éreztem már magam vonzónak. Ahogy nőtt a pocakom, a szex is abbamaradt. Tudtam, hogy szeret a párom, mégis úgy éreztem, egyre inkább távolodunk egymástól – holott hatalmas szükségem volt rá.”

Sok férfi érzéketlennek tűnhet. Minden párkapcsolatban vannak nehézségek, egy olyan rendkívüli helyzetet pedig, mint a terhesség, máshogy él meg egy nő és egy férfi. Még ha épp “szex szélcsend” is van, ne feledd, a terhesség csak egy átmeneti állapot.

Elveszíted az irányítást az alakod felett? Nem csoda, hogy emiatt idegeskedsz. Az orvosok pedig még inkább hozzájárulnak ahhoz, hogy rosszul érezd magad, pedig hidd el, csak segíteni akarnak, hogy elkerüld például a cukorbetegség kockázatát. “Sok nő tényleg sokat eszik” – mondja Dr. Puryear, aki testmozgásra és diétára ösztönzi a pácienseit a szülés után.

Harmadik trimeszter

Már csak pár hónap, és végre láthatod őt! Ha olyan vagy, mint a legtöbb nő, akkor már te is alig várod a pillanatot, amikor találkozhatsz a kisbabáddal. És ez a legnehezebb. Várni.

Unod már, hogy fáradt és nagy vagy?

Egyre nehezebb vagy, egyre kényelmetlenebbül érzed magad. Kialvatlan vagy, mindened fáj, a hormonjaid szórakoznak veled. És ehhez jönnek a vadidegenek, akik a hasad fogdossák, a rokonok kéretlen tanácsairól nem is beszélve. Mindennek tetejébe, ne felejtsük el, hogy egyre inkább közeledik a szülés pillanata, amitől bizony nagyon sok nő fél. Ideges vagy, de azért reménykedsz. Aztán meghallod mások szüléstörténetét, és máris rettegsz.

Na és ami még rossz a harmadik trimeszterben: a tested változásai, a lábdagadás, a kényelmetlen éjszakák. A progreszteron és ösztrogén szinted az utolsó hónapban a legmagasabb. Gyakorlatilag folyamatosak a hangulatingadozásaid. Figyelj oda magadra, és ne próbálj meg semmit sem bizonyítani a rokonoknak, barátoknak. Ha fáradt vagy, menj aludni. Lehet, hogy nem tudsz rögtön mély álomba zuhanni, de a szakaszos alvás is jobb, mint a semmilyen. Tarts ki. Az utad nemsokára véget ér. Hogy egy új kezdődjön el. Hamarosan édesanya leszel.

Aggódni kell amiatt, hogy aggódsz?

Tipikus 22-es csapdája. Ha egyébként is hajlamos vagy a szorongásra, a babád miatt is aggódhatsz. Ez pedig neki sem tesz jót. Nem szokatlan, ha egy terhes nő aggódik a babája egészsége miatt. De ha ez már olyan méreteket ölt, hogy megzavarja a mindennapi élet ritmusát, az baj lehet. Ha túlságosan szorongsz a terhesség alatt, jobb, ha orvoshoz fordulsz, még az is lehet, hogy gyógyszeres kezelésre van szükséged. Nem gond, ha aggódsz, az a gond, ha nem teszel ellene.

A cikk forrása itt.

Kapcsolódó cikkeink: