Terhesség

Szezámmagtól a zöld citromig: videó mutatja meg, hogy növekszik a baba az első trimeszterben

Kézzel készült, élethű nagyságú babaszobrokkal mutatja meg egy anyuka, hogyan cseperedik a magzat az anyukája hasában.
2021. Május 28.

Az Amerikában élő Jenn Chittick kezdetben saját vigasztalására kezdett életnagyságú embrió- és babaszobrokat készíteni, miután elveszítette a kislányát. A terápiaként szolgáló kézműveskedés nagyon sok családot tett boldoggá: örömet okozott azoknak, akik babát vártak, és enyhülést hozott azoknak, akik a várandósság alatt elveszítették a gyermeküket. Ezt a csodás videót a TikTokon tette közzé, aprólékosan megmunkált szobraival mutatja meg, hogyan növekszik a magzat az első trimeszter heteiben.

@my_tangible_peaceFirst trimester sculptures #mytangiblepeace #fetus #miscarriagekeepsake #babyloss #artistsoftiktok #fetaldevelopment

♬ I Am A Lost Boy – Kaitlyn U & Various Artists

Jenn méretarányosan szemlélteti, hogyan változnak a kicsi méretei abban az időszakban, amikor a kívülállók még nem láthatják, hogy az anyuka babát vár. A 6. héten akkora, mint egy lencse, a 7. héten egy szem áfonyához hasonlítható, a 8. héten akkora, mint egy babszem, a 9. héten egy szőlőszemmel egyezik a mérete, a 10. héten egy pekándióhoz hasonlít leginkább, a 11. héten akkora, mint egy datolya, a 12. héten pedig már zöld citrom nagyságú! 

A szobrocskák alkotója, Jenn, kendőzetlen őszinteséggel osztja meg az oldalára látogatókkal azt, hogy min ment keresztül, mielőtt belefogott az életnagyságú babák készítésébe. “Elveszítettem a gyermekemet. Madison volt a neve, és 16 hónapos volt, amikor eltávozott. Ezeket a babaszobrokat neked, és magamnak is készítem – nekem ez a terápiám. Nem ez a munkám, nem ebből tartom el a családot, nekem azért van erre szükségem, hogy tovább tudjam élni az életemet a gyermekem nélkül. Fontos, hogy mindannyian megtaláljuk, hogyan dolgozzuk fel a fájdalmunkat, nekem ez segít.”

Az anyuka azért meséli el mindezt, mert az elmúlt tíz évben – amióta a szobrászkodással foglalkozik – sokan a szemére vetették, hogy nem reagál elég gyorsan az e-mailekre, vagy hogy pár nap csúszással kézbesítettek egy megrendelt darabot. Az indulatos üzenetek miatt volt, hogy átmenetileg be is szüntette a figurák készítését. 

“Ezt a munkát szívvel-lélekkel végzem, mert én is megéltem a veszteséget. Tudom, mit éreznek azok, akik azért fordulnak hozzám, mert szeretnék megőrizni a gyermekük emlékét. Éppen ezért anyagi hasznom sem származik a babák készítéséből, csak az anyagköltséget és a szállítás díját kell kifizetni” – magyarázza Jenn, aki egyedül neveli három másik, elmondása szerint rendkívül eleven gyermekét és emellett nap mint nap szociális munkásként dolgozik. A szobrok készítésére csak szabadidejében van lehetősége, abból pedig nem sok jut az elfoglaltságai mellett. “Ezért van, hogy némelyik munkára hosszabb időt kell várni. Ezért van, hogy nem válaszolok azonnal az üzenetekre. Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy egyensúlyban tartsam a hétköznapi életemet és a művészetet – ez nem mindig könnyű, de rajta vagyok.”

Jenn munkái csodaszépek, valóban megérintenek mindenkit: akik még csak tervezik, hogy szülővé váljanak, akik most várnak babát, akik már tudják, mit jelent gyermeket nevelni, és nem utolsó sorban azokat, akik hiába várják, hogy a babájuk megszülessen vagy elveszítették a gyermeküket.