Terhesség

Jógapózok, amiket kerülj a terhesség alatt

A jógázásnak számos előnye van a terhesség alatt, többek között felkészíti a medencét a szülésre, de van néhány jógapóz, amit kerülni kell, ha várandós vagy.
2021. Október 14.
Jógapózok, amiket kerülj a terhesség alatt (fotó: Getty Images)

A tested megváltozik, amikor terhes leszel. A belső szerveid megváltoztatják helyzetüket, hogy helyet csináljanak a növekvő méhnek. Ráadásul hormonális változások miatt a tested másképp érzékel és reagál, mint ahogy korábban tette. A saját testi biztonságod és a magzat biztonsága miatt bizonyos jóga pozitúrákat kerülnöd kell a terhesség alatt. A jógázás természetesen folytatható a terhesség alatt is, de néhány dolgot kerülni kell.

Biztonságos-e a jógázás terhesség alatt?

Ha már korábban is jógáztál, nem kell teljesen abbahagynod amiatt, ha terhes leszel. Sok pózt biztonságosan folytathatsz, míg másokat esetleg módosítani kell, vagy el kell hagyni. Érdemes kifejezetten terheseknek szánt jógaórákat látogatnod, főleg, ha korábban nem jógáztál és most akarsz belekezdeni.

Jógapózok, amiket kerülj a terhesség alatt

“A terhesség alatt kerülendő általánosságban minden olyan póz, amely nyomást gyakorol a hasra” – mondta Aylin Guvenc, az Every Mother prenatális jóga- és pilatesoktatója a Verywellnek. “Továbbá óvatosan kell bánni minden olyan pózzal, ami csavarodással jár, amelyek nyomást gyakorolnak a szervekre, és a terhesség későbbi szakaszában kerülni kell a háton fekvést, mert korlátozhatja a vérkeringést.””Azok a pózok, amelyek nyomást gyakorolnak a hasra, felesleges kompressziót hoznak létre és korlátozzák a véráramlást” – mondta Guvenc, hozzátéve, hogy “súlyosbíthatják a test mechanikai megterhelését, és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy szétnyíljon a hasizom. Ide tartozik a hasprés, a felülés, a kakas ászana vagy más néven a varjúpóz, a plank vagy más néven deszka póz.Talán hallottad már, hogy a terhesség alatt nem szabad kicsavarodni, de ez nem teljesen igaz. A nyitott csavarások a harmadik trimeszter felé általában rendben vannak és nagy valószínűséggel remekül fogod érezni magad.A csavarást a vállakból kell végezni, nem pedig a hasból. Továbbra is ügyelj arra, hogy a pocakod ne nyomódjon meg. “Csavarás helyett gondolj arra, hogy csak a hát felső részét forgatod finoman, és szélesíted a kulcscsontjaidat” – magyarázta Leah Keller, személyi edző.Az első trimeszterben azonban tanácsos teljesen elkerülni a csavarásokat. A tested kicsavaró mozgások, pózok, méhösszehúzódásokat okozhatnak. A terhesség korai szakaszában egyáltalán nem biztonságosak a kicsavarodással járó gyakorlatok.

Milyen kockázatot jelent a terhesség alatt a háton fekvés?

A terhesség alatt a háton fekvés problémás lehet, ha nyomást gyakorol az alsó üres visszérre, ami a test legnagyobb gyűjtőere. Feladata, hogy a vért a test végtagjaiból a szívbe szállítsa.Normális esetben a háton fekvés nem gyakorol túlzott nyomást az alsó üres visszérre, de terhesség alatt más a helyzet. Ebben az esetben a nyomás csökkentheti a méh és az agy vérellátását, ami szédülést okozhat, vagy akár a magzatra is hatással lehet.A terhesség korai szakaszában a háton fekvés nem jelenthet gondot, ha az orvos is jóváhagyja. Az, hogy pontosan mikortól válik veszélyessé, egyénenként és terhességenként változik. Ha inkább egy szabályt szeretnél követni, akkor a terhesség 20. hete után már ne feküdj háton. Ha kényelmetlenül érzed magad vagy szédülsz, amikor a hátadon fekszel, akkor hagyd abba ezeket a pozíciókat.

A hanyatt fekvő pózok kiválthatók oldalra fordulással, párnák, támlák használatával.

Biztonságosak-e az egyensúlyozó pózok a terhesség alatt?

Ha az egyensúlypózok a terhesség előtt is részei voltak a gyakorlatodnak, akkor nyugodtan folytathatod őket, ha jól érzed magad. Azonban minden olyan, esésveszélyes pózt, amelyet korábban még nem próbáltál, jobb, ha elkerülsz.Tudnod kell, hogy a terhesség előre haladtával az egyensúlyi helyzeted változni fog, ezért érdemes ezeknél a pózoknál közel állnod a falhoz vagy megkapaszkodnod egy rúdban.

Mi a helyzet a forró jógával?

A forró jóga csodálatos, de általában kerülendő a terhesség alatt. A várandósoknak ügyelniük kell arra, hogy a testmaghőmérsékletük túlságosan (38,9 Celsius fok fölé) megemelkedjen.A túlmelegedés az első trimeszterben hatással lehet a magzat fejlődésére, és esetleg hozzájárulhat a vetéléshez. A terhesség későbbi szakaszában még mindig a legjobb, ha a Bikram jógát kerülöd, mert az extrém meleg miatt fennállhat az alacsony vérnyomás és a kiszáradás miatti ájulás veszélye.

Mikor térhetsz vissza a szokásos jógádhoz?

A szokásos rutinhoz a szülés után néhány héttel, néhány hónappal térhetsz vissza. Hallgass a testedre, tudni fogod, hogy mikor jógázhatsz újra úgy, mint régen. Szülés után továbbra is kerüld a mély hátra hajlásokat, mert súlyosbíthatja a szétnyílt hasizmot.(Cikk forrása: verywellfamily.com)