Család

“Nem engedek a lustaságnak, nálunk nincs gyorskaja!”

Sokunknak okoz gondot, hogy – például a nyári szünet zűrös hónapjai alatt – lehetőleg friss, házilag készített, meleg ételt kínáljunk ebédre. Ilyenkor előfordul, hogy az ember egy gyors kitérővel beugrik egy gyerekmenüért, vagy felcsörgeti kedvenc pizzériáját.
2023. Augusztus 21.
junk food kisgyerek
Fotó: Getty

Anita harmincnégy éves, kétgyermekes édesanya. Nyolcéves lánya és négyéves kisfia mellett jelenleg virtuális asszisztensként dolgozik. Ismeretségi körében, és a helyi játszótéren is híres arról, hogy hadat üzent a gyorsételeknek és a szokásos játszótéri nasiknak egyaránt. Őt kérdeztük arról, hogy mi a titka annak, hogy sosem gyengül el, és adja be a derekát az általa csak “könnyebb útnak” nevezett feldolgozott élelmiszerek vásárlásának.

“A kicsik fizetik meg a szüleik nemtörődömségét”

Manapság nagyon sokan panaszkodnak arra, hogy “rosszak” a gyerekeik, hogy kifogyhatatlan energiájuk van, hogy se a sportedzések se a játszóterezés, se a vég nélküli programok nem képesek lemeríteni őket. Ugyanezek a szülők azok, akik megállás nélkül tömik az utódaikat gyümölcslevekkel, cukros müzliszeletekkel, és persze ott az egyszerű ebédmegoldás a gyorsétteremben. Nem kell ahhoz dietetikusnak lenni, hogy lássuk, hogy a gyerekekbe – sokszor egyszerű tájékozatlanságból – annyi cukrot pakolnak, hogy egy mozdony annyi üzemanyaggal átszelné az országot.

Már amikor várandós voltam, tudtam, hogy különösen oda kell figyeljek majd a kisbabám étkezéseire, a hozzátáplálás első pillanatától fogva, addig amíg még hagyja, hogy beleszóljak. Úgy gondolom, ha egy egészséges étrendre szoktatom rá őket, akkor nagyobb korukban sem fognak elcsábulni a sokszorosan feldolgozott ételek-kínálta egyszerűbb útnak. És ez egyelőre nagyon jól működik is.

Az egészséges népszerűbb a játszótéren is

Nálunk sosem volt konzerves babakaja. Még utazás közben is megoldottam a friss gyümölcspépet. Igaz, hogy így több tervezést igényeltek a kimozdulásaink, de annyival nem okozott nagyobb terhet a dolog, hogy kivitelezhetetlen lett volna. Mi vizet iszunk, a maximum ami még előfordul, az a házi készítésű gyümölcsös tea és a limonádé. A férjem és én sem fogyasztunk szénsavas, édesítőszeres vagy cukros üdítőket, így ez a fajta kísértés nincs is. A kirándulásokra és a játszóterezésekre is friss gyümölcs és zöldségsnackeket készítek, esetleg sütök sajtos-ropogóst. Pozitív visszajelzés, hogy a legtöbb gyerek mindig a mi nasis edényeinknél köt ki, ezért többet is csomagolok.

Illusztráció: Getty

Illusztráció: Getty

Elképedve nézem a sorokat bevásárláskor, a hipermarket mellett található gyorsétterembe. Családok, rengeteg gyerek, kezükben a gyerekmenüs dobozzal, arcukon vidám mosoly. Fel nem foghatom, hogy egyes szülők miért teszik ki magukat, sőt a saját gyereküket ezeknek a bizonyítottan káros élelmiszereknek.  Nem fényezni akarom magam, de nálunk akkor sincs gyorskaja, ha úgy istenigazából összecsapnak a fejem felett a hullámok, márpedig ez nálunk is előfordul.

A házikosztnak nincs párja

A titok nyitja szerintem abban rejlik, hogy az étrendünk alapélelmiszereit mindig tartjuk otthon, emellett pedig különösen odafigyelünk arra, hogy mindig legyen elég szezonális gyümölcs, zöldség, ezeket tartósítom is. Ha alapanyag van, akkor hamar össze tudok dobni valami finom és egészséges meleg ételt. Nyári kedvencünk például a tojásos lecsó, amit az előző évben befőzőtt lecsóalapból készítek egy kis tojás hozzáadásával.

Azért a gyerekek nálunk is ismerik a sült krumplit vagy a burgereket. csak ezeket én készítem el egészségesebb, frissebb, házi verzióban. A bucit én szoktam sütni, a húspogácsáért a férjem felel, mert ő tudja a tökéletes fűszerezést és a kisütéséhez is nagyon ért. Sült krumplit is készítünk airfryer segítségével, hogy mellőzzük az olajat.

Én elhiszem, hogy egy nyolcórás munka mellett egyensúlyozva nem könnyű mindennap friss ételt tenni a gyerekek elé – ilyen szempontból hálás vagyok azért, hogy otthonról dolgozhatok – de úgy vélem, hogy egy felelősségteljes édesanya akkor inkább extra energiát fektet a tervezésbe mondjuk vasárnap este, mint hogy aztán hétköznap döbbenjen rá, hogy kifogytak valamiből, és jöjjön a pizzarendelés. A játszótéren keveredtem már vitába emiatt, de ha csak egy gondolatmorzsát is sikerült elültetnem bárkiben arról, hogy a gyorsételek nem gyerekeknek valók, akkor már megérte a helyi “főgonosznak” lenni…