Baba

Új módszerrel csökkentenék a kórházi fertőzések kockázatát a csecsemőknél

A beteg vagy koraszülött babák, akik életük első napjait kórházban, az újszülött intenzív osztályon töltik, a szülői látogatások alkalmával akár veszélyes bakteriális fertőzést is elkaphatnak.
2020. Január 11.
Új módszerrel csökkentenék a kórházi fertőzések kockázatát a csecsemőknél (Fotó: iStock)

A Johns Hopkins Medicine kutatócsoport jelentése szerint kidolgoztak egy viszonylag egyszerű stratégiát arra, hogy jelentősen csökkentsék az egyik leggyakoribb és legveszélyesebb kórházi fertőzés, a Staphylococcus aureus okozta fertőzés esélyét a csecsemőknél. A kutatók részletesen ismertették az előzetes klinikai vizsgálatok pozitív eredményeit az American Medical Association (JAMA) folyóiratban.

Aaron Milstone, a Johns Hopkins epidemiológusa, gyermekgyógyász professzora szerint a fertőzések megelőzésére szolgáló tradicionális eljárás arra koncentrál, hogy a személyzet és az intézmény a legszigorúbb szabályokat tartsa be. – Tanulmányunk elsők között a szülőkre koncentrál, mint a baktériumok lehetséges forrása, és teszteli az új startégia hatékonyságát is – magyarázta a professzor.

Az Egyesült Államok Betegségvédelmi és Megelőzési Központja szerint a felnőtt lakosság nagyjából 30%-a lehet tartósan Staphylococcus aureus baktérium hordozó: ők a legtöbbször egészségesek, és a szervezetükben megtalálható kórokozók nem okoznak náluk problémát. Azonban azokban az egészségügyi intézményekben, ahol a betegek immunrendszere le lehet gyengülve, a baktériumok súlyos, akár halálos veszélyt is jelenthetnek a páciensekre. Ezeknek a baktériumoknak az antibiotikumra rezisztens fajtái súlyos szövődményekhez vezethetnek, mint a bakteriémia vagy szepszis, a tüdőgyulladás, szívbelhártya-gyulladás, vagy a csont- és csontvelőgyulladás.

Az újszülött intenzív osztályon ápolt kis páciensek egészségére és neurológiai fejlődésére is veszélyes lehet a S. aureus fertőzés. Egy 2015-ös tanulmány szerint Milstone és más szakemberek becslése alapján évente több mint 5000 invazív S. aureus fertőzés fordul elő az újszülött intenzív osztályokon, és a gyermekek 10%-a valószínűleg bele is hal a fertőzésbe.

A fertőzés elterjedésének visszaszorítása érdekében a kutatók az édesanyák és édesapák számára egy egyszerű kezelési módot javasolnak, amíg gyermekük intenzív ápolásban van: a megelőző intézkedések egyik része, hogy antibiotikumos (mupirocin) kenőcsöt kenjenek az orrukba, a másik része pedig, hogy bőrüket tisztítsák meg egy 2% klórhexidin-glükonátot tartalmazó törlőkendővel, amely egy antiszeptikum, és amelyet széles körben használnak a felszíni baktériumok eltávolítására a műtétek előtt a pácienseknél.

A kutatók 190 újszülöttet tanulmányoztak 2014 és 2018 között, akiknek legalább az egyik szülője S. aureus hordozó volt. 89 csecsemő szülei naponta kétszer, öt napig magukat kezelték az orrkenőccsel és tisztították meg az antiszeptikus törlőkendőkkel a kijelölt bőrfelületeiket (kezek, karok, lábak, mellkas, hát, valamint a fenék és az ágyék közötti bőr), míg a kontrollcsoport, a további 101 szülőpár vazelint és nem antiszeptikus törlőkendőt kapott placebo kezelésként.

A 190 vizsgált csecsemő közül 42, tehát körülbelül 22%-uk fertőződött meg azzal az S. aureus törzzsel, amelyet legalább az egyik szülőjüknél ki tudtak mutatni korábban, vagy mindkét szüleikkel, és 4 csecsemőnél mutattak ki MRSA törzseket, melyeket szintén szüleiktől kaptak. A kontrollcsoport 101 csecsemője közül 29-nél (csaknem 29%), míg a további 89 csecsemő közül, akik szülei a valódi kezelést kapták, csak 13-nál (közel 15%) mutattak ki fertőzést. – Az előzetes vizsgálatunk eredményei szerint ez a kezelés jelentősen csökkentheti az újszülött intenzív osztályokon a szülőktől kapott S. aureus fertőzések számát. Reméljük, hogy ez a módszer egy napon kombinálható lesz az egészségügyi személyzet és a létesítmények jelenlegi biztonsági protokolljaival, hogy még erősebb védelmet nyújtsanak – mondta Milstone. Ehhez a professzor szerint szükség van újabb klinikai vizsgálatokra, és annak meghatározásával, hogy a szülői tisztasági protokollt az összes intenzíven fekvő csecsemő családjánál, vagy csak a legnagyobb veszélyben lévő csecsemők családjánál szükséges-e alkalmazni.

(VIA)

Kapcsolódó írások: