Terhesség

Ezek a legnagyobb terhességi félelmek

A terhesség alatti stressz egy bizonyos mértékig természetes. Mikor van alapja az aggódásnak és mikor nincs? Szakértők segítenek eligazodni.
2021. Szeptember 20.

A terhesség az intenzív érzelmek hullámvasútja, az öröm és az aggodalom is egyszerre. Stresszes tervezgetés, a test őrült változásai, a tennivalók végtelen listája. “Terhesnek lenni nyilvánvalóan nagy tétekkel járó vállalkozás, és eléggé jellemző, hogy aggódunk, hogy valami rosszul sülhet el” – mondja Emily Cohen-Moreira, szülésfelkészítő és dúla. De míg egyes félelmek jogosak lehetnek, mások nem. Íme, ezek a leggyakoribb félelmek a terhesség alatt.

Mi van, ha véletlenül ártok a babának?

“Mindig attól féltem, hogy alvás közben valahogy a hasamra gurulok, és összenyomom a babát! Most már nevetek ezen. Szinte lehetetlen volt megmozdulnom – olyan nagy voltam, úgyhogy a gondolat, hogy alvás közben a hasamra gurulok, elég vicces” – idézi a thebump.com a Heather nevű megszólalót a The Spohrs Are Multiplying című könyvből.Valóság: Ezt sokszor halljuk! Ha hozzászoktál ahhoz, hogy hason alszol, érthető, hogy aggódsz amiatt, hogy az éjszaka közepén visszagurulsz ebbe a pozícióba. De az igazság az, hogy megnyugodhatsz – a tested természetes módon védi a növekvő babát. A terhesség korai szakaszában biztonságos hason aludni, mondja Dr. Ashley Roman szülész-nőgyógyász. Amint a pocakja (és a magzat) elkezd nőni, már amúgy sem lesz kényelmes, vagy egyáltalán lehetséges, hogy hosszabb ideig hason feküdj – így jó eséllyel már jóval azelőtt váltogatni fogod a testhelyzeted alvás közben, hogy bármi kárt okoznál a babának.

Mi van, ha ettem valamit, ami árt a babának?

“Folyamatosan terhességgel kapcsolatos könyveket olvastam, és ellenőriztem a termékek címkéit, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nem eszem-e nitrátot, vagy nem fogyasztok-e túl sok koffeint. A terhesség nagy részét félelemben éltem meg, és ezt annak tulajdonítom, hogy mindent túlságosan megvizsgáltam” – Shannon.Valóság: A terhességgel kapcsolatos “ezt egye, ne azt” tanácsok miatt könnyű túlságosan is megszállottan figyelni minden apróságot a tányéron. “Nyilvánvalóan fontos, hogy kövessük az irányelveket arra vonatkozóan, hogy mit együnk és igyunk a terhesség alatt, de ne feledjük azt sem, hogy ezek a listák óvatosságból készültek” – mondja Cohen-Moreira. “A nők túlságosan belefeledkezhetnek abba, hogy mindent tökéletesen csináljanak, holott tényleg nem valószínű, hogy egy hiba károsítaná a magzatot.”A legtöbb figyelmeztetés azért született, hogy segítsen elhárítani az ételmérgezést, amely súlyos szövődményeket okozhat a terhesség alatt. Az egyik legnagyobb félelem a liszteriózis, egy bakteriális fertőzés, amelyet a szennyezett felvágottak és hot dogok fogyasztásából kaphatunk el – de szerencsére ez a fajta fertőzés manapság rendkívül ritka, mondja Rebecca Dekker, PhD, nővér és az Evidence Based Birth, egy terhességgel és szüléssel foglalkozó információs oldal alapítója. Dekker szerint például egy terhes nőnek körülbelül ötmillió adag lágysajtot kellene megennie ahhoz, hogy megbetegedjen a lisztéria fertőzéstől.Természetesen továbbra is kerülni kell a problémás élelmiszereket, beleértve az alkoholt, a nyers húst, a nyers tenger gyümölcseit és a pasztőrözetlen tejet és sajtot. De ha véletlenül beleharapsz egy szelet pasztörizálatlan brie-be, valószínűleg nem kell aggódnod.

Mi van, ha elveszítem a babát?

“A legnagyobb félelmem a vetélés volt. És ez egy fojtogató, állandó félelem volt – mert végül is semmit sem tehettem az egészséges táplálkozáson és a pihenésen kívül, hogy a babám biztonságban legyen. Minden pillanatban a terhességem alatt úgy éreztem, hogy legszívesebben térdre borulnék, és mindenkit megcsókolnék hálából” – Beth Anne.Valóság: Nehéz kezelni a veszteség átélésével járó, túlságosan is valós félelmet. “Az aggodalmad természetes része az emberi létnek, és nem baj, ha aggódsz” – mondja Dr. Fahimeh Sasan, szülész-nőgyógyász. “Ez nem olyasmi, amit irányítani vagy megelőzni lehet, és ha ez történik veled, nem vagy egyedül.”Fontos ismerni a statisztikákat is. Dekker szerint becslések szerint 10 klinikailag elismert terhességből 1 végződik korai veszteséggel, és ennek körülbelül 80 százaléka az első 12 hét alatt történik. A második trimeszterre ez a kockázat kevesebb mint 1 százalékra csökken, mondja.

Mi van, ha nyilvánosan elfolyik a magzatvizem?

“Mi a fenét csinálnék, ha autót vezetnék, bevásárolnék vagy egy étteremben ennék, és elfolyik a magzatvizem? Hogyan magyaráznám meg a vizes ülést vagy a vizes nadrágomat? Ezek miatt az aggodalmak miatt otthon maradtam” – Erica.Valóság: A filmekben látottakkal ellentétben a szülés általában nem így kezdődik. A nők kevesebb mint 15 százalékánál folyik el a magzatvíz, mielőtt a fájások megindulnának. Még ha ez meg is történik, mondja Sasan, ez nem egy hirtelen áradás, hanem “inkább egy szelíd csepegés, ami folyamatosan folyik”. Szerencsére, mondja, “ha mások előtt folyik el a magzatvíz, akkor nagy valószínűséggel te leszel az egyetlen ember, aki ezt megtudja”.

Mi történik, ha koraszülésem lesz?

“Először azt hittem, hogy paranoiás vagyok, de a 21. hét körül majdnem elvesztettem az ikreimet. Öt hónapot töltöttem ágynyugalomban, mielőtt egészséges, bár kicsi ikerlányokat hoztam világra majdnem a 37. héten” – JenniferValóság: A Centers for Disease Control and Prevention szerint az Egyesült Államokban minden 10. terhességből körülbelül 1 koraszülés. A kockázat tehát valós, és nagyobb, ha az anya dohányzik, fertőzésben szenved, többes ikreket hordoz, vagy korábbi terhességében koraszülée volt. Az orvosok gyakran nem tudják pontosan, hogy miért következik be a koraszülés, mondja Dekker – de azt tudják, hogy a koraszülés nem mindig végződik koraszüléssel. Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma szerint a koraszülés 10 esetéből körülbelül 3 magától megszűnik, és ha nem, bizonyos kezelések segíthetnek a terhesség meghosszabbításában vagy a baba megszületéshez való felkészítésében.

Mi van, ha nyilvánosan bepisilek?

“Minden alkalommal, amikor nevettem, tüsszentettem, köhögtem – vagy Isten ments, hogy a fentiek bármelyikét megtettem séta vagy mozgás közben -, a hólyagom cserben hagyott. Nagyon hosszú ingeket viseltem, hátha átázik” – Erica.Valóság: Nem fogunk hazudni – szivárgási balesetek előfordulhatnak és valószínűleg meg is fognak történni. Amikor a terhesség későbbi szakaszába vagy a hirtelen nevetés, tüsszentés vagy köhögés meglepetésszerű csöpögést idézhet elő. Megoldás? Menj rendszeresen, akár egy-két óránként a mosdóba, mondja Sasan. “Ha folyamatosan üres a hólyagod, kisebb lesz a valószínűsége annak, hogy szivárgás lesz.”

Mi van, ha nem vagyok felkészülve az újszülött gondozására?

“Aggódtam, hogy nem leszek képes gondoskodni egy csecsemőről. Még pelenkát sem cseréltem soha, mielőtt a lányom megszületett!” – SuzanneValóság: Bár az újszülöttkori időszak mozgalmas és kimerítő, valószínűleg nem fog sokáig tartani, amíg belejössz a dolgokba. “Mindenképpen jó, ha szülés előtti oktatáson, tanfolyamon veszel részt arról, hogyan kell gondozni a babát, de nyilvánvalóan a legtöbbet akkor tanulod meg, amikor megérkezik” – mondja Cohen-Moreira. “Minden friss szülőnek rengeteg lehetősége lesz a gyakorlásra.” Suzanne azt mondja, ő is hibát hibára halmozott, amikor hazahozták a babát, de hamar rájött mindenre. Szóval, még ha soha nem is vettél egy szál pelenkát sem a kezedbe, és fogalmad sincs a pólyázásról, ne aggódj! Ez nem rakétatudomány – hamarosan belejössz.(Cikk forrása: thebump.com)