Teherbeesés

Nyolc hormon, aminek fontos szerepe van a terhességben

Milyen kulcsfontosságú hormonoknak van szerepe a terhességben, és milyen feladatai vannak ezeknek?
2024. Szeptember 24.

A különböző terhességi tüneteknél gyakran kerül szóba, hogy valószínűleg a hormonok (is) állhatnak mögöttük – összekötjük ezeket például a hangulatingadozásokkal, emésztési problémákkal, a rosszullétekkel, de még a szaglás megváltozásával is. De a hormonoknak fontos szerepük van abban, hogy felkészítsék a testet a várandósságra és a szülésre, segítik a baba fejlődését, de még az anyatej termelődésére is hatnak.

(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

FSH – tüszőérlelő hormon (follikuluszstimuláló hormon)

A tüszőérlelő hormont az agyalap mirigy állítja elő, és segít a havi menstruációs ciklus szabályozásában. Az FSH a petefészkekben serkenti a petesejtek érését, ami növeli az ösztrogén termelődését. Az ösztrogénszint emelkedése pedig jelzi a szervezet számára, hogy emelje meg az LH, vagyis a luteinizáló hormon szintjét, aminek hatására megtörténhet az ovuláció, a petesejt felszabadulása a petefészkekből.

LH – luteinizáló hormon

Szintén az agyalapi mirigy termeli az LH-t, aminek szintje közvetlenül az ovuláció előtt emelkedik. Az ösztrogén arra ösztönzi a luteinizáló hormont, hogy segítse a tüszőből felszabadulni a petesejtet. A petesejt kijutásával a tüszőből létrejön az úgynevezett sárgatest, amely nagyjából 14 nap alatt szétesik, és ha nem vagy várandós, akkor a hormonszintek csökkennek és megtörténik a menstruáció. De ha a petesejt megtermékenyül, a sárgatest tovább él, és termeli a megfelelő hormonokat, köztük a progeszteront a méh éréséhez és a növekvő baba táplálásához.

Progeszteron

Ez a hormon a terhesség korai időszakában termelődik, és támogatja a baba fejlődését, amíg az nem a méhlepény feladata lesz – nagyjából a 10. hétig. A progeszteron emellett többek között fokozza a méh véráramlását, előkészíti az méh nyálkahártyáját a beágyazódásra és segíti a tápanyagkiválasztást ebben az időszakban az embrió számára, segíti a méh izomzatának ellazítását, a relaxin hormonnal együtt segíti a szalagok, a porcok, az ízületek ellazítását, ami segít felkészülni a szülésre. Az első trimeszterben nagy mértékben növekszik ennek a hormonnak a szintje. A terhességgel járó tünetek közül olyan gyomor- és bélrendszeri panaszokkal szokták összefüggésbe hozni a progeszteront, mint a hányinger, a hányás, a puffadás, a székrekedés.

Ösztrogén

A progeszteron mellett az ösztrogén a másik fő terhességi hormon, és a terhesség korai szakaszában ez is támogatja a baba fejlődését, amíg a méhlepény át nem veszi ebben az irányítást, fenntartja a méhnyálkahártyát, és segít szabályozni más kulcsfontosságú hormonokat. Szintén az első trimeszter végéig növekszik nagyobb mértékben ennek a hormonnak a szintje. Az ösztrogén segíti a baba szerveinek fejlődését és más testi rendszereinek fejlődését és a méhlepény megfelelő működését, a várandósság későbbi időszakában segít felkészíteni a szervezetet a szoptatásra (ha úgy dönt), és segíti, hogy a méh reagáljon az oxitocinra a szülés során. A terhességi tünetek közül ez is állhat a hányinger hátterében, de fokozhatja is az étvágyat, és a bőrre is hatással lehet, például okozhat sötétebb foltokat az arcon, hiperpigmentációt a mellbimbón. De ha valaki tapasztalja az úgynevezett „terhességi ragyogást”, azt is ennek a hormonnak szokták tulajdonítani.

hCG – humán korion-gonadotropin

Terhességi hormonnak is szokták nevezni a hCG-t, mert a terhesség során szokott termelődni, és ez az a hormon, aminek a jelenlétét az otthoni terhességi tesztek ki tudják mutatni a vizeletből. A hCG fokozza az ösztrogén és a progeszteron termelődését. A terhesség korai szakaszában alacsonyabb a szintje, de hamar emelkedni kezd és kétnaponta megduplázódik a mennyisége – a szintje a 7. és a 12. hét között a legmagasabb, majd a második trimeszter elején lecsökken. Ezt követően a méhlepény termeli a progeszteront és az ösztrogént. A hormon elsődleges feladata, hogy jelezze a testnek, hogy készüljön fel a babára, és jelzi a petefészkeknek, hogy állítsák le a tüszőérlelést ebben az időszakban. Szükség van erre a hormonra is a magzat növekedéséhez, és a méhlepény, illetve a méh működéséhez. A hCG-t olyan korai terhességi tünetekkel szokták összefüggésbe hozni, mint a rosszullétek, a hányinger, az érzékenyebb hangulat, a szédülés, a mellek érzékenysége.

Relaxin

Egy érdekes hormon a terhesség során a relaxin, amely az ízületeket, szalagokat és izmokat lazítja el, és a szülésnél ellágyítja és meghosszabbítja a méhszájat és lazítja a medence területét és a méhizomzatot, hogy a baba át tudjon haladni a szülőcsatornán. Emellett az artériákat is ellazítja, így segítve azokat a terhességgel járó emelkedett vérnyomás kezelésében. A peteérés után emelkedik a szintje, és segít felkészíteni a méhfalat a terhességre. Ha nem vagy várandós, a következő menstruációs ciklusig visszaesik a szintje. A relaxin hatására a vállak, a térd, a csípő és a boka ízületei is lazábbak lehetnek, ezért is fontos fokozottan óvatosnak lenni ebben az időszakban.

Oxitocin

Az oxitocinnak fontos szerepe van a vajúdás és a szülés során, leginkább az összehúzódások stimulálásáról ismert, és segíti a méhszáj tágulását. A szülés után segíti a méh méretének visszatérését a korábbihoz, és szerepe van abban is, hogy az anyatej ki tudjon ürülni a mellekből a szoptatás során. Az oxitocint szokták szeretethormonnak vagy ölelési hormonnak is nevezni, ami elősegíti a babával való kötődést is.

Prolaktin

Szintén elősegíti a kötődést a prolaktin hormon is, aminek a neve is árulkodik arról, hogy az anyatej termelődésében van fontos szerepe. A fő feladata, hogy a mellek megnagyobbodjanak az anyatej termelődéséhez, felkészíti a mell szöveteit a szoptatásra, és segíti az anyatej leadását. A várandósság alatt a prolaktin mennyisége tízszeresére-húszszorosára emelkedik.

(Források: whattoexpect.com, parents.com, nct.org.uk)