Teherbeesés

Hasznos tippek ovuláció idejére – akár teherbe akarsz esni, akár nem

Az ovulációról azonnal a teherbeesés ugrik be? Pedig akkor is érdemes tisztában lenned ennek az időpontjával, ha épp nem tervezel babát, rengeteget hozzátehet ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben.
2024. Szeptember 27.
Vidám nő táncol, infók az ovulációról

Fotó: Getty Images

Ha babát szeretnétek, akkor valószínűleg nagyon is tisztában vagy azzal, mi az az ovuláció, miért fontos, talán még ovulációs tesztet is beszereztél. De ha nem vagy ennyire képben, akkor elmagyarázzuk, mi is ez – legfőképpen azért, mert egyáltalán nem csak annak érdemes tisztában lenni a teste működésével és az ovuláció idejével, mikéntjével, aki teherbe szeretne esni. Hanem annak is, aki nagyon nem szeretne épp teherbe esni, meg annak is, aki egyszerűen csak szeretné jobban érteni, érezni és támogatni a teste működését, és megélni ennek minden potenciálját.

Mi is az ovuláció?

Peteérésnek is szokták nevezni, de az igazán korrekt elnevezése a tüszőrepedés. Lássuk, hogyan zajlik a folyamat.

  • A menstruációs ciklus első felében a hormonális hatásoknak köszönhetően petesejt növekszik, fejlődik a tüszőben.
  • Közben egyre nagyobb mennyiségben termelődik az ösztrogén hormon, aminek hatására a méh nyálkahártyája megvastagodik, felkészül a megtermékenyült petesejt befogadásra.
  • Amikor már kellőképpen magas az ösztrogén szintje, az kiváltja az LH hormon termelődést – ez okozza az érett petesejt kiszabadulását a petefészekből, ez az ovuláció.
  • Ez nagyjából a ciklus közepén (a következő menstruációs ciklus kezdete előtt 12-16 nappal) történik meg: a tüsző megreped, a petesejt kiszabadul, és megkezdi útját a méh felé.
  • Ezután tud ez a petesejt megtermékenyülni abban az esetben, ha találkozik a hímivarsejttel – ezért annyira lényeges az ovuláció és annak időpontja a teherbeesés szempontjából.
  • A petesejt 12-24 órán keresztül marad életben, ez alatt az idő alatt tud megtermékenyülni. Ez persze nem azt jelenti, hogy kizárólag az ebben az időben történt együttlétek során jöhet létre a fogantatás, hiszen a spermiumok akár 5 napig is életben maradhatnak, így a termékenységi ablak, vagyis amikor megtörténhet a megtermékenyülés, körülbelül 6 nap.
  • Ha a petesejt nem termékenyül meg, a méh megvastagodott nyálkahártyája vérzés kíséretében lelökődik, ez a menstruáció – és itt kezdődik újra a következő ciklus.

Ovuláció extrákkal

Érthető hát, miért fontos tisztában lenni az ovuláció időpontjával – akár a testi jeleket figyelve, akár a ciklus napjait számolva (ez utóbbi szabályos ciklus esetén igazán működőképes). De ennél sokkal több dolog is van még, amiért fontos az ovuláció – a balancing.fertility Instagram-oldal táplálkozástudományi szakértője gyűjtéséből inspirálódva hozunk tippeket.

1. Van kedved összebújni?

Az ovulációhoz közeledve felerősödhet a libidó, több kedvet érezhetsz a szexhez. Szóval ha kettesben töltött estét tervezel a pároddal, jó ilyenkorra időzíteni, hogy maximálisan ki tudjátok élvezni az egymásra szánt időt.

2. Edzésre fel!

Megfigyelheted, hogy az ovulációhoz közeledve energikusabbnak érzed magad, jobban megy az edzés, vagy csak jobban bírod a mindennapi terhelést. Ilyenkor tervezheted kicsit intenzívebbre a tornát, mehettek hosszabb kirándulásra, sokkal jobban fogod bírni és jobban is érzed tőle magad. Persze hallgass a testedre, figyelj arra, mi esik jól neked.

Vidám nő biciklizik, infók az ovulációról

Fotó: Getty Images

3. Zsírokból csak egészségeset

Ha babát szeretnél, az ovuláció után figyelj oda a szokásosnál is jobban arra, hogy megfelelő mennyiségű egészséges zsírsavat fogyassz (halat, növényi olajokat). Ezek hozzájárulnak a megfelelő progeszterontermeléshez, ami kulcsfontosságú a teherbeesés szempontjából, de hormonális problémák esetén is jó, ha figyelsz rá.

4. Ismerd meg az adaptogéneket

Ha ismered a tested, és érzed, hogy mikor történik meg az ovuláció (mindjárt mutatjuk, miből következtethetsz erre), akkor észreveszed azt is, ha ez későbbre tolódik. Ez igen gyakran a stressz tünete, szóval ha csúszik a peteérés, jó, ha több figyelmet fordítasz a stresszmenedzsmentre. Bármilyen tevékenység jó, ami téged kikapcsol, és ha a gyógynövényeket, teákat, esetleg a belőlük készült étrend-kiegészítőket szívesen fogyasztod, akkor nézz körül az adaptogén gyógynövények között – ilyen például a mostanában nagyon népszerű ashwagandha. Azonban ha babát szeretnél, mindenképpen beszélj az orvosoddal azelőtt, hogy bármilyen étrend-kiegészítőt kezdenél szedni.

5. Legyél nyitott

Sok nő tapasztalja, hogy az ovuláció előtt közvetlenül és alatta a szokásosnál extrovertáltabb, könnyebben ismerkedik, barátkozik, magabiztosabbnak érzi magát. Örülj ennek és használd ki. Ha van lehetőséged arra, hogy te válaszd meg a nyilvános szereplésed, prezentációd időpontját, jó, ha tisztában vagy azzal, hogy az ovuláció idején ezt jó eséllyel könnyebben ugrod meg.

Mikor ovulálok?

Ha szabályos a ciklusod, akkor ez a következő menstruáció előtti 12-16 napban történik meg, gyakran a 14-en. Na de ha erre nem számíthatsz, vagy szeretnél ennél pontosabbat, akkor figyeld a tested. Az alábbi jelek utalnak arra, hogy ovulálsz:

  • Megváltozik a méhnyaknyák állaga: hígabb, áttetszőbb lesz. Az ovuláció után azt tapasztalhatod, hogy sűrűbbé válik és csökken a mennyisége
  • A tested nyugalmi hőmérséklete egy kissé megemelkedik
  • Érzékenyebb lehet a szaglásod
  • A melleid érzékenyebbé válnak, esetleg fájnak
  • Érezhetsz enyhe fájdalmat az alhasadban
  • A hüvelyváladék barnásan elszíneződhet
  • Észrevehetően jobban kívánod a szexet
  • Sajnos az is előfordulhat, hogy az ovulációt fejfájás kíséri (a migrének is gyakoribbak ilyenkor)

Forrás: instagram.com/balancing.fertility, mayoclinic.org, thebump.com, hertility.com