Gyerek

Szuper tárolási ötletek, ha rengeteg legót kapott a gyerek karácsonyra

A lego nagyon jó ajándék, akkor is, ha közösen építetek, és akkor is, ha a gyerek már egyedül elmolyol vele. Na de mit csinálj a rengeteg kész szettel, a sok-sok legódarabkával? Mutatunk pár ügyes ötletet a TikTokról.
2023. December 27.
vidám kisfiú legóval, lego tárolás
Fotó: Getty Images

Tény, hogy a lego általában addig a legizgalmasabb, amíg épül, de van azért jó pár olyan szett, amivel azután is jókat játszanak a gyerekek, miután összerakták. Ezeket nem érdemes nagyon elpakolni, hiszen „bármikor kellhetnek”, de ha nagy legós a gyereked, akkor karácsonyra egészen biztosan kapott vagy kap még jó pár új készletet. (Éljenek a nyugodt percek, amíg csendben épít!) Ami remek, hiszen a legózás és az építőkockázás, építő játékok egy csomó szempontból jók a gyereknek. A KidsClubChildcare.com.au szakértője szerint például ezért:

Szóval lett egy csomó új kedvenc, na de mi legyen a régebbiekkel? Nem lehet mindet polcokon tárolni, de akkor mi a megoldás, hogy ne keveredjenek össze, és könnyen össze lehessen rakni őket újra, ha ismét elővenné, és senki ne lépjen rá a kósza legódarabokra? A TikTok remek ötletekkel szolgál ebben a témában (is).

1. Abszolút áttekinthető

Zippzáras rendszerező tasakok, bele nagyjából szétszedve a szett és az összerakási útmutató, kívülre annak a borítója felragasztva – mindez fémkosarakban a szekrénybe rejtve – minden rendrakó álma! Nagyon praktikusnak látszik, és csak a megfelelő tárolókat kell megtalálnod hozzá (meg persze kiválasztani azokat a szetteket, amelyek nem maradhatnak elöl…). Használhatsz egyébként bármilyen zacskót, textiltasakot, a lényeg, hogy legyen jól látható, mi van benne, és az összerakási útmutató se maradjon ki belőle.

@lifewithlainee Here’s an easy way to organize those Lego sets! 🙌🏻🙌🏻 This system works great for the little AND large sets! The zipper bags are linked in my Amazon Storefront. #asmr #organizewithme #legoorganization #toyorganization #playroomorganization #momhacks #legohack #organizationideas #declutteringtips #legostorage #legostorageidea ♬ untouchable (no) - cream pie

2. Dobozban könnyedén

Az alábbi videó második fele az érdekes, az első a fenti tasakos trükköt mutatja. Az ömlesztett, kreatívkodós legókat szuperül lehet tárolni az Ikea kimondottan erre tervezett dobozaiban. Jól néznek ki, könnyen egymásra pakolhatók, és elrejthetők akár a gyerekágy alatt, ahonnan bármikor előkaphatja a gyerkőc, ha építeni támad kedve.

3. A legmenőbbeknek: minipolcok

A nagyobbacska gyerekek már lehet, hogy igazi különlegességeket, nehezen összerakható, ritka darabokat is magukénak tudhatnak – ha van hely, akkor ezek megérdemelnek egy külön polcot. Keskeny könyvespolcok között keresgélj, hogy tényleg mindegyik becses darab jól érvényesülhessen és a szoba dísze lehessen.

4. Kicsiknek: átlátszó tárolók

A nagyobb darabod duplo szetteket vagy a kisebb, egyszerűbb lego készleteket jó, ha csoportosítva, kisebb vagy nagyobb átlátszó tárolókban tartod – és megtanítod rá a gyerkőcöt, hogy így is pakolja el. Így mindig könnyen megtalál mindent, amit keres, és nem kallódnak el a tartozékok. Ráadásul ő maga is könnyen elő tudja venni amikor szeretné, és a rendszerezős pakolásnak is komoly fejlesztő hatása van.

5. Színek szerint?

Egy csomó videó mutat színek szerinti tárolást – de őszintén szólva ez csak akkor működik, ha rengeteg ömlesztett legóval játszik a gyerek, a szettek esetén teljesen értelmetlen. Viszont nagyon jól néz ki, úgyhogy azért mutatunk egy ilyen videót is, csak hogy örüljön kicsit a szemünk. Igazi legofanatikusoknak való, kis gyerekeknél azért erre nincs szükség.

@epikbricks Replying to @itsameeemo I’ve got you covered when it comes to LEGO sorting/storage/display! #lego #legos #organization #organized #satisfying #sorting ♬ Sunroof - Nicky Youre & dazy

Tisztítani is kell

Főként a kicsik legóit, amiket a maszatos kis kezükkel fogdosnak össze, muszáj néha alaposan megtisztítani. Próbáld ki hozzá az alábbi mosózsákos trükköt – ömlesztett legóknál működik. Összerakott szetteket is lemoshatsz így, megpróbálhatod egyben betenni a zsákba, és úgy átmosni, hogy ne nagyon essenek szét – csak arra figyelj, hogy teljesen ki tudjon száradni mindenhol. Ha szét vannak szedve, akkor annyi csak a dolgod, hogy szettenként külön zsákban mosod őket, és külön helyen szárítod.

@cleanthatup How to clean Lego! Thanks @epikbricks for the cleaning advice. 😊 #howto #lego #cleaning #cleaninghack #learnonticktok #cleanthatup #clean ♬ FUTURE HOUSE - Sergey Wednesday