Baba

Szoptatási tanácsok: orrdugulás, reflux, hasfájás esetén

A bölcsőtartás az egyik leggyakrabban használt és kedvelt szoptatási pozíció. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor változtatni kell.
2016. Szeptember 29.

Találd meg a megfelelő pozíciót

Ha a babád orrdugulással, refluxszal vagy hasfájással küzd, próbáld ki az alábbi pozíciókat. Ezek megkönnyítik a dolgát.

Szoptatási pózok reflux esetén

Ha a kisbabád refluxszal küzd, az a legjobb, ha álló helyzetben szoptatsz. Nem a legkényelmesebb, de sokat segít neki. Azt is kipróbálhatod, hogy te ülsz az ágyon, őt pedig magaddal szembe az öledbe ülteted. A babád teste legyen egyenes helyzetben, így a gravitáció segíti az emésztést. Ha a baba nem szívesen eszik így, akkor viszont tényleg állj fel, és állás vagy sétálás közben szoptasd meg. A finom mozgás megnyugtatja őt és enni kezd.Az is nagyon fontos, hogy a szoptatás utáni 15-20 percben is függőleges helyzetben legyen a baba. Helyezd őt a válladra vagy ültesd egy babaülésbe. Etetés után soha ne fektesd le úgy ágyba, hordozóba, hogy nincs legalább 45 fokos szögben döntve a pici, mert ez nyomást gyakorol a nyelőcső záróizmaira, ami csak súlyosbíthat a refluxon.

Szoptatási pózok hasfájás esetén

A refluxos babáknál alkalmazott pozíciók azoknak a babáknak is segítenek, akik puffadással küzdenek. A tej ezekben a pózokban nem ömlik egyenesen lefelé a baba szájába, ő tudja irányítani a tej áramlását, ez pedig segít megelőzni a haspuffadást. Ha azt tapasztalod, hogy a kisbabád hasfájásra hajlamos, annak az lehet az oka, hogy kapkodva eszik és túl sok levegőt nyel szopás közben.

Szoptatási pózok orrdugulás esetén

Ha a kisbabád megfázott és el van dugulva az orra, alkalmazz másfajta szoptatási pozíciót. Kipróbálhatod azokat a pózokat, amiket már említettünk, legyen a kisbabád teste függőleges helyzetben evés közben. Ami még beválhat, ha mindketten lefekszetek egy ágyra, egymással szemben.Észrevetted már magadon, hogy megfázáskor még nehezebben kapsz levegőt, ha lefekszel? Ugyanez érvényes a babákra is, ezért figyelj, hogy az oldalán, és ne a hátán feküdjön, ha be van dugulva az orra. Plusz egy tipp: próbálj meg párás helyen (pl. fürdőszobában) szoptatni.

Szoptatási pózok erős tejleadó reflex esetén

Ha erős tejleadó reflexed van, akkor a tejed túl erőteljesen és túl nagy mennyiségben áramlik ki a melledből. A kisbabád gyomra túl gyorsan telik meg, felpuffadhat vagy vissza is bukhatja a tejet. Ha szembe akarsz szállni a gravitációval, akkor szoptass fekve, ahogy orrdugulás esetén is. Feküdjetek egymással szembe az ágyon. Ebben a pózban a kisbabád hátrébb is tolhatja a melledet, ha úgy érzi, hirtelen sok anyatej érkezett a szájába.

Szoptatási pózok, ha nehezen tudja bekapni a mellbimbót

Ha nehezen tud a kisbabád a melledre “csatlakozni”, próbálj ki többféle szoptatási pozíciót is, amíg rá nem jöttök, melyik az, ami működik. Van, akinél a bölcsőtartás válik be, mert így látja, mikor támad nehézsége a kisbabának a szopással. Másoknak a szoros testkontaktus válik be fekvő pozícióban.Forrás: ThebumpKapcsolódó cikkeink szoptatás témában: