Gyerek

12 tünet, amire figyelned kell

Nem szükséges minden apró tünet megjelenésekor kihívnod a gyermekorvost, de vannak jelek, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen komolyabb betegségekre, problémákra utalhatnak.
2014. Október 22.

12 tünet, amire figyelned kell

Milyen tünetek okozhatnak komolyabb veszélyt a gyerekeknek? Mikor gyanakodj hőemelkedésre és mikor lázra? Milyen jelek utalhatnak arra, hogy a probléma komolyabb, mint egy egyszerű megfázás vagy gyomorrontás? Mikor hívd az éjszakai ügyeletet? Felsoroljuk a 12 leggyakoribb esetet.

1. Magas láz

Három hónaposnál fiatalabb babák esetében 38 fokos testhőmérséklet már magas láznak számít. Ha a kicsi három-hat hónapos, akkor komolyan kell venned, ha a hőmérséklete eléri 39 fokot. A lázat okozhatják bakteriális és gyakran vírusos fertőzések is.

2. Elhúzódó láz

Az olyan, nem túl magas láz esetében, amely öt napon túl húzódik, a kezelésre alig csökken, vagy másnapra ismét felszökik, a kicsit orvoshoz kell vinned. Abban az esetben tanácsos megvizsgáltatni a gyermeket, ha a láza a lázcsillapító beadását követő négy-hat órában sem enyhül. Ezek a jelek arra utalhatnak, hogy a fertőzés jóval erősebb, mint amelynek a gyermek szervezete ellen tud állni. Az olyan fertőzésekkel járó láz, mint például az influenza vagy a megfázás, öt nap alatt szinte kivétel nélkül megszűnik.

3. Fejfájással járó láz

Látnia kell a gyermekorvosnak a kicsit, ha fáj a feje, vagy a nyak körüli terület érzékenységére panaszkodik, hőemelkedése, láza van. A lázzal járó kiütések, piros pöttyök szintén orvosi vizsgálatot igényelnek.

4. Kör alakú kiütések

Az olyan kör alakú kiütések, amelyek közepe világosabbak, a Lyme-kór tüneteire utalhatnak. A kullancscsípés okozta bakteriális fertőzés első jelei a bőrön mutatkoznak, ha ilyesmit tapasztalsz a gyermekeden, azonnal fordulj orvoshoz. Az egyenetlen szélű, pacaszerű kiütések allergiára utalhatnak. Ha a gyermek a kiütések mellett még nehezebben is lélegzik vagy a megszokotthoz képest bágyadtabb, mindenképpen mutasd meg őt a gyermekorvosnak.

5. Új vagy változó méretű anyajegyek

Szinte valamennyi kisgyermek testén láthatóak anyajegyek, amelyek különösebb kezelést nem igényelnek, ha méretűk, színük nem változik. A foltokat havonta egyszer fürdés után a biztonság kedvéért érdemes leellenőrizni.

Mindenképpen mutasd meg a kicsit bőrgyógyász szakorvosnak, ha azt tapasztalod, hogy az anyajegyek mérete vagy az alakjuk az elmúlt hónaphoz képest megváltozott, a szélek szabálytalanok, eltérő a színük, illetve a folt felülete kissé kiemelkedik bőrön. Ezek a tünetek ugyanis a melanóma megjelenésére utalhatnak.

6. Váratlan gyomor és hasi fájdalmak

Ha a kicsi az alhas jobb oldalának környékén fájdalomra panaszkodik, kérd meg, hogy ugráljon néhányat. Ha a mozdulattól a fájdalom erősödik, könnyen lehet, hogy vakbélgyulladása van. Függetlenül attól, hogy a vakbél a has jobb oldalán helyezkedik el, az első fájdalomérzet a gyomor környékén is jelentkezhet, majd azután vándorol a has jobb oldalára. A gyomrot megtámadó vírusok lázzal, hányással, hasmenéssel és gyomortájéki fájdalmakkal járnak.

Előfordulnak esetek, amikor a vakbélgyulladás tünete a hasmenés, amelyet a hasi fájdalom, hányás és láz követ, ezért a tünetek jelentkezésekor a kicsit mielőbb látnia kell a gyermekorvosnak.

7. Fejfájás hányással kísérve

Ha a fejfájás kora reggel, vagy már éjjel hányással együtt jelentkezik, azonnal orvoshoz kell vinned a gyereket. Ezek a tünetek a migrén jelei lehetnek, amelynek kezeléséről a gyermekorvos rendelkezik. A migrén nem veszélyes a kicsikre, de felnőttkorig is elhúzódhat. A reggeli és az éjszakai fejfájás komolyabb betegségek tünetei is lehetnek, ezért ezekben az esetekben is látnia kell az orvosnak a gyereket.

8. Kevés vizelet

A kiszáradt, cserepes ajkak, a kevés vizelet, a száraz bőr, a sugárban hányás, az erős hasmenés a kiszáradás lehetőségére utalhatnak. Ha ezeket a tüneteket látod a gyermekeden, azonnal hívd a gyermekorvost, a kórházat vagy a mentőt, mert a kiszáradás sokkos állapothoz vezethet. Amíg megérkezik a segítség, próbáld meg kortyonként, lassan vizet itatni a kicsivel.

9. Elkékült ajkak

Ha a gyermek szája körüli terület elkékül, elszíneződik, esetleg nehezebben veszi a levegőt a megszokotthoz képest, lihegve, sípolva lélegzik, haladéktalanul forduljatok orvoshoz. Aggasztóbb lehet a betegség, amikor a hangok a mellkasból, a tüdőből érkeznek, a tünetek ugyanis allergiás eredetűek, asztmára utalhatnak, de előfordulhatnak olyan betegségek jeleiként is, mint a tüdőgyulladás, a szamárköhögés vagy a krupp.

10. Feldagadt arc

Feldagadt nyelv vagy ajkak esetén allergiás reakciókra gondolj, a probléma fokozott, ha hányással, viszketéssel jár együtt. Előbbiek mellett jelentkezhet a gyereknél nehézlégzés, csalánkiütés is. A felsorolt tüneteket orvosságok mellékhatásai okozhatják, ezért haladéktalanul vissza kell mennetek a kezelőorvoshoz, vagy az ügyeletre, ahol jelezni kell azt is, milyen gyógyszert kapott a gyerek.

11. Hányás azt követően, hogy a kicsi leesett

Ha a kicsi még nincs hat hónapos, azonnal hívnod kell az orvost vagy az ügyeletet, ha leesett például a pelenkázóról, megütötte magát, majd hányt. Az is előfordulhat, hogy eltört valamelyik csontja. Nagyobb gyerekeknél az esetek többségében már nem okoz különösebb problémát a leesés, de a hányás az ő esetükben is intő jel lehet.

12. Erős vérzés

Ha erősebb nyomással sem tudod a vérzést néhány percen belül elállítani, akkor célszerű minél előbb orvoshoz vinni a gyermeket. Könnyen elképzelhető, hogy a sebet varrni vagy kapcsozni kell, vagy szakszerű ellátásban kell részesíteni a gyereket. Függ a sérülés mértékétől, hogy mennyire sürgős az orvosi segítség. Ha a gyereket állat harapta meg, a sérülést ebben az esetben is meg kell mutatni az orvosnak.

Forrás: Parents.com

Kapcsolódó cikkeink: