Terhesség

Fájdalomcsillapítás a virtuális valóság segítségével

A szülés alatti fájdalom az egyik legintenzívebb, melyet átélhetünk, és a csillapítására is számos módszer áll az anyák rendelkezésére. Most pedig itt a legújabb vívmány, mely a virtuális valóságon alapul.
2019. Szeptember 15.
Új módszerrel csillapítható a szülési fájdalom Fotó: iStock

Lorna Massov, a wellingtoni Victoria University kutatója szerint a virtuális valóság (VR) segítségével hatékonyan lehet csillapítani a szülés alatti fájdalmakat, elsősorban azért, mert ezzel a módszerrel az anyák könnyebben ellazulhatnak.

“Tapasztalataim szerint sok nő természetes, gyógyszeres fájdalomcsillapítás nélküli szülést szeretne. Sok lehetőség kínálkozik erre, de nem biztos, hogy ezek hosszú távon is működnek, egy több órás szülés alatt egyszerűen elveszíthetik a hatékonyságukat” – mondta Massov, aki szülésznőként is dolgozik. “A VR-technológia és a vizualizáció azonban segít a relaxációban és a fájdalom kontrollálásában.”

Massov terhes anyákat vont be a vizsgálatba, akiket megkért arra, hogy “nézzenek” meg négy VR-forgatókönyvet egy speciális szemüveg segítségével, még a várandósság alatt (azért, hogy hozzászokjanak a szemüveg viseléséhez). Később, a szülés alatt kétszer tíz percig voltak a virtuális világban. Ezalatt egyrészt a kismamák maguk is megmondták, mennyire intenzívnek ítélik a fájdalmakat, másrészt pedig a vérnyomásukat és a pulzusszámukat is mérték. A kutatás harmadik szakaszában pedig a szülés után kérdezték ki őket arról, hogyan segített nekik a VR a fájdalomcsillapításban, a relaxációban, illetve, hogy használnák-e a módszert a következő szülésüknél.

“Sok válaszadó azt mondta, a virtuális valóság segített nekik elérni a pozitívabb szülésélményt, és a legtöbben újra használnák, vagy ajánlanák a terhes barátnőiknek” – mondta Massov. “Meglepő módon azonba az anyák nem konkrétan a fájdalom csökkenéséről számoltak be, inkább azt emelték ki, hogy a módszer segített nekik abban, hogy kevesebbet gondoljanak a fájdalomra és jobban el tudják viselni azt.”

Massov szerint a természeti vagy a víz alatti világot megmutató képek voltak a legnépszerűbbek, különösen akkor, ha ezt valamilyen kellemes emlékkel köthették össze. A szakember azonban kiemelte azt is, hogy a hölgyek szerint a jelenleg forgalomban lévő VR-jelenetek túlságosan rövidek. Massov jelenleg azon dolgozik, hogyan lehetne hosszabb, magával ragadóbb jeleneteket megalkotni, amelyek átsegíthetik a nőket egy hosszadalmas vajúdáson. Emellett azt is vizsgálja, van-e lehetőség a VR-t más módszerekkel összekötni.

(via)

Ez is érdekelhet: