Görögdinnye – víztartalom: 92%
A görögdinnye nagyon magas víztartalmú gyümölcs, ami jól behűtve nagyon jól tud esni a nyári nagy melegben. C-vitamint, A-vitamint magnéziumot, és antioxidánsokat is tartalmaz, köztük likopint. Alacsony a kalóriatartalma: egy csészényi (kb. 150 gramm) mindössze 46 kalória.
Eper – víztartalom: 91%
A szintén vízben gazdag eper is antioxidánsforrás, és vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, köztük C-vitamint, folátot és mangánt. Amellett, hogy magában fogyasztjátok, érdemes kipróbálni turmixokban, banánból készült házi fagyi ízesítőjeként, vagy akár a salátához adva.
Sárgadinnye – víztartalom: 90%
A vízben gazdag sárgadinnye jó A-vitamin forrás, ami erősíti az immunrendszert. Fogyasszátok jól behűtve magában, görögdinnyével, salátákba keverve, turmixokban vagy joghurtba keverve.
Őszibarack – víztartalom: 89%
A barackban A- és C-vitamin és B-vitaminok is megtalálhatók, és kálium is. Víz és rosttartalma miatt laktató gyümölcs, aminek alacsony a kalóriatartalma: egy közepes barackban nagyjából 60 kalória van. Túróval vagy natúr joghurttal nagyon jó uzsonna lehet.
Narancs és grépfrút – víztartalom: 88%
Remek C-vitamin forrás a narancs, ami káliumot, antioxidánsokat és flavonoidokat is tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak. A grépfrút rostokban gazdag, antioxidánsforrás, és számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, beleértve az A-vitamint, káliumot és folátot. Különösen magas az immunerősítő C-vitamin tartalma.
Uborka – víztartalom: 95%
Az egyik legmagasabb víztartalmú zöldség az uborka, de némi tápanyag is van benne, például K-vitamin, kálium és magnézium is. Nagyon alacsony a kalóriatartalma: egy 100 grammos adagban csupán 16 kalória van.
Szárzeller – víztartalom: 95%
Az uborkához hasonlóan folyadékban gazdag a zeller, amiből egy 100 grammos adagban szintén csak 16 kalória van. Rostban gazdag, és magas a K-vitamin- és a káliumtartalma. Nyersen és főzve is fogyasztható, salátákba, levesekbe is tehetitek, és remek mártogatósok mellé.
Paradicsom – víztartalom: 94%
Szintén jól hidratál a paradicsom, aminek a 94%-a víz. A paradicsom ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag, köztük A- és C-vitaminban is, és antioxidánsokat is tartalmaz, mint a likopin.
Kaliforniai paprika – víztartalom: 92%
Lédús zöldség a kaliforniai paprika is, ami gazdag rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, köztük káliumban és B-vitaminokban, és karotinoid antioxidánsokat is tartalmaz. A zöldségek közül ebben található a legtöbb C-vitamin.
(Forrás: healthline.com)