Gyerek

10 hasznos strandolós tipp a hosszú hajú kislányodnak

Hogy a pancsolással töltött nap után ne legyen tortúra a kislányod hosszú tincseinek kibontása, fogadd meg ezt a pár strandolós tanácsot.
2023. Július 31.
hosszú hajú, mosolygós kislány víz alatt úszik
Fotó: Getty Images

Amikor odaértek a vízpartra vagy medencéhez, a gyerekek nyilván majd megőrülnek, hogy mehessenek végre csobbanni, és semmi kedvük a hajukkal foglalkozni. Pedig ha ügyesen trükközöl a fürdés előtt, akkor később sok kellemetlenségtől kímélheted meg mindkettőtöket. Egy átpancsolt nap után az összegubancolódott fürtök kibontása a kicsik számára finoman szólva sem kedvenc élmény, és neked sem kedvelt elfoglaltságod – így előzheted meg a fésűkatasztrófát.

1. Fésülj otthon

Két fontos teendőd van az indulás előtt (a pakoláson és minden-mindenki összekészítésén kívül): a fényvédőzés és a kislányok esetén a fésülködés. Az elsőt most csak azért hozzuk fel, mert nagyon-nagyon fontos, és sokan hajlamosak megfeledkezni róla, pedig a fényvédő akkor fejti ki igazán jól a hatását, ha van egy kis ideje beszívódni. Ráadásul a csobbanás előtti percekben erős a nyomás, hogy siess már, így nem biztos, hogy elég alapos leszel. Kerüljön fel az a naptej, ha lehet, még indulás előtt, és ha szükséges, a ruhával érintkező felületeken kend újra a parton. Na de jöjjön a fésülködés: ezt most ne bízd a gyerekre, fésüld ki úgy a haját indulás előtt, hogy egészen biztosan csomómentes legyen. Később még hálás leszel ezért magadnak.

2. Balzsamozz

Ha van bevált száraz hajra is használható balzsamod, pakolásod, fésüléskönnyítő spray-d, tegyél belőle a kicsi hajára. Ha indulás előtt gondoskodsz arról, hogy a szálak puhák, rugalmasak, sima felületűek legyenek, akkor kevésbé fognak gubancolódni és fésülni is könnyebb lesz őket.

3. Fonj vagy kontyolj

Attól függően, hogy mit szeret a kislányod, fogd össze a haját – a kiengedett tincsek könnyebben csomósodnak. Vedd azt is figyelembe, hogy adsz- e rá sapkát, vagy hogy fog-e viselni úszószemüveget, és úgy helyezd el a fonatot vagy kontyot, hogy ne akadályozza vagy zavarja ezek viselésében.

4. A több most jobb

A két fonat jobban tart, mint az egy, a két hajgumi is jobban megfogja a kontyot, mintha csak eggyel rögzítenéd. Lehet, hogy egy kicsivel több időbe kerül így elkészíteni, de minél tartósabb megoldást kreálsz indulás előtt, később annál könnyebb lesz bánni vele. Ha a kibomlott, vizes hajat kell újrakontyolni vagy csak összegumizni, annak garantáltan visítás lesz a vége, mert úgy sokkal jobban húzza a haját, mint ha mindezt szárazon tennéd.

5. Legyen jó a hajgumi

Fontos, hogy tartsa jól, erősen a haját, de legyen rugalmas, hogy aztán könnyen el tudd távolítani. Az erős tartású, de rugalmatlan gumival a kibontáskor fog meggyűlni a bajod. Ha fonatot készítesz, nyugodtan tegyél bele apró szilikon hajgumit, jól megtartja, és akár el is vághatod, amikor kiszeded. A régi, kinyúlt gumikat most inkább ne használd, ha csak lehet, ép, rugalmas, jól nyúló de rős tartású darabokat használj.

6. Vizezz előtte

A strandolás utáni hajkibontást nehezíti, hogy a sós tengervíz vagy a medence klóros vize szárítja a szálakat. Ha fürdés előtt tiszta csapvízzel benedvesítitek a hajatokat, ez a károsító hatás kevésbé érvényesül. (Ugyanezért hasznos indulás előtt az ápoló spray.)

7. Öblíts utána

Ha van rá mód, pancsolás után tusoljatok le, és mosd át kicsit a kislány haját is, ha engedi. Jó, ha a só, a klór, a homok, az iszap vagy egyéb szennyeződések mielőbb kimosódnak a hajából. Persze gyakran a strandokon a tusoláshoz csak hideg víz áll rendelkezésre, és nem akarod ezzel mosni a haját, vagy neki zavaró – akkor inkább ne erőltesd.

8. Este hajmosás!

Ezt ne spóroljátok el, érdemes egy gyors samponos mosást csinálni közvetlenül hazaérkezés után. Ha olyan sampont választotok, amely fésüléskönnyítő hatású, még a balzsammal sem kell húzni az időt. Vagy használj kiöblítést nem igénylő balzsamot, szérumot, olajat – bármit, ami bevált hajápoláshoz. Vidd fel a megtörölt fürtökre (óvatosan nyomkodd ki belőlük a vizet, ne dörgöld, azzal csak még jobban összekuszálod), engedd ki a haját, majd amíg te is letusolsz, elpakolsz, hagyd, hogy száradjon. Ezután jöhet a fésülködés.

9. Alapvető bontószabályok

Néhány egyszerű dologra odafigyelve sokkal könnyebb lesz a fésülés.

  • Használj kimondottan bontásra való kefét – még jobb, ha vizes hajra való bontókefét választasz – ebben a cikkben szupereket találsz.
  • Alulról haladj felfelé, vagyis először mindig a tincsek végét fésüld ki.
  • Függőlegesen leválasztott passzénként haladj, ne ess neki egyszerre az egész hajtömegnek
  • Kösd le valahogy a gyereket, amíg fésülöd – itt most sok minden ér, nem akarunk ötleteket adni, ami nálatok bevált és neked belefér.
  • Ha szükséges, használj még egy kis extra olaja, szérumot vagy balzsamot
  • Ezt minden este csináld meg. Ha ellógjátok, sokkal nehezebb dolgotok lesz másnap
  • Ha mindezt időben elvégzitek, simán megszáradhat a kicsi haja még lefekvés előtt, így megszabadultok a hajszárítás macerájától

10. Fényvédelem a hajnak is

UV-szűréssel kezdtük, azzal is fejezzük be: a válla, karja, arca mellett a gyerek hajvonalát és a választékát se felejtsd ki – itt is komolyan le tud égni a bőr, fájdalmas lehet, később zavaróan viszkető és hámló, nagyon kellemetlen. És ha te használsz UV-szűrős hajpermetet, nyugodtan tegyél belőle a kicsi tincseire is, segít megóvni a puha tincsek épségét. (A választékra tehetsz sima könnyű naptejet, ha nem adsz a gyerekre sapkát a vízben.)