Baba

Így (ne) nyaralj babával!

Társaságban, chaten meglepően indulatos vitákat vált ki, ha a kisbabával való nyaralás témája kerül szóba. Felelőtlenség, és mások pihenését is tönkreteszi - így az egyik fél. Legyen együtt a család - érvel a másik. Kinek van igaza?
2005. Július 17.

Picivel ne, kicsivel óvatosan

Szabad-e kisbabával, két éves kor alatti gyerekkel nyaralni menni? Mielőtt akár a teljes tilalom mellett érvelők, akár a szülők döntési szabadságát féltők felháborodottan elkezdenék kifejteni a véleményüket, szögezzük le: nincs a kérdésre egyértelmű válasz, hiszen függ attól, kik, honnan-hová, milyen körülmények között stb. utaznának. Nem csoda, ha például egy erkély nélküli, emeleti lakásból valaki nyaralni vágyik, de lehet, hogy egy kertes családi házban élő a legjobb helyen otthon tudhatja magát és kisgyermekét.

Annyi biztos, hogy pár héttel a szülés után még sem az anyukának, sem az újszülöttnek nincs szüksége helyváltoztatásra: ekkor még a stabil, biztonságos otthoni körülmények a leginkább megfelelőek mindkettejüknek.

A baba ilyenkor még alighogy megszokta “szárazföldi” életét, épp csak kezd kialakulni a napirendje, és anya szervezetét is megviselte a szülés, terhesség, érzékenyebb az esetleges fertőzésekre, fizikailag is kevesebbet bír – nem véletlenül számítják hat hétig a gyermekágyas időszakot. Kicsit később, néhány hónapos csecsemővel már lehet gondolkodni a dolgon. A csak anyatejjel táplált babával viszonylag könnyebb a helyváltoztatás, hiszen a szoptatás biztonságot ad, a tejecske mindig készen, a legmegfelelőbb hőmérsékleten, steril “csomagolásban” a rendelkezésre áll.

Meggondolandó azonban, ha tápszeres a baba: csak olyan helyre szabad elmenni, ahol a keveréshez, melegítéshez használt ivóvíz, az edények, a cumisüvegek megbízható tisztasága biztosítható, nem is beszélve az elválasztás idején a kiegészítő ételekről.

Hármójukon múlik

Nagyon fontos körülmény, hogy hol tart a csecsemő és a szülők életrendjének, napirendjének a kialakítása, sikerült-e már alkalmazkodniuk egymáshoz. Ha nyűgös-sírós, rendszertelenül alvó a baba, éjszakánként többször is fel kell hozzá kelni, akkor valószínűleg még nem tanácsos vele útra kelni, meg kell várni, hogy előbb otthon rendeződjenek a dolgok.

A szülők mentalitásától is függ az elhatározás: ha a várandósság és az első hónapok alatt is “mobil” volt a pár, és a kicsinek sem okoz gondot a helyváltoztatás, szívesen van háton vagy kenguruban, nyugodtan alszik hordozókendőben, mózeskosárban stb., akkor nem feltétlenül kell görcsösen ragaszkodni a “csecsemőnek legjobb az otthon biztonságában, állandóságában” alaptételhez.

Mindennél rosszabb azonban, ha netán maguknak a szülőknek sem egyezik erről a véleménye! Márpedig nem ritka látvány strandon, üdülőhelyen a mártír arccal a csecsemővel foglalatoskodó anyuka, aki az otthoninál kényelmetlenebb körülmények között egyedül kénytelen vállalni a kicsi ellátását, miközben az apuka vígan bulizik, focizik, sörözik a barátaival. Egy ilyen nyaralás semmiképpen sem szolgál sem a szülők kapcsolatának, sem a kisbabának a javára.

Ha a nyaralás mellett döntenek, akkor a család minden tagjának ki kell venni a részét annak gondjaiból, örömeiből egyaránt. Mindezt természetesen nem “menet közben”, hanem még otthon kell eldönteni. Nem elképzelhetetlen és nem restellnivaló az sem – természetesen, csak ha már nem szopik a baba, és akad egy készséges, a gyereket ismerő és szeretetteljesen gondozni képes családtag -, hogy néhány napra kettesben menjenek el valahová a szülők, feltöltődni, regenerálódni, új élményekkel gazdagítani, stabilizálni a kapcsolatukat.

Hova, merre?

