Baba

6 dolog, amit csak az apukájuktól örökölhetnek a gyerekek

Mikor megszületik egy baba, a családtagok és a barátok szinte egymásra licitálnak, hogy kivel látnak benne hasonlóságot, bizonyos dolgok kapcsán azonban felesleges találgatni, mert nagy valószínűséggel az apától örökölhetők.
2022. Március 29.
Ezekhez a dolgokhoz "semmi köze" az anyukáknak, már ami az öröklést illeti (Fotó: Getty Images)

Mindenkit büszkeséggel tölt el, ha a gyermekében viszontlátja saját magát, főleg akkor, ha valamelyik pozitív tulajdonságát vagy külső vonását fedezi fel. Vannak persze olyan dolgok is, amiket jobb szeretnénk, ha nem örökölnének a gyerekeink, ez azonban nem a mi döntésünk, hanem a genetikáé. Mutatjuk azokat a szerencsés és kevésbé jó dolgokat, amiket szinte biztos, hogy az apukájuktól kapnak a gyerekek.  

Testmagasság

Úgy tartották sokáig, hogy a gyerekek testmagassága leginkább a szülők méreteinek átlagához közelít. Ezt mostanra sem cáfolta meg senki, arra azonban fény derült, hogy az édesapa magassága többet nyom a latban, mint az anyukáé. 

A fogak állapota

Érdekes, hogy ezen a téren is erőteljesebbnek bizonyulnak az édesapától örökölt gének: nemcsak az dől el az apai “hozománynak” köszönhetően, hogy mennyire lesznek romlékonyak a fogak, hanem az is, hogy mekkorára nőnek és milyen lesz az állkapocs formája.

Pszichés gondok

Ezek kialakulása nem kizárólag a géneken múlik, ám amikor örökletes zavarról van szó, sokkal dominánsabbak az édesapa oldaláról érkező gének – különösen igaz ez például a skizofréniára.

A gyermek neme

A tudósok mára egybehangzóan megállapították, hogy az anya génjeiről tévedés azt hinni, hogy meghatározzák a születendő gyermek nemét, hiszen az anyai XX kromoszómák csak egy újabb kislány életre hívásához elegendők, míg a férfi XY kromoszómáiból bármi lehet, miután találkozott a megtermékenyítésre váró petesejttel.   

Szemszín

A szemszín kialakulása sem kizárólag az apa génjein múlik, az azonban biztos, hogy többet nyomnak a latban az anyai örökségnél. Különösen igaz ez akkor, ha az édesapának sötétebb színű szeme van, az ugyanis garantáltan felülírja a világosabb árnyalatokat.

Szívproblémák

Vannak olyan, a szívinfarktus kockázatát növelő gének, amelyeket csak az apák adhatnak tovább a gyerekeiknek. Ha ezt továbbadják, akár 50 százalékkal is emelkedhet az infarktus rizikója – éppen ezért, ha a családfő szívbetegséggel küzdött, netán szívinfarktust is kapott, a gyerekeknek már kisebb koruktól kezdve érdemes fokozottan ügyelni az egészségükre!