Baba

10 dolog, amit ne tegyél, ha újszülött babát látogatsz

A friss szülők bizonyára elmondhatatlanul boldogok és büszkék, ám valószínűleg leginkább fáradtak. Mivel sem erejük, sem energiájuk nincs kínos utalgatásokra vagy konfrontációra, javasoljuk, inkább fogadd meg a tanácsainkat!
2018. Március 10.
10 dolog, amit ne tegyél, ha újszülött babát látogatsz

1. Ne puszilgasd a babát, főleg ne a száján!

Talán a felszabaduló oxitocin okozza, amiért a legtöbben úgy érzik, hogy muszáj azonnal megölelgetniük, megpuszilgatniuk az új kis jövevényt. De kérve kérünk te ne tedd! Főleg ez utóbbit és főleg ne az arcán vagy a száján! Ha mindenáron szeretnéd megpuszilni a babát, előtte mindenképpen kérj rá engedélyt a szüleitől, és akkor is maximum a lábacskáin tedd ezt. Az újszülöttek immunrendszere még nagyon fejletlen, és rendkívül érzékenyek a bacikra, vírusokra. Kutatások szerint pedig még azok is, akik beoltatták magukat influenza ellen, még 6 hétig hordozhatják a vírust anélkül, hogy bármilyen tünetük lenne.

2. Ne igyál semmilyen forró italt, amíg a kezedben van a baba

Még belegondolni is szörnyű, hogy mi van akkor, ha véletlenül a kicsi fejére borítod a forró teádat. Nem azt mondjuk, hogy ne igyál teát, csak ha egy mód van rá, tedd ezt akkor, amikor nincs a karjaidban az újszülött csecsemő.

3. Hagyd otthon a gyerekeidet

Elhisszük, hogy a te gyerekeid igazi kisangyalok, de ha erre a szülők külön nem térnek ki meghíváskor, semmiképp ne vidd magaddal őket babalátogatóba! Egy párhetes újszülött családja egészen más világban él, kissé elzárva a külvilágtól, ezért nem valószínű, hogy örülnének, ha beviharzanál két hiperaktív három- és ötévessel az oldaladon.

4. Ne gondold, hogy tiszta a kezed

Lehet, hogy annak látszik, de hacsak nem fél perce mostad meg, valószínűleg hemzseg a baciktól. Csak gondolj arra, hogy mi mindent fogtál meg az odafele úton, és most képzeld el, hogy ezzel a bacis kezeddel összefogdosol egy igencsak sérülékeny immunrendszerrel rendelkező újszülött babát.

5. Ne ébreszd fel a babát

Bizony, vannak, akik még erre is képesek, csak hogy láthassák a csecsemő gyönyörű kis szemeit. Te ne legyél ennyire tapintatlan! A kisbabák átlagosan 18 órát alszanak egy nap, és ez a pihenés nélkülözhetetlen a megfelelő fejlődésükhöz. Arról nem beszélve, hogy elképzelhető, hogy a szülei két órán keresztül altatták a síró kicsit. Ha felébreszted, borítékoljuk, hogy többet nem leszel meghívva hozzájuk.

6. Ha beteg vagy, maradj otthon

Evidens, sokan mégis legyintenek, ha “csak” egy kis náthájuk van. Pedig az is fertőz, főleg egy nemrég született kisbaba esetében. Az első hetek kimerültségétől gyakran a szülők immunrendszere is le van gyengülve, és valószínűleg az utolsó dolog, amire vágynak, hogy a rengeteg teendő és éjszakázás mellett még egy betegséggel is meg kelljen küzdeniük. Ezért semmiképp se kockáztass: ha nem vagy 100%-osan egészséges, inkább mondd le a látogatást!

7. Ne hagyj kupit magad után

Mikor távozol, semmilyen jele nem lehet annak, hogy valaha is ott jártál a baba családjánál. Dobd ki az ajándék csomagolópapírját, amit hoztál, mosogasd el a csészéd és győződj meg róla, hogy a friss szülőknek semmi extra feladata nem származik abból, hogy te ott voltál.

8. Ne bámuld meg a szoptató anyukát

A szoptatás igen érzékeny téma, és sokszor a frissen szült anyukák is kicsit kényelmetlenül érzik magukat a helyzetben, hiszen esetleg még nem olyan gyakorlottak. Ha ott maradnak a szobában szoptatáskor, akkor azért, ha meg félevonulnak, akkor azért. Ha az anyuka úgy dönt, hogy előtted szoptat, akkor csak viselkedj természetesen, tartsd a szemkontaktust és folytasd a beszélgetést (de ne arról, hogy fáj-e a szoptatás).

9. Ne ignoráld az evés időt

Igen, a babák sírnak, mikor éhesek, azonban ez nem a legelső jele annak, hogy szopizni szeretnének. A sírás valójában már egy igen késői jel, ami megnehezítheti a mellretételt, ezért jó, ha tisztában vagy vele, hogy mikor a kicsi cicit keres, a szájába tömködi a kis öklét, tátog és nyugtalan, az már egyértelműen az éhséget jelzi. Add vissza a picit az anyukájának, és hagyd, hogy tegyék a dolgukat.

10. Ne maradj túl sokáig

Általánosságban azt javasoljuk, hogy 2 óránál tovább soha se maradj egy újszülött látogatásakor. Sok szülő azonban még ezt is sokallja. Figyeld a jeleket (leül a beszélgetés, teendő van a babával pl. fürdetés), és ha úgy érzed, hogy itt az idő, szépen állj fel, és mondd, hogy lassan menned kell. Sértődésre semmi ok akkor sem, ha kedvesen megkérnek, hogy menj el, gondolj bele, mióta nem aludtak (és még mennyi ideig nem fognak) szegények. A fél szemed mindig tartsd az órán, ha babát látogatsz!

(VIA)

Kapcsolódó cikkeink babalátogatás témában: