Család

Zseniális ötletek tökfaragáshoz a TikTokról halloweenre

Ha még tökfaragás előtt álltok, ezek a trükkök segítenek, hogy menő formákat alkossatok a lehető legegyszerűbben. Jó szórakozást!
2023. Október 28.
Tökfaragás, gyerekek állnak az őszi erdőben halloween töklámpással az arcuk előtt
Fotó: Getty Images

Lehet, hogy te nem vagy annyira oda a halloweenért, de a gyerekek egészen biztosan imádják. Be lehet öltözni, félelmetes jelmezbe bújni, cukorkát enni, halloweeni dekorációkat készíteni – igazi buli  gyerekeknek. És valójában a felnőttek számára is élvezetes lehet! Ha egyébként is szereted, vesd bele magad, öltözz be te is, készítsetek együtt sütit, szervezz bulit és faragjatok tököt, legyen belőle mókás családi program! Ha nem rajongsz érte, akkor is hagyd, hogy a gyerekek lelkesedése rád is átragadjon. Válassz megúszósabb jelmezt, és tökfaragó mintát, de ne pattintsd le őket, kár lenne ezt a mókát kihagyni. Szuper ötleteket mutatunk TikTokról, amivel egyszerűbbé tehetitek a tökfaragást.

1. Nem mindegy, hol kezded

Ebben a videóban rögtön 5 szuper trükköt mutat be a TikToker, mindegyik megkönnyítheti a dolgotokat, és hozzásegít, hogy kevesebb macerával profibb töklámpásotok legyen. Mutatjuk a hackeket:

 1. Ne a tök tetejét, hanem az alját vágd le – könnyebb bánni vele, és a gyertyabehelyezés is egyszerűbb lesz
 2. A tök belsejét egyszerűen eltávolíthatod habverővel. Nyomd egy kicsit a tök falához, hogy le tudja szedni a szálakat.
 3. Ha nem akarsz vagdosni, és van fém sütiformád, azt a tök falába kalapálva egyszerűen faraghatsz bele mintát.
 4. Tartósabb lesz a tök, ha a vágott felületeket vazelinnel bekened.
 5. Szórd be a tök belsejét fahéjjal, és amikor meggyújtjátok benne a gyertyát, csodás illata lesz!
@kalejunkie PUMPKIN HACKS YOU NEED TO KNOW! Follow 👉🏼 @kalejunkie for more! I’ve shared most of these before over the years here on IG/Tiktok and most recently I picked up a new tip from everyone’s fav grandma @brunchwithbabs—the cinnamon one!), so I wanted to call that out too! #pumpkin #pumpkinhacks #pumpkinrecipes ♬ original sound - Nicole K. Modic

2. Helyezkedj jól

Ebben a videóban is alulról nyitják fel a tököt, a hasznos trükk az, ahogy elhelyezi a vágás előtt

 1. Egy masszív üvegtálba rakva ép marad a tök szára, és nem gurul el, miközben dolgozol vele.
 2. Fontos infó: recés késsel lesz a legkönnyebb a tököt vágni és faragni.
 3. A “kibelezéshez” jöhet a mixer, vagy egy élesebb szélű, nagyobb kanál.
 4. Ha a kanállal elvékonyítod a tök falát, könnyebb lesz mintát faragni rá.
 5. Rajzold elő a mintát filccel. Ha nem tetszik vagy nem szimmetrikus, még gyorsan letörölheted.
 6. A tökmagot pirítsátok meg – finom nasi lehet belőle.
@problemsolved How to carve a pumpkin like a pro with these 6 tips for Halloween #halloween #pumpkin #howto #problemsolved ♬ Halloween songs that mix fun and creepy - NRT-Sound

3. Fűrészeld menőre!

Itt láthatod a leghasznosabb eszközöket, amelyekkel nem kínszenvedés lesz kivágni a tök tetejét meg a mintákat. Megsúgjuk: lehet bármilyen éles a késetek, egy fűrészfogas hosszú pengével sokkal-sokkal egyszerűbb a munka, nézd csak! És még néhány hasznos tipp:

 1. Amikor a tök tetejét (vagy alját) vágod ki, ne függőlegesen lefelé, hanem ferdén befelé vezesd az eszközt, könnyebb lesz így körbevágni.
 2. Nem kell az egész tököt elvékonyítani, hogy jobban faragható legyen, elég azt az oldalát, ahová a minta kerül.
 3. Ha nem vagy nagyon ügyes rajzoló, felragasztható sablonnal is dolgozhatsz: ragaszd rá ragasztószalaggal a tökre, és mehet a faragás.

4. Extra dekor

Ha van még pluszban energia, krumpliból és répából faraghattok vicces szemgolyókat vagy fogakat is a töknek, nézd csak:

@adambierton Join me LIVE for pumpkin carving tips and tricks. Learn how to make these potato & carrot eyeballs 👀🥔🥕 . . . . #LIVE #pumpkincarving #potato #and #carrot #eyeballs ♬ Spooky music box bell horror BGM - Notzan ACT

5. Fényjáték

Itt az eddigi legfontosabb és leghasznosabb trükkök mellett van két szuper ötlet, amivel különleges lehet a dekorációtok.

 1. Lehet kapni speciális tökfaragó fém mintát, amivel roppant egyszerűen szépen, szabályosan díszített töklámpásotok lehet.
 2. És ha nem gyertyát, hanem színváltós elektromos mécsest tesztek bele, olyan színben világít majd a rémisztő tökfej, amilyenben csak szeretnétek!

Inspiráció kéne még?

Az alábbi videóban 35-félét is találsz – egészen biztosan lesz közöttük olyan, amire azt mondjátok, ezt meg tudjuk és akarjuk is csinálni. Indulhat a közös kreatívkodás!