Trend

5 ok, amiért jelentkezz be szeptemberre egy hajvágásra – akkor is, ha növeszted a hajad

Itt az idő, hogy kérj egy időpontot hajvágásra, frizurád nagyon hálás lesz érte!
2023. Augusztus 29.
fiatal nő a tükör előtt nézi a haját
Fotó: Getty Images

Jó eséllyel úgyis kell egy-két hetet várnod, mire lesz a fodrásznál szabad időpont, addig lemegy az év eleji káosz és stressz, és várhatóan beáll minden a megszokott kerékvágásba. Meglesz újra az iskola, óvoda diktálta ritmus, aminek megvannak a maga előnyei – bár a nyári kötetlenebb napok sodródását is visszasírjuk. Nade fókuszáljunk arra, ami jó: ha megoldható, hogy egy délelőttödből vagy délutánodból egy hajvágásnyi időt lecsípj, akkor azt mindenképp tedd meg. Még akkor is, ha épp hosszabb fürtökről álmodozol. Soroljuk is, hogy miért érdemes a fodrászt beiktatni a sűrűsödő elfoglaltságok közé.

1. Kell egy kis kényeztetés

A nyár fantasztikus, de nem minden esetben pihentető: a szünetben a gyerekek felvigyázásnak, szórakoztatásának megszervezése és lebonyolítása néha elég fárasztó tud lenni. Akkor is, ha amúgy nagyon is élvezed. Ha sikerült lemenedzselned a nyarat, és szereztetek néhány szuper élményt együtt, akkor veregesd meg a válladat, és lepd meg magad valamivel – mondjuk egy hajvágással. Néha egy kis igazítás is egészen más, friss, izgalmas fazont tud adni a hajnak, és teljesen másképp érzed magad frissen vágott, divatos frizurával. Kinek ne jönne jól egy kis extra önbizalom?

2. Nem áll sehogy

Úgy érzed, hogy mintha minden reggel hosszú perceket kellene töltened a hajad beállításával – többet, mint eddig? A legtöbb fazon bizonyos növekedés után már nagyon nem úgy áll, hogy a fodrásszal azt megálmodtátok, nehezebb formázni, és nem kelt olyan precíz, ápolt hatást, mint amikor elkészült. Ez rövidebb fazonoknál feltűnőbb, de a hosszabb frizurák is veszítenek a kompaktságukból ahogy nő a haj hossza, és változik a végek állapota. Ha küzdesz azzal, hogy csininek érezd a frizurádat, egy vágás tényleg sokat segíthet.

3. Nap- és vízimádók vagytok

Az UV-sugárzás, a klóros, sós de még a természetes víz, a szél, a homok mind-mind megviselik a tincseket: szárítják, gyengítik, sérülékenyebbé teszik a szálakat. Ha egész nyáron ha csak tehettétek, a vízparton voltatok, a hajadnak jó eséllyel extrán szüksége van arra, hogy megszabadulj a sérült, töredezett végektől. Mert van, amin a legjobb pakolás vagy balzsam sem segít, csak az olló – de az csodásan.

fésülködő nő

(Kép forrása: Getty Images)

4. Festeted

A fent említett tényezők nem csak a haj szerkezetét, hanem a színét is próbára teszik, és bizony jóval nagyobb mértékben fakul nyáron a haj, mint a többi évszakban. De ha „csak” befesteted, a sérült végektől viszont nem szabadulsz meg, nem lesz olyan friss és ragyogó az összhatás, mint lehetne. A sérült, kiszáradt végek sprődebbnek, kevésbé fényesnek látszanak, és bár a festékkel csodásan életteli színt tud a fodrász a hajadra varázsolni (vagy te magad is szuper ápoló hatású készítményekkel tudod magadnak befesteni a hajadat), a frissen vágott fürtök szebben csillognak, libbennek és göndörödnek.

5. Növeszted

Vágatni, amikor épp hogy hosszabbat és dúsabbat szeretnél? Bizony, lehet, hogy szükség van rá! A töredező hajvégek, ha nem figyelsz rájuk, sokkal több kárt okozhatnak, mint hinnéd. Ha hasadva sérülnek a szálak, a sérülés egyre magasabbra „kúszhat”. Egy profi vágással megszabadulhatsz a töredező résztől, és ezzel elérheted, hogy anélkül növeszthesd tovább a hajad, hogy egyre jobban sérülnének a már amúgy is gyengült, szétválni kezdett szálak. Persze megpróbálkozhatsz a szálak végeit „összetapasztó”, „hajcement-típusú” készítményekkel, de ha egyértelműen megbeszéled a fodrásszal, hogy növeszted a hajad, tényleg csak minimális egészségügyi vágást szeretnél, azzal nagyon sokat tehetsz a további növesztés sikeréért.

Még nem jött el az idő?

Ha még gondolkodsz, de nem szántad rá magad a vágatásra, de a hajad nincs a legjobb állapotban, ezekkel a trükkökkel kicsit felturbózhatod.

  • Használd egy alkalommal a balzsamodat pakolásként: hagyd rajta a szokásosnál kicsit tovább, 5-10 percig. Vízzel masszírozd át, mielőtt lemosod, aztán jó alaposan öblítsd ki!
  • Ha van kedvenc pakolásod, azt törülközőszáraz hajra vidd fel, fésüld bele finoman, tekerj fóliát a hajad köré, tegyél rá törülközőt, és így pihen 25-30 percet. A lemosás vizes átmasszírozás után nagyon alapos legyen.
  • DIY módszert szeretnél? Tegyél a végekre kókusz– vagy olívaolajat, hagyd fenn 20-30 percig, majd samponnal és langyos-hűvös vízzel mosd le.
  • Az argánolaj nem csak a végekre, hanem a fejbőrre is mehet: szuperül hidratálja, megszünteti a viszketést és táplálja a hajhagymákat.