Trend

Szuper ajakápolók, ha folyton száraz a szád

Ha nem csak télen van szükséged minden táskában és kabátzsebben egy ajakápolóra, akkor néhány egyszerű trükk és egy jól megválasztott kozmetikum sokat javíthat a helyzeten.
2023. Szeptember 29.
fiatal nő ajakápolót használ, szeplős a bőre
Fotó: Getty Images

Ősszel és télen mindannyian többet küzdünk azzal, hogy az ajkunk vékony bőre kiszárad, húzódik, kellemetlen érzetű. De van, akinek ez nem csak a hideg évszakban, hanem szinte mindig problémát okoz, és hiába keni-krémezi, nem igazán javul a helyzet. Ha te is ebbe a csoportba tartozol, akkor most jól figyelj, mert egy-két apróság is rengeteget segíthet.

1. Eleget iszol?

Ha nincs meg a napi másfél-két liternyi elfogyasztott víz, ne csodálkozz, ha állandó társad az ajakszárazság és mellette a tompaság, aluszékonyság is. A szervezetnek szüksége van (legalább) ennyi folyadékra, hogy optimálisan működhessen és komfortosan érezhesd magadat – ne hanyagold el! (És figyelem, a cukros üdítők, szénsavas italok, kávé nem számítanak bele!)

2. Óvatosan a mentollal

És minden olyasmivel, ami erősen hűsít, bizserget, mert irritáló és szárító hatása lehet. Akkor is, ha fogkrémben, rágóban van, de az ajakápolódban és a szájfényedben is hosszú távon szárító hatása lehet. Még ha aktuálisan teltnek, élettelinek is látod az ajkadat tőlük, ezek a termékek nem tartós használatra valók, és nem váltják ki a tápláló balzsamot.

3. Figyeld magad

Az ajakszárazság egyik oka lehet, ha gyakran harapdálod, nyalogatod esetleg babrálod a szádat. Ez sokaknál önkéntelen mozdulat. Ha tudod magadról, hogy hajlamos vagy erre, vagy észreveszed, akkor kezdj el odafigyelni rá, és ahányszor észreveszed, tudatosan állítsd le. Nem kell ostoroznod magad emiatt, és azt se várd, hogy egyik napról a másikra elhagyod ezt a „szokást”. Ám ahogy egyre többször emlékezteted magadat arra, hogy nem kéne, úgy lesz egyre könnyebb leállni vele.

4. Szedj vitamint

A B-vitamin tartalmú táplálékkiegészítők sokat segíthetnek, ha zavar az ajkad száraz érzete. Arra azonban figyelj, hogy ha problémás, zsíros a bőröd, akkor semmiképp ne vidd túlzásba, nehogy rontson a helyzeten a faggyútermelődés fokozásával.

5. Kend vajjal

Természetesen nem konyhai vajra gondolunk, hanem természetes növényi vajakra és olajokra: ezek hidratálják és táplálják a száj bőrét, és segítenek helyreállítani a védőrétegét. Ráadásul kellemes érzés őket használni.

A galériában szuper sheavajas, kakaóvajas és más növényi olajos ajakápolókat mutatunk, melyik lesz a kedvenced?

L'Occitane Sheavajas ultra rich ajakbalzsam
7 fotó megtekintése
L'Occitane Sheavajas ultra rich ajakbalzsam

Szuper ajakápolók, ha folyton száraz a szád

L'Occitane Sheavajas ultra rich ajakbalzsam
Dora Natura No. 13 gyógynövényes ajakbalzsam
Nuxe Reve de Miel ajakápoló
Weleda Everon ajakápoló értékes növényi viasszal
Douglas Essentials Nourishing Lip Balm Avocado ajakápoló
Kneipp mandulavirág ápoló ajakbalzsam
Coconutoil Cosmetics argán ajakbalzsam
Fotó megosztása: