Gyerek

A magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt

A felmérések azt mutatják, hogy minél korábban kezdenek el inni a gyerekek, az alkoholfogyasztás annál komolyabb problémává válhat felnőtt korban.
2024. Április 29.
gyerekek lógnak fejjel lefelé kötélen
Kép: Getty Images

Magyarországon a 11 évesek negyede ivott már alkoholt: a fiúk közel 30 százaléka, a lányok csaknem 20 százaléka– derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanulmányából.  

Az Európát, Közép-Ázsiát és Kanadát vizsgáló reprezentatív kutatásban 4500 iskoláskorú gyereket kérdeztek meg. A jelentés szerint Angliában még aggasztóbb a helyzet: ott a 11 évesek egyharmada és a 13 évesek több mint fele ivott már alkoholt, a 15 évesek között pedig a lányok nagyobb valószínűséggel rúgnak be, mint a fiúk.

Minden korcsoportban 10-ből körülbelül 1 serdülő tapasztalt már jelentős mértékű ittasságot – legalább kétszer részeg volt – élete során, és ez az arány riasztóan emelkedik a 13 éves kori 5 százalékról a 15 éves kori 20 százalékra.

A kutatás vezető szerzője, Jo Inchley, a Glasgow-i Egyetem munkatársa szerint „aggasztó”, hogy egyre több gyerek kezd el fiatalon inni. „A szerek kipróbálása a felnőtté válás és a kísérletezés része, de az alkoholnak hosszú távú hatásai vannak az egészségre” – mondta. A felmérések azt mutatják, hogy minél korábban kezdenek el inni a gyerekek, az alkoholfogyasztás annál komolyabb problémává válhat felnőtt korukra. 

Kiderült az is, hogy a serdülők körében ez e-cigaretta népszerűbb, mint a hagyományos. A 13 évesek 11 százaléka számolt be arról, hogy valaha elszívott egy cigarettát, 16 százalékuk pedig próbált e-cigarettát.

A tanulmány szerint a 15 évesek körülbelül egyharmada (32%) használt már e-cigarettát élete során, és 20 százalékuk az elmúlt 30 napban használta ezeket a termékeket. Ehhez képest a 15 évesek 25 százaléka szívott el életében hagyományos cigarettát, 15 százalékuk pedig az elmúlt 30 napban. Ugyancsak aggasztó adat, hogy 13 éves kor körül elkezdenek dohányozni a fiatalok.

A szerhasználat, beleértve az alkoholt és a cigarettát is, a fiúknál gyakoribb, de a lányok egyre inkább kezdenek felzárkózni. A nemek közt 11 éves korban tapasztalható jelentős különbség, ami 15 éves korra eltűnik, sőt, e-cigaretta használatban a lányok megelőzik a fiúkat.

A WHO felszólította az országokat, hogy tegyenek többet a gyerekek védelme érdekében.

(Hvg.hu, who.int)