Szoptatással táplálni a babát csodálatos dolog, jó a babának és az anyukának is. Szerencsés az, akinek gond nélkül megy a szoptatás, van elegendő teje, de nem mindenkinél alakul így. Aki azt tapasztalja, hogy épp csak elég vagy a szükségesnél kevesebb a tej, esetleg szeretné minél tovább anyatejjel (is) táplálni a babáját, első körben megpróbálkozhat a házi tejtermelést serkentő praktikákkal – például azzal, hogy olyan ételeket fogyaszt, amelyekről azt tartják, jó hatással vannak a tej termelődésére. Ilyenek például:
- Édeskömény
- Szezámmag
- Görögszénamag
- Zöld leveles zöldségek
- Római kömény
- Kapormag
- Tök
- Hüvelyesek
- Diófélék
- Zab, zabkása
Sütiben még jobb
Ezekből finom, akár sütés nélkül összeállított desszert is készíthető. A The Gracious Wife szakértője, Michelle, aki maga is ötgyerekes anyuka, az alábbi receptet ajánlja:
Hozzávalók:
- 2 evőkanál lenmagliszt
- 4 evőkanál víz
- 1 csésze (szoba-hőmérsékletű, esetleg olvasztott) vaj
- 1 csésze kristálycukor
- 1 csésze barna cukor
- 2 tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 csésze liszt
- 2-4 evőkanál sörélesztő (első próbálokzásra kevesebb, később növeld a mennyiséget)
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- fél teáskanál só
- 3 csésze zabpehely
- 1 csésze étcsokicsepp (vagy apróra kockázott étcsoki)
Így készítsd el:
- Keverd össze a lenmagot és a vizet, hagyd állni 3-5 percig
- A cukrokat és a vajat keverd habosra
- Add hozzá a tojásokat és keverd tovább
- Mehet bele a lenmagos keverék és a vanília
- Keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sörélesztőt és a sört
- Ebbe keverd bele a zabpelyhet és a csokicseppeket
- Keverd össze jó alaposan az egészet
- Formálj belőle golyókat (kb. két evőkanálnyi massza egy adag), és kicsit ellapítva tedd őket sütőpapírral bélelt tepsibe
- 180 fokra előmelegített sütőben 11-14 percig süsd, amíg kívül kicsit megbarnul, de a közepe puha marad
Naponta két 2 sütit fogyassz, többet nem ajánlott.
Ha ritkán van időd sütni
Michelle szuper trükköket ajánl, hogy ne kelljen sokat pepecselned a sütivel, és arra is, ha ritkán jut időd sütni.
- A süti zárt fémdobozban nagyjából egy hétig eláll
- Ha hűtőben tárolod, nyersz még egy-két napot
- Ha nem sütöd ki az összeset, egy-két napig a tésztát tárolhatod hűtőben (ilyenkor plusz 1-2 perccel tovább kell majd sütnöd)
- Le is fagyaszthatod a tésztát, és 2-3 hónapig bármikor előveheted a fagyasztóból
- Kipróbálhatod azt a trükköt, hogy kiadagolod a tésztát kis golyókba egymás mellé (de ne érjenek össze), majd 1-2 órára a fagyasztóba teszed így őket. Miután megfagytak, mehetnek egy zacskóba, és mikor ki akarod sütni, csak annyi golyót kell kivenned, amennyire szükséged van. A sütés ilyenkor 3-4 perccel tovább tart
Nem tesz csodát!
Fontos tudnod, hogy a tejserkentő süti finom nasi, ami segíthet a tejtermelésben, de ha gondjaid vannak a szoptatással, akkor ne ezekre hagyatkozz. Nem tesz csodát, ne várd tőle, hanem keress fel megfelelő szakembert: szoptatási tanácsadót, védőnőt, gyerekorvost – akiben megbízol és aki tud és hajlandó segíteni.
Ha sütni sem szeretnél, akkor egyszerűen összekeverhető-gyúrható sütit és készíthetsz, például az alábbi recept alapján:
Forrás: The Gracious Wife