A második trimeszterben a következő tápanyagok a legfontosabbak:
Vas
A vas segíti az oxigén szállítását a szervezetben. Ha kevés vasban gazdag ételt fogyaszt a terhes nő, akkor vérszegénységhez vezethet, ami növeli az olyan terhességi szövődmények kockázatát, mint például a koraszülés, sőt még a szülés utáni depresszió is nagyobb eséllyel jelentkezik.
A terhesség alatt a javasolt napi vasbevitel 27 milligramm.
Vasforrások:
- sovány húsok
- főtt tengeri termékek
- leveles zöldségfélék
- dió
- bab és lencse
- teljes kiőrlésű gabonák, beleértve a kenyeret és a zabpehelyet
A szervezet hatékonyabban veszi fel az állati termékekből származó vasat, mint a növényi eredetűeket.
Azok, akik nem fogyasztanak húst, növelhetik a felszívódási arányokat azáltal, hogy olyan ételeket fogyasztanak, amelyek sok C-vitamint tartalmaznak. Ilyen a narancs, narancslé, eper és paradicsom.
Fehérje
Terhesség alatt a napi ajánlott fehérje mennyiség 75-100 gramm.
Fehérjeforrások közé tartoznak:
- sovány húsok
- dió
- tofu és tempeh (szójababból készült húspótló – a szerk.)
- tojás
- hal
- borsó, bab és lencse
Kalcium
A kalcium segít a baba csontjainak és fogainak kialakulásában, és szerepet játszik az izmok, idegek és keringési rendszer zökkenőmentes működésében.
A kalciumban gazdag élelmiszerek a következők:
- tej (tej, joghurt, pasztőrözött sajt)
- tojás
- tofu
- fehérbab
- mandula
- szardínia és lazac
- kelkáposzta, brokkoli
Folsav
A folsav a terhesség alatt elengedhetetlen: az idegcső záródási rendellenességek elfordulása szignifikánsan csökken a kellő folsav beviteltől, szerepe van a vérképzésben is.
A legjobb folsav források közé tartoznak:
- hüvelyesek
- gabonafélék
- leveles zöldségek, beleértve a spenótot, a káposztát
- narancs
- teljes kiőrlésű gabonafélék,
- rizs
Már a terhesség előtt, a tervezési időszakban, nagyjából a fogantatást megelőző 3-4 hónapban már érdemes folsavat szedni, a megfelelő mennyiség ugyanis nagyon nehezen biztosítható csak élelmiszerekből (napi ajánlott adagja 0,7-0,8 mg.)
D-vitamin
A D-vitamin segíti a magzat csontfejlődését. A terhesség alatt ajánlott bevétel 15 mikrogramm naponta.
A szervezet D-vitamint állít elő a napfény hatására. Hiába a napfény, érdemes terhesség alatt olyan élelmiszereket fogyasztani, amelyek D-vitamint tartalmaznak és érdemes kiegészíteni tabletta formájában is.
A D-vitamin táplálékforrásai:
- halak, például lazac, friss tonhal és makréla
- halolajok
- marha máj
- sajt
- tojássárgája
- gombák
Omega-3 zsírsavak
Ezek az esszenciális zsírsavak támogatják a szívet, az agyat, a szemeket, az immunrendszert és a központi idegrendszert. Az Omega-3 csökkenti a preeklampszia kialakulásának kockázatát, és a szülés utáni depresszió valószínűségét.
Az omega-3 zsírok megfelelő napi bevitele a terhesség alatt 1,4 g.
Omega-3 zsírsavak jelen vannak:
- olajos halakban, beleértve a lazacot, a makrélát, a friss tonhalat, a heringet és a szardíniát
- halolajban
- lenmagban
- chiamagban
A vegánok és a vegetáriánusoknak szükségük lehet arra, hogy kiegészítsék a táplálkozásukat alga alapú termékekkel.
Folyadék
Nagyon fontos terhesség alatt a megfelelő folyadékfogyasztás. A terhesség alatt történő kiszáradás szövődményekkel járhat, pl. a magzatvíz mennyiségének csökkenését, koraszülést, de az anyatej mennyiségét is befolyásolja.
Terhes nőknek naponta 8-12 pohár víz fogyasztása ajánlott.
Forrás: medicalnewstoday.com
Kapcsolódó cikkeink: