Baba

Ez az átlagos súlyváltozás a baba első évében

Hogyan változhat átlagosan a baba súlya az első év hónapjai során?
2022. November 10.
baba súly mérés
Így változik a baba súly az első évben.

A WHO alapján egy időre született fiú baba átlagos születési súlya 3,3 kg, míg egy lány baba átlagos születési súlya 3,2 kg, írja Medical News Today. A 37-40. héten született babák átlagos súlya 2,5-4 kg között van. Alacsony születési súlynak a 2,5 kg-nál kisebb súlyt szokták tartani.

Az újszülötteknél gyakori, hogy röviddel a születésük után a súlyuk nagyjából 10 százalékát elveszítik, aminek hátterében leginkább a folyadékveszteség áll, és általában nem ad okot az aggodalomra. Az elvesztett súlyt a legtöbb csecsemő 1 héten belül vissza is szokta hízni.

A babák általában életük első 6 hónapjában nőnek és híznak a leggyorsabban. Ez az érték változhat, de az első 4-6 hónapban átlagosan 113-200 grammot híznak hetente a csecsemők. Ezt követően enyhén lelassul a súlygyarapodás, átlagosan 85-140 grammra hetente, a baba 6-18 hónapos korában. Átlagosan 1 éves korukra a babák megháromszorozzák a születési súlyukat.

A növekedési minták azonban nem követnek pontos és egyértelmű ütemet, és babánként eltérőek lehetnek, hiszen minden kisbabának egyedi a fejlődése. Vannak, akiknek folyamatos ütemben gyarapszik a súlyuk, majd több hónapon át ugyanabban a percentilis értékben vagy annak közelében maradnak. Míg másoknál gyors súlygyarapodás figyelhető meg, ami növekedési ugrást jelez – ez bármikor megtörténhet a babáknál, és ilyenkor új percentilisbe kerülhetnek.

A percentilis táblázatok segítenek megmondani, hogy a babák súlya hol helyezkedik el a korosztálynak megfelelő átlaghoz viszonyítva. Például a 60-as percentilis érték azt jelenti, hogy az azonos korú és nemű babák 40 százaléka nagyobb, és ezeknek a babáknak a 60 százaléka kisebb. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy bármely baba súlya túl sok vagy túl kevés, csupán azt mutatja, hogy hova esik a súlya a spektrumon.

A Medical News Today táblázata a P50, azaz az 50. percentilisben mutatja a lány és a fiú babák súlyát az első évben. A P50 jelöli a középső, az átlag értéket, ez látható alább, hónapok szerint, a nemek bontásában:

Baba kora           Fiúk        Lányok

Születéskor         3,2 kg    3,3 kg

1. hónap              4,2 kg     4,5 kg

2. hónap             5,1 kg       5,6 kg

3. hónap             5,8 kg      6,4 kg

4. hónap             6,4 kg      7,0 kg

5. hónap             6,9 kg      7,5 kg

6. hónap              7,3 kg     7,9 kg

7. hónap              7,6 kg     8,3 kg

8. hónap             7,9 kg     8,6 kg

9. hónap             8,2 kg     8,9 kg

10. hónap           8,5 kg     9,2 kg

11. hónap            8,7 kg     9,4 kg

12. hónap            8,9 kg    9,6 kg

Azt fontos kiemelni, hogy a babánál ne csak a súlyra összpontosíts – a fizikai fejlődése egyéb mérései közé tartozik a hossza (testmagassága) és a fejkörfogata is. A gyermek orvosa mindhárom értéket figyelembe véve kap arról képet, hogy a baba hogyan növekszik, fejlődik. Eközben pedig az egyéb fejlődési mérföldköveit is szem előtt kell tartani.

Forrás: medicalnewstoday.com

Nyitókép forrása: Getty Images