Terhesség

Nem kell, hogy az életet adja

A múlt században még ismert volt az a szokás, hogy a gyermeket váró asszony a keresztelő ruhával együtt a saját halotti öltözékét is előkészítette.
1999. Július 12.

A múlt században még ismert volt az a szokás, hogy a gyermeket váró asszony a keresztelő ruhával együtt a saját halotti öltözékét is előkészítette. Nem volt ritka, hogy a bába vagy az orvos minden erőfeszítése ellenére (esetleg épp amiatt) az anya meghalt szülés közben vagy párnappal utána.

Akkoriban a bábák eszköztára bizony még elég szegényes volt. Elhúzódó szülés esetén járkáltatták az asszonyt, pálinkát itattak vele, dörgölték a hasát, a derekát, üvegbe fúvatták, ráolvastak vagy imádkoztak érte. A pálinkát kivéve mindegyik eljárásra azt mondhatjuk, hogy testi vagy lelki vonatkozásban valóban hatékonyan segíthették a szülést, de gyakran nem eléggé.

Bizonyos esetekben az orvosi ellátás ésa század végén elterjedtebbé vált kórházi szülés segíthetett a veszélyeztetett anyákon, mivel itt már egyes műtéti technikák és a szülészeti fogó is rendelkezésre álltak.

Hanem akkoriban a kórházzal együtt járt a gyermekágyi láz réme is, a 19-20. század fordulóján a szülések mindössze 5 százaléka történt kórházban (1900 és 1970 között ez az arány megfordult. Mivel az orvosok eleinte még nem voltak tisztában a fertőzések terjedésének módjával, gyakran ők maguk vitték át a többi betegről az anyákra a szepszist okozó baktériumokat.

A kézfertőtlenítés bevezetése előtt tehát általában biztonságosabb volt otthon, bába segítségével szülni, mivel ő ritkán találkozott fertőző forrással, és gyakorlatilag nem végzett hüvelyi vizsgálatot.

Az elmúlt száz évben hatalmasat fejlődött a szülészeti gyakorlat. Az addig csak feltételezett és bizonytalanul kezelhető problémák az új vizsgálati módszerek segítségével jól kimutathatók lettek. Így az orvos előre számíthat rá, hogy a szülés bizonyos beavatkozást igényelhet.

Ma például hamar fény derülhet arra, hogy a magzat aránytalanul nagy, hogy rossz helyen tapad a méhlepény, magas az asszony vérnyomása. Ehhez alkalmazkodva a szülész speciális módon segítheti a gyermek világrajöttét.

Az oly rettegett vérzés csillapítására is számtalan kiváló gyógyszer áll rendelkezésre, de hatékonyak a vérnyomáscsökkentő eljárások is. A szülés után minden alkalommal ellenőrzik a méhlepény sértetlenségét. Ha a lepény nem ép, ez azt jelentheti, hogy a méhben maradt egy darabkája: a méhet ki kell tisztítani. Ez az eljárás sok anyát ment meg a nagy vérveszteségtől. A hüvely és a gát ellenőrzése, és ha szükséges, a sérülések ellátása rutinszerű és igen fontos lépés az anya egészsége érdekében.

A megszerzett tapasztalatok, az újonnan kifejlesztett vizsgálati eszközök és módszereksegítségével ma többnyire megelőzhető, hogy anya és gyermeke szülés közben életveszélyes helyzetbe kerüljön. Az anyai halálozás az utóbbi évtizedekben jelentősen csökkent, a WHO jelentése szerint a világon évente félmillió anya hal meg szülés közben, Magyarországon száz ezer szülésből 5 esetben hal bele az anya a szülésbe, tehát nagyon ritkán, de még mindig előfordul. A fő okok nem változtak: a vérzés és a fertőzés áll az esetek többségének hátterében.

A fontos szűrővizsgálatok előzetes elvégzése, a veszélyhelyzet megoldására lelkileg is felkészült orvos, a jól szervezett kórházi ügyeleti ellátás, a készenlétben álló gyógyszerek még ennek a néhány családnak is megadnák az esélyt arra, hogy ne élje át az egyik legnagyobb tragédiát, ami érheti.

A szülések hetven százaléka akár orvosi segítség nélkül is problémamentesen lefolyhatna – állítja a szülészek többsége. A veszélyeztetett anyákat a mai módszerekkel már a várandósság alatt megtalálják a szakemberek, és különleges eljárással, fokozott figyelemmel kezelik.

Az ő szülésük alatt indokolt a folyamatos műszeres megfigyelés és bizonyos beavatkozások elvégzése. Teljesen egészséges anya és magzat esetében azonban sokan azt tartják, hogy többet ér a nyugodt légkör és egy jó és figyelmes szülésznő egy szívhang hallgatóval, mint a csúcstechnológia alkalmazása. Az anya bizalma és ösztönei, a szülést segítő szakemberek türelme adja a legnagyobb biztonságot. A műszerekre szinte biztos, hogy nem lesz szükség.

Az utóbbi évtizedek tapasztalatait és a megelőzés, szűrés módszereit okosan felhasználva talán nem is kellene őket bevinni minden szülőszobába. Szerencsére ma már itt tart a tudomány.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Anyák Lapja