Gyerek

A pandémia és a lezárások a nőket és a fiatalokat viselte meg leginkább

Majdnem minden második nő szorongásos tüneteket tapasztalt a lezárások alatt, a fiatal felnőttek 46 százaléka pedig koncentrációs nehézségekkel küzdött - ez derült ki egy tíz országra kiterjedő felmérésből.
2021. Október 11.
A pandémia és a lezárások a nőket és a fiatalokat viselte meg leginkább (fotó: Getty Images)

Közel minden második nő tapasztalt szorongásos tüneteket, az irodai dolgozók közel fele levertségről számolt be, a 18 és 24 év közöttiek 49 százaléka pedig egyre kevésbé lelte örömét a mindennapi tevékenységeiben, ez derült ki a pandémia és a korlátozások mentális és fizikai hatásait tíz országban vizsgáló felméréséből – adta hírül a Qubit.hu.

A Huawei Technologies és az IPSOS által végzett reprezentatív online kutatásban 18-65 év közötti nőket és férfiakat kérdeztek arról, hogy a pandémia és a korlátozások milyen egészségügyi, mentális és szociális hatással voltak rájuk.

A válaszadók 39 százaléka elégedetlen a stressz szintjével, 37 százalékuk küzd alvászavarral, 30 százalékuk pedig azt állítja, hogy a járvány negatív hatással volt a testalkatára.

A pandémia és a lezárások a nőkre és a fiatalokra voltak a legrosszabb hatással: a nők mintegy 31 százaléka szerint összességében romlott az életminősége a lezárások alatt. A válaszadó nők 41 százaléka szerint szignifikánsan romlott az anyagi helyzete, míg 44 százalékuk megnövekedett stresszről számolt be. A 18-24 év közötti fiatal felnőttek közül minden másodiknak csökkent az érdeklődése a hétköznapi tevékenységek iránt, 46 százalékuk számolt be koncentráció- és figyelemzavarról, 39 százalékuknak pedig romlott az önértékelése is.

A magyarok 21 százaléka sokkal kevesebbet mozgott az elmúlt hónapokban, mint általában, 48 százalékuk több időt töltött a tévé vagy a számítógép előtt, 33 százalékuknak pedig nőtt a testsúlya. A válaszadó magyarok 44 százaléka érezte enerváltnak magát, 38 százalékuk érezte sokkal rosszabbnak mentális egészségét, 37 százalékuk számolt be stresszről és 27 százalékuk mondta azt, hogy sokkal kevésbé vágyott szabadidős tevékenységekre.

Forrás: Qubit.hu