Baba

Schüssler-sókkal a nátha ellen

Orrfolyás, tüsszögés, könnybe lábadt szemek - de ha időben észbe kapunk, a Schüssler-sóval elejét vehetjük a komolyabb náthának. Különösen áldásos szoptató kismamáknak vagy gyerekeknek, hiszen semmilyen mellékhatástól nem kell tartanunk.
2013. Október 07.

A biokémiai sókról röviden

Dr. Wilhelm Schüssler német orvos 1873-ban hozta nyilvánosságra azt a sóterápiát, melynek lényege a következő: a szervezetben tizenkétféle esszenciális só van jelen, amelyek a vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és enzimekhez hasonlóan befolyásolják a szervek és a szövetek működését, valamint az anyagcsere-folyamatokat.A bőr, a haj, a köröm, az ízületek állapota, az arc elszíneződései, a fájdalmak, görcsök, gyulladások mind utalhatnak hiányállapotra. Nagy segítségünkre lehet ilyenkor egy szakképzett terapeuta, de a módszer nagy előnye, hogy számos esetben önmagunkat is tudjuk gyógyítani, ha felismerjük a hiány jeleit.Ilyen esetekben mindenképpen szükséges a pótlás, amely azonban több annál, mint hogy beveszünk egy tablettát. Ez egyfajta ingerterápia is, amikor a megfelelő információ eljut a sejtekhez, melyek ezáltal olyan energetikai állapotba kerülnek, hogy a számukra létfontosságú sókat a táplálékból is jobban fel tudják venni. A só biológiai információból pedig annyit vesznek magukhoz, amennyi az egyensúlyuk visszaállításához szükséges.

A Schüssler-féle készítmények a homeopátiás eljárás elvén alapuló technikával készülnek, és ma már tabletta és krém formájában is kaphatóak gyógyszertárakban, drogériákban. A tabletták D6, D12 potenciálban elérhetőek, alkalmazásukkor hasonlóképpen kell eljárnunk, mint a homeopátiánál. Vagyis a bogyócskák elszopogatása előtt és után lehetőleg fél-egy órával ne fogyasszunk semmi mást, így a só és a benne lévő biológiai információ maradéktalanul fel tud szívódni a száj nyálkahártyáján keresztül, és képes hatni a szervezetben, a sejtekben.

A Schüssler-sók adagolása: akut esetben 5-10 percenként egy tabletta, krónikus (elhúzódó) esetben naponta 3-6 alkalommal egy-két Schüssler-sótabletta. Gyermekek esetében sürgős esetben óránként egy Schüssler-sótabletta, elhúzódóan naponta háromszor vagy négyszer egy-egy tabletta alkalmazható. Csecsemők és kisgyermekek esetén a Schüssler-sótablettát szét kell nyomni, és a port a nyelvre szórni.Vigyázat! A sókat nem fogyaszthatják tejcukorérzékenyek, hiszen az a vivőanyag!

Nézzük, mit tehetünk nátha esetén!

Ha sikerrel szeretnénk alkalmazni náthánkra a Schüssler-sókat, fontos, hogy minél előbb komolyan vegyük a tüneteket, és kezdjük el szedni a megfelelő készítményt.

Az első fázis, amikor úgy érezzük, hogy egy kicsit kellemetlen a közérzetünk, és még csak vizes orrfolyás jelentkezik. Ilyenkor kezdjük el szedni a Ferrum phosporicum D12-t (Nr. 3., vagyis a hármas számú só), amely a gyulladásos és lázas állapotok kezdeti stádiumának szere. Két órán keresztül, negyedóránként egy-egy tablettát kell a nyelv alá helyezni. Majd öt napon át folytatni, 3 x 2 tablettát adagolva, amíg jobban leszünk. Ha sikerül elcsípni még az elején, megtörténhet, hogy ennyivel meg is ússzuk, nem jön ki jobban a nátha.

A második fázisban az orrváladék már besűrűsödik, nyúlós, fehéres, vagy színesedik, a közérzetünk határozottan nem jó, és érezhetően zajlik valamilyen hurutos gyulladás. A nátha első jeleinek észlelése utáni második-harmadik napon szokott ez bekövetkezni. Ekkor kezdjünk Kalium chloratum D6-ot (Nr. 4.) szedni a Ferrum phosphoricum mellé, szintén 3 x 2 tablettát, szintén öt napig.

A harmadik fázis jele, hogy az orrváladék sötétsárga vagy zöld színű lesz, és a gyógyulás folyamata kicsit megrekedni látszik. Ilyenkor jöhet a Kalium sulfuricum D6 (Nr. 6.). Ekkorra nagyjából épp befejezzük a Ferrum phosporicum szedését, így a Nr. 4. sóval együtt szedhetjük. Végül pedig már csak ezt a Nr. 6. sót szedjük a kúra utolsó néhány napján.

Ezeket az ásványi anyagokat azért is érdemes ilyenkor pótolni, mert ha kívülről nem visszük be, a szervezet kénytelen lesz a belső szervektől elvonni, vagyis újra hiányállapot léphet fel, amit testünk újabb tünetek formájában lesz kénytelen jelezni…

Bővebben:www.peithner.hu

Dr. Kun Csaba: Bevezetés az ásványi sók biokémiájába – Dr. Schüssler-féle szöveti sók terápiás alkalmazása (2005)

Dr. Farkas Orsolya: Schüssler arcdiagnosztikai és terápiás zsebkönyv (SpringMed 2010)

Günther H. Heepen: Schüssler-féle ásványi sók (Holló és Társa 2009)

Hans Wagner: Teljes körű egészség Schüssler-sókkal (Édesvíz KIadó 2007)

Személyes információért hívható a Homeopátiás Baráti Kör a 06 70 376 0606-os, nem emelt díjas számon, 9-től 17 óráig.