Egyre többet hallani mostanában a feldolgozott élelmiszerekről, de hogy ez pontosan mit jelent, és miért érdemes minél kevesebbet fogyasztani belőlük, azt kevesebben tudják. Dr. Emily Leeming dietetikus a The Sunnak magyarázta el, mire kell figyelni, és mit érdemes a káros ételek helyett fogyasztani.
Mennyire feldolgozott?
Sokan azonnal a fagyasztott és előre csomagolt ételekre gondolnak, ha „feldolgozottat” emlegetnek, de ezek közül egyáltalán nem mindegyik káros. Hogy pontosabban érthessük, érdemes figyelembe venni a NOVA osztályozási rendszert, amely 4 csoportra bontja az élelmiszereket a feldolgozottság mértékétől függően. Lássuk, melyek ezek.
- Feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek: gyümölcsök, zöldségek, tojás, tej, hal, hús, gomba, és mindezek szárított, tört, aprított, főtt, pasztörizált, fagyasztott verziója. (Ezek olyan eljárások, amelyek a jobb eltarthatóságot szolgálják.)
- Feldolgozott konyhai összetevők, alapanyagok: olajok, méz, cukor, vaj – nem önmagukban fogyasztjuk őket, hanem az első csoport ételeihez használjuk.
- Feldolgozott élelmiszerek: olyan ételek, amelyeket az 1-es és a 2-es csoport kombinálásával készített a gyártó: üveges vagy konzerv zöldségek, konzerv hal, sajtok, kenyér, gyümölcskompótok. Önmagukban és más ételekkel együtt is fogyaszthatók.
- Ultrafeldolgozott élelmiszerek: általában ötnél több összetevőjük van, amelyek között adalékanyagok, tartósítószerek, édesítőszerek, színező- és állományjavító anyagok is vannak. Ilyenek például a gabonapelyhek, az üdítőitalok, kekszek, virslik és kolbászok, nassolnivalók.
És az utóbbi évek kutatásai szerint ez az utolsó csoport az, amelyik a legtöbb gondot okozza, és amelyet a legkisebb mértékben ajánlott fogyasztani. A cikkben idézett kutatás szerint az Ultrafeldolgozott vagy többszörösen feldolgozott élelmiszerek (UPF) nagy mennyiségű fogyasztása kapcsolatban állhat például a daganatos betegségek kialakulásával. A WHO például bizonyos mesterséges édesítőszerek hosszú távú fogyasztásának negatív következményeire figyelmeztet, melyek között a 2-es típusú diabétesz, a kardiovaszkuláris betegségek fokozott kockázatát emelik ki, míg mások a szívbetegségek, stroke, rák és demencia megnövekedett kockázatára figyelmeztetnek. Dr. Leeming szerint ezeknek az ételeknek a fogyasztását érdemes mérsékelni vagy elkerülni:
1. Energiaitalok
Koffeint és rengeteg cukrot vagy épp édesítőszert tartalmaznak. Bármilyen természetes gyümölcslé jobb választás, vagy még ideálisabb a víz.
2. Reggelizőpelyhek
A cukros gabonapelyhek nem adnak olyan hosszú ideig tartó teltségérzetet, mint mondjuk egy gyümölcsös zabkása. A pelyhek közül érdemes a rostban gazdag, cukorban szegény verziókat választani.
3. Olajban sült, panírozott ételek
Az olajban, főleg a többször használt olajban sütés akár panírozással együtt nem igazán egészséges alternatívája a hús elkészítésének, helyette érdemes a sütőben vagy grillen sütést választani.
4. Csokiszeletek
A legtöbb nem csak rengeteg cukrot, de rengeteg egyéb összetevőt is tartalmaz. Ha édességre vágyunk, válasszunk inkább gyümölcsöt, vagy magas kakaótartalmú, cukorszegény csokit.
5. Édesítőszeres gyümölcsjoghurtok
A sovány, szírszegény, cukormentes, ízesített joghurtok helyett jóval egészségesebb a sima natúr vagy még inkább a görög joghurt, akár saját kezűleg gyümölcsökkel felturbózva.
6. Kekszek és édes snackek
A rengeteg adalékanyag mellett az is a probléma velük, hogy nagyon gyorsan nagyon magasra emelik a vércukorszintet – a gyümölcsökben lévő rosttartalmon valamennyire képes a hasonló hatásukat ellensúlyozni, ezért sokkal egészségesebb választás. Ahogy a magvak is.
7. Chipsek
Nagyon sok sót, olajat és adalékanyagot viszünk be velük a szervezetünkbe – sütőben sütött édesburgonya-karikák vagy -szeletek sokkal jobbak lehetnek chipsek helyett.
A szakértő szerint érdemes arra törekedni, hogy fokozatosan visszaszorítsuk ezek fogyasztását. Nem könnyű lemondani a megszokott ételekről finomságokról, de ha igyekszünk arra figyelni, hogy az UPF-ek, azaz az ultrafeldolgozott ételek minél ritkábban szerepeljenek az étrendünkben (és idővel akár teljesen ki is iktassuk őket), azzal sokat tehetünk az egészségünkért.
Forrás: The Sun