Az áfonya az új szuperétel
Úgy néz ki, az áfonya a legújabb szuperétel: lassítja az öregedést, véd a szívbetegségek és az Alzheimer-kór ellen, ráadásul segítségével jobban látunk éjjel, és még a húgyúti fertőzések is jó eséllyel elkerülhetők.
Lassítja az öregedést – A magas antioxidáns-szint a többi élénk színű gyümölcshöz és zöldséghez hasonlóan az öregedés lelassul az áfonya segítségével.
Véd a rák ellen – Az áfonyában található rák ellen védelmet nyújtó összetevők a már meglévő daganat növekedését is lassítják.
Enyhíti a hasmenés kellemetlen tüneteit – Az áfonyát a svédek régóta használják a gyerekeknél hasmenés ellen, ráadásul egyes összetevők az E.coli-baktériumot is elpusztítják.
Javul a koncentrációs képességünk és a memóriánk – Az anthocyanin nevű összetevő, ami a gyümölcs élénk színét adja, megvédi az agy bizonyos neuronjait.
Megakadályozza a húgyúti fertőzéseket – A gyümölcs egy nemrég azonosított összetevője ebben is a segítségünkre van.
Csökken a szívbetegségek kockázata is – Az áfonya segít abban, hogy a “rossz koleszterin”, az LDL ne halmozódjon fel, így a szív- és érrendszeri betegségek is elkerülhetők.
Javul a látásunk a sötétben – A szemünkre is jótékony hatással van az élénk lila színű gyümölcs.
Terhesség alatt is ajánlott fogyasztása – A folsavban, C-vitaminban és kalciumban is gazdag gyümölcs a magzat egészségét is védi.
Az emésztésnek is jót tesz – A magas rosttartalma miatt székrekedés esetén is hasznos.
Kapcsolódó cikkeink:
Forrás: Medipress