Család

Mivel locsoljon a gyerek?

Anya régi parfümje vagy a szekrény mélyéről előhalászott kölni helyett sokkal jobb ötletünk van arra, mivel menjenek locsolkodni a fiúk.
2024. Március 27.
húsvéti tojások kosárban, kislány kezében, locsokodás
Fotó: Getty Images

A kollégáknak, barátoknak feltett gyors körkérdésünkre, hogy mivel mennek locsolkodni a fiúk, a legtöbben azt válaszolták, hogy bizony egy régi, már nem vagy épp egyébként is kevéssé kedvelt, esetleg kifogyóban lévő parfümöt adnak oda nekik. Kölnivíz már elég kevés háztartásban alapkellék, egy jó parfüm pedig olyan drága, hogy nem szívesen adják oda az anyukák a kedvenceiket még egy-két fújásra sem. (És hogy mennyire igazuk van: akadt azért sztori véletlenül összetört parfümös üvegről, meg olyanról is, amikor az apuka a féltve őrzött Chanel No.5 utolsó cseppjeit próbálta egy kis vízzel „felütni”, hogy jusson elég minden meglocsolni kívánt lánynak-asszonynak, nem túl szépen kinéző végeredménnyel.)

A másik minifelmérésünk arról szólt, hogy hogyan élik meg a lányok ezt a parfümáradatot. A legtöbben egyetértettek abban, hogy bár sokkal kevesebb locsolót várhatunk ma már, mint akár 10-15 évvel ezelőtt, az akár 2-3 fejre-hajra fújt parfüm elegye is nagyon zavaró tud lenni. Mi, felnőttek csendben „tűrjük”, ahogy a parfümöt a fejünkre spriccelik, de élénken emlékszünk a gyerekkorunkban a fejbőrünkön csordogáló kölnikre – ez nagy mennyiségben kiborító és fejfájdító, de kisebb mennyiségben sem kimondottan élvezetes. Nem véletlen, hogy sokan „Inkább a ruhámra!!!” kéréssel várják a locsolókat, ahogy az sem, ha a kicsi gyerekek számára kimondottan zavaró vagy irritáló a fejbőrükre fújt intenzív parfüm.

Na de akkor marad a szódás szifon vagy a vödör hideg víz? Sokkal jobb ötletünk van, mivel küldd húsvétkor locsolkodni a kisfiadat – a lányos anyukák és a kislányok is nagyon hálásak lesznek érte!

A régit inkább ne

Na de kezdjük azzal, miért nem jó ötlet a parfümöt, pláne a régi parfümöt bevetni. Hogy a viszolygásunk ezektől teljesen helyén való, abban Simon Lucia illóolaj-szakértő erősít meg. „Ha locsolkodáskor a lejárt parfüm kerül elő, az okozhat problémát, mivel az illatanyagok állaga, szerkezete idővel megváltozik. A parfümökben lehetnek allergén összetevők is, így egyáltalán nem ajánlom, hogy a gyerekek ezekkel locsolkodjanak – senki sem szeretne viszkető kiütéseket a bőrén. Ráadásul az illatok kedvelése abszolút egyéni. Ha valaki olcsó kölnivel, akár férfiparfümmel vagy egy egyszerűen egy annak nem tetsző parfümmel fúj le egy nőt vagy gyereket, akkor minimum fürdés és hajmosás a vége, de fejfájás, émelygés, rosszullét is felléphet, hiszen a számunkra nem kellemes illatokat nehezen viseljük el. Főleg, ha sokan jönnek locsolni, és a nap végére több intenzív illatból áll össze a zavaró parfümfelhő.”

Elő a virágvízzel!

Mi lehet akkor a megoldás, hogy illatos is legyen, de ne irritáljon és ne legyen túl intenzív, amivel locsolkodunk? „Természetes megoldásként javaslom a virágvizeket vagyis hidrolátumokat. Ezek az illóolajok lepárlása során keletkező „melléktermékek”, amelyek hordozzák az adott illóolaj tulajdonságait is, ám annál kisebb koncentrációban. Jó választás lehet a levendula, a damaszkuszi rózsa vagy a narancsvirág aromavíz, de lehet, hogy nektek épp a citromfű aromavíz illata tetszik. Ezeket ruhára, bőrre is lehet fújni, nem irritálnak, és az illatuk sem zavaróan intenzív.”

Simon Lucia illóolaj-szakértő

Simon Lucia illóolaj-szakértő

Készíts locsolóvizet!

„Többféle virágvízből akár saját locsolkodó keveréket is készíthettek – dobja be az ötletet illóolaj-szakértőnk. – Csak vesztek egy szórófejes üvegcsét és öntötök bele a virágvízből. Készíthettek otthon saját, ötletes címkét is rá.” Az aromavizeket vagy virágvizeket ma már drogériákban, bioboltokban, aromaterápiával foglalkozó üzletekben és szakemberektől könnyedén beszerezheted. „Én is készítek locsolkodó vizet, az enyémben megfelelő arányban van a narancsvirágvíz és a damaszkuszi rózsa aromavíz, egy plusz titkos összetevő. Miután vége a locsolásnak és a húsvétnak, ezt a keveréket arctonikként is lehet használni, csodás az illata.”

Ha megtetszett az aromavizes ötlet, mutatunk néhányat, amit bátran adhatsz a kisfiad kezébe, örülnek majd a lányok, hogy ilyennel locsolja meg őket.

Lulu's garden locsolkodóvíz
5 fotó megtekintése