Gyerek

Ezek a leghidratálóbb gyümölcsök és zöldségek

Nyáron különösen fontos, hogy a nagy melegben megfelelően hidratáljunk. A lédús gyümölcsök és zöldségek nemcsak egészségesek, de finomak is.
2024. Július 25.

Mindannyian tisztában vagyunk a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás fontosságával, ám különösen a gyerekeket nehéz rávenni arra, hogy sok vizet igyanak. A cukros, szénsavas üdítők bármennyire is csalogatóak, nem egészségesek, ám lédús gyümölcsökkel és zöldségekkel is csempészhetünk folyadékot az étrendbe.

görögdinyne

Kép: Getty Images

A nagy melegben különösen fontos, hogy elegendő folyadékot vigyünk be a szervezetünkbe, különben dehidratáltak leszünk, ami okozhat:

  • fejfájást,
  • nyűgösséget,
  • fáradtságot,
  • dekoncentráltságot,
  • rossz közérzetet.

A testünk nagy részét (felnőtteknél 50-60%-ot, csecsemőknél akár 75%-ot) víz alkotja. A szervezetünk akár 2-3 százalékos folyadékcsökkenést is nagyon megérzi, a vízhiány többek között rontja a szervezet hőszabályozását is.

Folyadékpótlásra a legjobb választás a víz, ám az alábbi gyümölcsök és zöldségek is kitűnőek, ha hidratálásról van szó.

UBORKA Akár 95% is lehet a víztartalma, rágcsálnivalónak, salátának, akár magában köretnek is ideális.

GÖRÖGDINNYE Lédús, hűtve remek szomjoltó és emellett C-vitaminban is gazdag.

PARADICSOM 90-95%-os a víztartalma

SALÁTA A zöldeknek rendkívül magas a víz- és rosttartalma

CUKKINI 90% feletti víztartalom, ráadásul vitaminok és ásványi anyagok is vannak benne.

KALIFORNIAI PAPRIKA Nemcsak víz-, hanem a C-vitaminban is rendkívül gazdag

(realsimple.com)