Legjobb, ha úgynevezett bababarát szállást keresnek. Sajnos, Magyarországon még kevés az efféle, a kisgyermekek és szüleik szükségleteit messzemenően szem előtt tartó szálloda, panzió, de ha akad, a kisgyermekes szülők között gyorsan terjed a címe, ismertsége. Első alkalommal még csak néhány napra, egy-egy meghosszabbított hétvégére érdemes tervezni kiruccanást.

Ez alatt kiderül, mennyire bírja a kicsi a szokatlan körülményeket, és nehézséget, ingerült fáradságot, vagy üdítő változatosságot, feltöltekező pihenést hoz-e a szüleinek, a családnak ez az alkalom. Egy-egy távolabb élő rokon meglátogatása is alkalmas arra, hogy “teszteljék” a családot, illetve, hogy apránként hozzászoktassák a babát a változáshoz. Szerencsés körülmény, ha a vendéglátók maguk is kisgyermekes szülők: így egyrészt mindennel fel vannak szerelve, amire szükség lehet, és meg is értik, hogyha a kicsi nyűgös netán.

Vannak olyan céges üdülők, amelyek az elő- és utószezon egy-egy hetét kisgyermekes családok nyaraltatásra szánják – így szülők és a totyogó apróságok is megtalálják a maguk társaságát, és jól érezhetik magukat. Általában célszerű az otthoni napirendet a lehetőség szerint idegenben is betartani – ez megnyugtatja a kicsit, biztonságérzést ad neki.

Éppen ezért azonban nem ajánlható két éves kor alatti gyerekkel a gyakori helyváltoztatással járó városnéző körutazás, a fárasztó csillagtúra, a “nomád” kempingezés, akármilyen talpraesettek, fiatalosak, sportosak legyenek is az ifjú szülők.

Nem tanácsos első alkalommal túlságosan messzire menni – félnapokig utazni semmiképpen sem. Ha mégis hosszabb autóútra indulnak, kétóránként tartsanak frissítő pihenőt. A kicsi megszokott takarója, alvójátéka, kiskocsija, és, ha már főzeléket is eszik, a már ismert bébiételek megkönnyíthetik a környezetváltozást.

24 órás szolgálat

Az okos családi munkamegosztás sokat segíthet, de tény: a kisgyermek mellett a műszak 24 órából áll, a nyaralás idején éppúgy, mint otthon. A figyelem egy pillanatra sem lankadhat, idegen környezetben, új hatásoknak kitéve még kevésbé.

Így (ne) nyaralj babával!

Az egyik veszélyforrás a napfény: a kisgyerek érzékeny, világos bőre még sokkal jobban megsínyli, mint a legfehérebb bőrű felnőtteké. Szigorúan tilos 11-15 óra között a kisgyereket napoztatni, sapka, trikó vagy ingecske, bugyi más napszakokban is elfér rajta, és a magas faktorú fényvédő használata is elengedhetetlen. A csecsemőre még inkább kell vigyázni – legalább lombárnyék legyen fölötte, amikor levegőztetik. Amilyen egészséges, olyan veszélyes lehet a fürdés is.

Sem a strandmedencék, sem az élővizek nem valók a kisdedeknek, a fertőzésveszély miatt nem szabad olyan vízbe engedni, amelyet felnőttek is használnak. Szomorú látvány, amikor a gyerekmedencébe beleülnek, vagy a lábukat belelógatják a csemetéjükre vigyázó anyukák – veszélyeztetve ezzel, hogy a számukra mégoly ártalmatlan baktériumflórájukat átadják az ez ellen védtelen babáknak.

A legkisebbeknek a pancsolásra a legmegfelelőbb a saját felfújható kis medence, vagy akár egy nagy műanyag tál. De magára hagyni egy pillanatra sem szabad még ebben sem, hiszen egy kisbaba akár egy tízcentis vízbe is belefulladhat, ha elcsúszik, rosszul esik! Ahogy otthon kéznél van a háziorvos telefonszáma, az ügyelet címe, úgy nyaraláskor, idegen helyen is tanácsos az első napon tájékozódni ezekről. Ne legyen szükség rá – de ha mégis baj lenne, kisebb az ijedtség, ha van kihez fordulni segítségért.

Cikkek, amik még hasznosak lehetnek:

  • 3 babás úti cél
  • 8 szabály, ha babával indulsz nyaralni
  • Nyaralhatok kisgyerekkel? Hogyan?
  • Együtt nyaral a család
  • Forrás: HáziPatika.com