Gyerek

5 gyulladáscsökkentő étel, ami megtámogatja az immunrendszert

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek gyakori fogyasztása csillapítja a szervezetben lévő gyulladást, sőt, megtámogatja a test védekezőképességét.
2025. Január 12.
ételt kóstol

(Kép forrása: Getty Images)

Általánosságban elmondható, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás nagyban hozzájárul az egészséghez. Ha a szervezetünkben gyulladásos folyamat van, akkor az egyfelől a testünk természetes védekező reakciója, másfelől a hosszú időn át fennálló, krónikus gyulladás olyan betegségeknek ágyazhat meg, mint a cukorbetegség, a szívbetegségek vagy éppen az elhízás. Mutatjuk azokat az élelmiszereket, amelyek jótékonyan hatnak az egészségünkre, csillapítják a szervezet gyulladásos folyamatait. Természetesen mindig az okokat kell megtalálni, tehát feltárni, mitől alakult ki a gyulladás, ám az alábbi ételek rendszeres fogyasztása előnyös az egészségünk és az immunrendszerünk számára.

Olajos halak

Ide tartozik a pisztráng, lazac, szardínia, makréla, hering, tonhal. Mindegyik gazdag omega-3 zsírsavakban. Az omega-3 zsírsavak különösen hasznosak a szív- és érrendszer egészsége szempontjából. Rendszeres fogyasztásuk összefüggésbe hozható az egyik legfontosabb gyulladásjelző marker, a C-reaktív protein (CRP) szintjének csökkenésével.

Étcsokoládé

A cukorral ugyan csak óvatosan, de a magas kakaótartalom kifejezetten előnyös tulajdonságokkal bír. Az étcsokoládé gazdag növényi antioxidánsokban, így jótékonyan hat a szívre és a bélrendszerre is, megtámogatva a bélflóra egészségét. Fontos azonban, hogy ez csak a legalább 85 százalékos kakaótartalmú étcsokoládékra igaz.

Olívabogyó és olívaolaj

A mediterrán diéta alapeleme az olívabogyó és az olívaolaj: rendszeres fogyasztásuk gyulladáscsökkentő hatással bír.

Gránátalma

A gránátalma értékes vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalommal rendelkezik. Antioxidáns hatása kifejezetten erős, kedvezően hat a bélrendszeri gyulladásokra, a mellrákra és a 2-es típusú cukorbetegségre.

Dió

A dió gazdag omega-3 zsírsavakban. A dió és a dióolaj e-vitamin- és folsavtartalma támogatja a memóriát. A rendszeres diófogyasztás a koleszterinszintre is jótékonyan hat.

(HáziPatika, BBC Good Food)