Gyerek

A szakemberek szerint így segíthetjük ebben a nehéz időszakban a gyermekeinket

Gyermekterapeuták segítenek eligazodni abban, hogy mit vihetnek magukkal a gyerekek tapasztalatként a tavalyi évből. Mi adhat reményt, mi segít a feldolgozásban, hova helyezzük a fókuszt?
2021. Január 14.
Mit vigyenek magukkal a gyerekek 2020-ból? (fotó: Getty Images)

Elérkezett a 2021-es év, a világjárvány azonban nem teszi lehetővé, hogy az életünk visszatérjen a megszokott kerékvágásba. Bár sok minden ad okot a reményre és az optimizmusra, továbbra is a bizonytalanság és a túlterheltség a legnagyobb kihívás az életünkben.

Ebben a folyamatos bizonytalanságban fontos, hogy legyenek kapaszkodóink. A huffpost.com cikke gyermekterapeutákat kért meg arra, hogy osszák meg gondolataikat.

A gyerekek útmutatásra várnak a szülőktől, általában is, de a mostani furcsa helyzetben talán még inkább. A szülőket most leginkább az a kérdés foglalkoztatja, hogy mi lesz most? Amikor a felnőtteknek sincsenek válaszaik, akkor gyakran érzik magukat tehetetlennek, frusztráltnak, stresszesnek. Ebben a helyzetben nehéz irányt mutatni a gyerekeknek – mondta Bethany Cook, klinikai pszichológus.

Mit várhatunk a 2021-es évtől? Az alábbiakban a huffpost.com cikkéből szemezgetünk, amelyben terapeuták adnak tanácsot arra, mire érdemes a fókuszt helyeznünk, hogy a lehető legjobban éljék át gyermekeink ezt a zűrzavaros időszakot.

Remény

“Adj reményt a gyerekeknek. Az oltóanyag bevezetésével 2021-ben valamikor újra megnyílik a világ. A gyerekek visszatérhetnek az iskolába, és újra a társaikkal lehetnek. Valamikor 2021-ben visszatérünk valamiféle normalitáshoz” – Jenny Yip, klinikai pszichológus.Abigail Gewirtz, gyermekpszichológus szintén a reményt emeli ki. Ő azt mondja, hogy a gyerekek most is a biztonságot keresik a szülőben. Azt szeretnék, ha reménnyel teli lenne ez az év, hogy végül minden visszatér a régi kerékvágásba. Tápláljuk bennük a reményt.

Türelem

Fontos emlékeztetni a gyerekeket arra, hogy legyenek türelmesek. Mondjuk el nekik, hogy az oltás még csak most került forgalomba, és néhány hónap kell még ahhoz, hogy visszatérjünk a régi életünkhöz  – tanácsolja Jenny Yip.

Jelen(lét)

Natasha Daniels, gyermekterapeuta arról beszélt, hogy a gyereknevelés egy dologra tanította meg: a mára kell koncentrálni, nem a holnapra. Ez igaz 2021-re is. “Nem akarok hamis ígéreteket tenni a gyerekeimnek, az élet nagy része kétségekkel és bizonytalanságokkal teli.”Abigail Gewirtz hozzáteszi, hogy családként arra összpontosítanak, hogy az adott napot átvészeljék, megünnepeljenek apró dolgokat, amelyekért hálásak és a közösségükben, családjukban támogatják azokat, akik rá szorulnak.

Célok

“Kérem a gyerekeimet, hogy nevezzenek meg három olyan dolgot, amelyet 2021-ben a legjobban szeretnének csinálni, amikor megszűnnek a korlátozások. Olyan terveket szövünk, amelyek változhatnak: utazás, különféle programok, tevékenységek, amelyeket nagyon szeretnénk, de egyáltalán nem biztos, hogy meg is tudjuk majd tenni. A terveinket felírjuk. Ez mindenkinek ad valami várakozást, valami izgalmat. Nem azt kérdezzük, hogy mikor hanem arra fókuszálunk amit szeretnénk és ez izgalmat ad a tervezésnél” – Bethany Cook

Öröm

“Arra biztatom gyermekeimet, hogy örömteli tevékenységeket csináljanak, csináljunk együtt. Szórakoztató és élvezetes pillanatokat kell átélnünk, amikor és ahol csak megtehetjük, mert ezek a pillanatok továbbra is segítenek abban, hogy átvészeljük mindazt a stresszt, ami most körülvesz minket. A játékosság és az öröm megtanulása olyan életkészség, amelyet mindannyiunknak érdemes elsajátítanunk” –  mondja Claire Nicogossian, klinikai adjunktus.

Csapatmunka

“Még mindig sok olyan változó van, amelyek megkövetelik az emberiség együttműködését (a maszk viselését, az utazás korlátozását stb.). Megragadom az alkalmat, hogy megtanítsam a gyermekeimnek a csapatmunka, az összefogás fontosságát, valamint azt is, hogy mi történik akkor, ha néhány ember úgy dönt, hogy nem tartja be a szabályokat” – mondja Cook.

Rugalmasság

“A gyerekek alkalmazkodóképesek. A szülők gyakran sok energiát fektetnek abban, hogy megvédjék a gyermekeiket olyan dolgoktól, amelyekről úgy gondolják, hogy a gyerekeik nem tudnák elviselni. Ez tulajdonképpen korlátozhatja is azt a lehetőséget, hogy a gyerekek ellenállóképessége magától kialakuljon. Amire azért is lenne szükség, hogy a későbbi életük során jobban képesek legyenek szembenézni a kihívásokkal.” – Jenny Yip

Lehetőség

“Ha bármit megadhatnék egy gyereknek, az a megküzdési készség lenne. Az élet tele van és lesz nehézségekkel. Meg kell tanítanunk gyermekeinket arra, hogyan kezeljenek stresszes helyzeteket. A rugalmasság segít a gyerekeknek abban, hogy eligazodjanak ezekben a stresszes helyzetekben. Az ellenálló gyermek képes arra, hogy szembe nézzen gondjaival. Szülőként meg kell mutatnunk nekik, hogyan tudnak megbirkózni a nehézségekkel.” – PatelMindannyian különböző módon birkózunk meg nehéz helyzetekkel, ezzel a mostanival is.”Négy lányom van, 10 és 18 év közöttiek, különböző fejlődési fázisokban, életkorban, életszakaszban. Mindegyikőjüknek más és más kihívásai vannak, érzelmileg, intellektuálisan vagy szociális szempontból. Mindegyikük más egyéniség, különálló személyiség. Mint pszichológus és mint anya a legfontosabb számomra az, hogy megtanítsam nekik vigyázzanak mentális, érzelmi, szociális és testi jólétükre. Hogy megtanítsam nekik az öngondoskodás fontosságát, hogy tudatában legyenek annak, mit kell tenni akkor, amikor stresszesek, kimerültek vagy túlterheltek.Minden eddiginél gyakrabban kérem arra a lányaimat, hogy határozzák meg az erősségeiket. Arra kérem őket, hogy mondják el, miben tesznek erőfeszítéseket, miben érzik jól magukat, és milyen céljaik vannak. Az is fontos, hogy mit tanultak a 2020-as évből, mire akarnak építeni és mit szeretnének elengedni. Minden tapasztalat – különösen a stresszes és kihívásokkal teli idők – lehetőséget teremt arra, hogy átgondoljuk mi történt velünk, megértsük azt és amiről azt gondoljuk, azt a jövőben is felhasználhatjuk” – mondta Claire Nicogossian.