Trend

Töredező tincsek: hozd rendbe a hajad!

A napfény, a víz, a parti szél a legjobb dolgok a nyárban – de nem a hajunknak. Ha nem szeretnéd, hogy nyár végére a frizurád sprőd, töredezett és megviselt legyen, figyelj oda extrán az ápolására!
2023. Július 07.
Kócos hajú fiatal nő nézegeti a haját
Fotó: Getty Images

A nyaralás alatt bőven belefér, hogy ne azon kattogj, hogy áll a hajad. De azért nem árt egy pici odafigyelés a vakáció közben, és egy kicsivel több utána, hogy ne viselje meg a fürtjeidet a nyár. A kevesebb formázás miatt ugyan kapnak a szálak egy kis pihenőt, ám az extra UV-dózis, a sós víz, a klóros víz, egyáltalán bármilyen víu, amiben megmerülsz szárítja, gyengíti. Ahogy a szél, az izzadás, a sapkaviselés és a megszokott hajápoló rutin felborulása is hozzá teszik a magukét a gyengítő, károsító hatásokhoz. Hogy megelőzd a töredezést és megőrizd a hajad jó állapotát, az alábbi trükköket vetheted be.

1. Ne vágasd le

Legalábbis ne nyáron. Az évszakváltás sokkal jobb alkalom a frizuraváltásra, ugyanis mivel a hajvéget éri a legtöbb károsító hatás, jó, ha ezt az a rész kapja, amitől 1-2 hónap múlva úgy is meg akarsz majd szabadulni.

2. Figyelj a fésűdre

Ha régi, sérült eszközzel fésülöd a hajadat, azzal tovább fokozod a töredezést. Ahogy azzal is, ha nem a megfelelőt választod: túl sűrű fogút vagy nem bontáshoz tervezettet használsz a kifésüléshez. Ha van egy jó bontókeféd, azzal az egész fésülködés-hajmosás-hajszárítás folyamatot gyorsabbá és kíméletesebbé teheted.

3. Ne gumizd szorosan!

A túl szoros, nem jó minőségű, esetleg fém illesztést tartalmazó hajgumi felsértheti, károsíthatja a szálakat. Ha mindig ugyanúgy, ugyanott fogod össze a hajadat, akkor azon a részen, ahol a gumi szorítja, könnyebben sérülhetnek a szálak.

4. Tegyél rá pakolást

Ha van egy kis pihenőidőd a nyaraláson, vagy tudsz szánni rá hajmosás után 15 extra percet, akkor turbózd fel a hajad állapotát egy jó pakolással. Nagyon fontos, hogy törülközőszáraz hajra vidd fel, különben nem lesz elég hatékony. Hagyd fenn legalább az ajánlott hatóidő idejére, de akár 15-20 percig is rajta maradhat. Utána egy kis vízzel masszírozd át, hogy könnyebb legyen lemosni, majd alaposan öblítsd le.

Szuper töredező hajra ajánlott pakolásokat gyűjtöttünk össze, válassz közülük. A cikk a galéria után folytatódik.

Garnier Botanic Therpy Hair Remedy Magnetic Charcoal hajmaszk
8 fotó megtekintése
Garnier Botanic Therpy Hair Remedy Magnetic Charcoal hajmaszk

Töredező tincsek: hozd rendbe a hajad!

Garnier Botanic Therpy Hair Remedy Magnetic Charcoal hajmaszk
Alverde regeneráló hajápoló vaj bio avokádóolajjal és bio sheavajjal
TRESemmé Biotin Repeair hajpakolás
Balea Professional Keratin repair hajkúra károsodott töredezett hajra
Marionnaud Hairoe Nutrition + Réparation hajápoló maszk
Gliss Split Ends Miracle hajpakolás
Maria Nila Structure Repair maszk
Syoss Keratin Boost hajpakolás könnyen töredező hajra
Fotó megosztása:

5. Vigyázz rá éjjel

Ha sokat forgolódsz, izzadsz éjjel – és ez a nyári melegben ugye gyakran megesik, akkor jó, ha összefogod a hajadat, így kevésbé károsodik. Fond össze lazán, és óvatosan gumizd össze puha hajgumival, vagy kontyold lazán a fejtetődön selyem hajgumival.

6. Figyelj a táskádra

A strandtáska pántja, a válltáskád szíja vagy a bevásárlótáska nagy füle, amikor a válladra veszed őket, jól megtéphetik a hajadat, ha beszorul alá. Az izzasztó hőségben az ide-oda tapadó tincsekkel ez könnyebben megesik – vigyázz ezzel, amikor felveszed a táskádat.

7. Szárítsd kíméletesen

Jó, ha nyáron van alkalmad szabad levegőn szárítani a hajadat, hogy kíméld egy kicsit az extrém hőhatástól. Ám arra figyelj, hogy a levegőn szárítás nem egyenlő a napon szárítással – az UV-sugárzás alaposan igénybe veszi a hajat. Ha sokat vagy a napon, és ott is szárad meg a hajad, fürdések után alaposan öblítsd ki, és használj rá UV-szűrős spray-t vagy krémet.

8. Bontogasd finoman

Ha van egy jó fésűd, szerezz be mellé egy fincsi hajolajat is – nagyban megkönnyíti a haj kifésülését. Főleg akkor fontos ez, ha könnyen gubancolódó, száraz fürtjeid vannak. Ha még nedvesen egy pici olajat teszel a végekre, sokkal könnyebben ki tudod majd fésülni,és a szálak tovább megőrzik majd puhaságukat és hidratáltságukat.

9. A balzsam kötelező

Ha pakolást feltenni nincs is időd, a balzsam minden mosás után kötelező. Itt most a samponos hajmosásra gondolunk, amit minden átsrandolt nap után végezz el. És akkor is, ha nem csobbantál, de nagyon megizzadtál mondjuk városnézés közben. A balzsamból nem kell túl sok, viszont várd meg a megadott hatóidőt (ez 1-2-3 perc általában), és ne öblítsd le azonnal. Jó, ha óvatosan, vizes hajra való kefével belefésülöd az ápolót a hajadba, mielőtt öblítesz.

10. Fésüld lentről

Nagyon nem mindegy az sem, hogyan fésülöd: kezdd alulról, és ahogy egy sávot kibontottál, haladhatsz feljebb. Ha fejtetőnél kezded a kifésülést, jó nagy csomók alakulhatnak ki, amiket tényleg csak durva fésülés árán tudsz majd kibontani.