Mindannyian tisztában vagyunk a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás fontosságával, ám különösen a gyerekeket nehéz rávenni arra, hogy sok vizet igyanak. A cukros, szénsavas üdítők bármennyire is csalogatóak, nem egészségesek, ám lédús gyümölcsökkel és zöldségekkel is csempészhetünk folyadékot az étrendbe.
A nagy melegben különösen fontos, hogy elegendő folyadékot vigyünk be a szervezetünkbe, különben dehidratáltak leszünk, ami okozhat:
- fejfájást,
- nyűgösséget,
- fáradtságot,
- dekoncentráltságot,
- rossz közérzetet.
A testünk nagy részét (felnőtteknél 50-60%-ot, csecsemőknél akár 75%-ot) víz alkotja. A szervezetünk akár 2-3 százalékos folyadékcsökkenést is nagyon megérzi, a vízhiány többek között rontja a szervezet hőszabályozását is.
Folyadékpótlásra a legjobb választás a víz, ám az alábbi gyümölcsök és zöldségek is kitűnőek, ha hidratálásról van szó.
UBORKA Akár 95% is lehet a víztartalma, rágcsálnivalónak, salátának, akár magában köretnek is ideális.
GÖRÖGDINNYE Lédús, hűtve remek szomjoltó és emellett C-vitaminban is gazdag.
PARADICSOM 90-95%-os a víztartalma
SALÁTA A zöldeknek rendkívül magas a víz- és rosttartalma
CUKKINI 90% feletti víztartalom, ráadásul vitaminok és ásványi anyagok is vannak benne.
KALIFORNIAI PAPRIKA Nemcsak víz-, hanem a C-vitaminban is rendkívül gazdag