Gyerek

120 ezer bécsi iskolás már kizárólag csapvizet iszik a suliban

Már 350 általános iskola és középiskola csatlakozott a tíz éve indult kampányhoz.
2024. Március 26.
(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

Bécs több mint tíz évvel ezelőtt indította el a „Vizes iskolák” elnevezésű projektet, amelynek célja, hogy a gyerekeket üdítők és palackozott vizek helyett csapvízre szoktassák. Ma már mintegy 120 ezer bécsi diák kizárólag csapvizet iszik a tanítás alatt, a várostól kapott kulacsából, írja a Medicalonline.hu.

Az ausztriai fővárosban már 350 általános és középiskola csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy a diákok egészséges folyadékfogyasztási szokásokat tanuljanak meg. Tehát eleget igyanak napközben és cukros üdítők valamint palackozott vizek helyett a sokkal klímabarátabb csapvizet válasszák.

Kiszámolták, hogy ezzel mintegy tízmillió PET-palacktól kímélték meg a környezetet a bő tíz év alatt.

A résztvevő iskolákban tanévkezdéskor minden elsőosztályos ajándékba kap egy tritán – BPA-mentes – kulacsot a vízműtől, amit mindig újra tud tölteni a csapnál. A gyerekek megtanulják, hogy miért fontos, hogy eleget igyanak a nap során, ráadásul otthon is nagyobb eséllyel választják a csapvizet a cukrozott üdítők helyett.

Ahhoz, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, ha újratölthető kulacsot, vizespalackot – és uzsonnásdobozt – választunk a gyereknek, ebben a korábbi cikkünkben írtunk bővebben. Természetesen ezeknél az eszközöknél nagyon fontos, hogy megfelelően ki is legyenek tisztítva – hogy hogyan lehet hatékonyan tisztítani a különböző anyagokból készült palackokat, arra pedig itt adtunk tippeket.