Gyerek

10 dolog, ami nem jár automatikusan a gyereknek

Néha nehéz megállni, de tudni kell, hol a határ.
2016. Június 09.

Ma, amikor mindenkinek csak joga van, de kötelessége semmi; amikor külső nyomásra úgy érezzük, hogy a legalapvetőbb dolgokért is jutalmazni kell a gyerekünket, nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt. A foreverymom.com gyűjtött össze 10 dolgot, ami hasznos iránymutatás lehet a gyereknevelésben.

1. Jutalom a jó viselkedésért

Miért érzed úgy, hogyha a gyerek nem hisztizett és toporzékolt a boltban, akkor a fél édességraktárat meg kell neki venni? Tudjuk, hogy gyerek, de attól még előbb-utóbb meg kell tanulnia, hogy az a természetes, hogyha a vásárlást kibírja különösebb rendbontás nélkül. És ennek természetesnek kell lennie, nem pedig egy olyan dolognak, ami minden alkalommal jutalommal járhat.

2. Jutalom a jó tesijegyekért

Amikor a gyermek végigsétál a focipályán, vagy a tornateremben és úgy érzi, ő a világ legjobb sportolója. Amit viszont nem biztos, hogy átlátnak, az az, hogy az igazi élsportolók kőkeményen megdolgoznak a sikerért. Ha ők is elég elszántan és kitartóan küzdenek, az eredmények is jönni fognak, nem csak a sztárallűrök.

3. Ne vegyünk meg nekik mindent

Először tanítsuk meg nekik értékelni azt, amijük van. Az elégedettség megtanulása egy nagyon fontos, ugyanakkor nagyon nehéz lecke az életben, de ezen túl vagyunk, jöhet a következő lépcsőfok, annak értékelése, amit szeretnének megkapni. Tanítsuk meg nekik hogyan spóroljanak, hogyan gyűjtsék, keressék meg rá a pénzt. Bízzunk bennük, képesek rá és később sokkal jobban fogják értékelni, ha megszerezték.

4. Nem jár mindenkinek barát

Sajnos az életben nincs olyan szabály, ami azt regulázná, hogy a játszótér tele van barátokkal. Próbáljuk megértetni a gyermekkel, hogy a kevesebb, de közelebb álló barát lényegesen és hosszútávon is sokkal jobb.

5. Nem jár nekik a gourmet menü

Kőkeményen dolgozunk azon, hogy felneveljünk egy gyermeket, és bizony benne van a pakliban, hogy nincs időnk, lehetőségünk, energiánk egy hétfogásos vacsorát felszolgálni, bármennyire is szeretnénk. Ne érezzünk emiatt bűntudatot, a lényeg, hogy próbáljuk a legjobbat és a számára legegészségesebbet adni.

6. Nem jár a bejárónő

Szülők vagyunk és nem személyes szobainasok, vagy egy privát takaírtószolgálat, még ha sokszor úgy is tűnik. Tanítsuk meg a gyermeknek, hogy tartson rendet és tisztaságot maga körül és hogy a mindennapi házimunka elvégzése nem jár jutalommal. Egyszerűen meg kell csinálni.

7. A konyha nem gyorsbüfé

A türelem egy nagyon nehéz lecke a gyermekek számára, sőt rengeteg felnőttnek is. Ha kér valamit tőled, sajnos nincs más lehetőség, el kell fogadnia, hogy a valóságban nem létezik terülj-terülj asztalkám, pedig mi is nagyon örülnénk neki.

8. Nem jár csak úgy a bizonyítvány

A gyermekeink okosak, kedvesek másokkal és önzetlenek, minden kétséget kizáróan. Ismerjük őket és a tanáraik, óvónőik is. De sajnos a következő osztályba lépés nem jár automatikusan, tanulni és dolgozni kell érte. Ezt pedig meg kell érteniük, hisz a nyári szünetet ők sem tanulással szeretnék eltölteni.

9. Nem nyerhetnek meg mindent

Nem szabad minden játék alkalmával nyerni hagynunk őket, meg kell tanulniuk nyerni és bármennyire fáj is, méltósággal veszíteni. Meg kell nekik tanítanunk, hogy nem adjuk fel a játékot, ha épp nem állunk nyerésre. A versenyzés egy természetes ösztön, a vesztés viszont egy tanulható magatartás, amit ha elég fiatalon sikerül magukévá tenniük, sokkal könnyebb dolguk lesz az életben.

10. Nincs mindig igazuk

Mindenki szeretné azt hinni, hogy igaza van, hogy jobban tudja másoknál. Ez sok felnőttel is így van, még ha be sem vallják maguknak. A mi felelősségünk kijavítani őket, ha tévednek. Jobb esetben elnézést kérnek és belátják, hogy tévedtek, rosszabban vitatkozni, vagy akaratosan veszekedni kezdenek. Szülőként a mi feladatunk idejekorán megtanítsuk nekik, hogy nem lehet mindig mindenkinek igaza és a tévedést belátni egyáltalán nem rossz dolog.

Kapcsolódó cikkeink gyermeknevelés témában: