Gyerek

Megaláztak egy gyereket az óvónők, a szülők ellen indult eljárás

Megaláztak egy gyereket az óvónők, de a szülők ellen indult eljárás. Az ombudsman szerint rendszerszintű probléma a gyerekekkel szembeni lelki bántalmazás.
2019. Május 13.
Megaláztak egy gyereket az óvónők, a szülők ellen indult eljárás

Egy XVI. kerületi óvodában megalázó módon bántak az óvónők egy gyerekkel, a szülők panaszt tettek, de a gyámhatóság a szülők ellen indított eljárást – írja a 24.hu a 444. nyomán. Az eset egy ombudsmani jelentésből derült ki.

Székely László alapjogi biztos a szülők beadványa nyomán kivizsgálta az esetet. Azzal a panasszal fordultak hozzá, hogy gyermeküket lelkileg bántalmazták az óvodában, rendszeresen kiabáltak vele és butának nevezték. A szülők által felkért igazságügyi pszichológus megállapította, hogy a gyermeknek emiatt székletürítési problémái is lettek.

A szülők először az óvodavezetőhöz fordultak, az intézmény azonban csak jelentős késedelemmel, egyeztetés nélkül adott választ, amivel sérült a szülők tisztességes eljáráshoz való joga az ombudsman szerint. Beadvánnyal fordultak a fenntartót képviselő jegyzőhöz is, aki a kérelmet nem megfelelően bírálta el. Ezután hiába fordultak bírósághoz, az az alakszerű fenntartói döntés hiánya miatt utasította el a szülők kérelmét.

Ezt követően a szülők feljelentést tettek a rendőrségen kiskorú veszélyeztetése miatt. Ott el is indult az eljárás, de később lezárták. Ez ellen panaszt tettek az ügyészségen, ami szintén lezárta az ügyet, arra hivatkozva, hogy hiányzott a bűncselekmény megvalósulásához szükséges súlyos kötelezettségszegésre utaló magatartás. Ám az ügyészség jelzett a gyámhatóságnak, amely emiatt köteles volt eljárást indítani a szülők ellen.

Az ombudsman hangsúlyozta: a gyámhatóság által alkalmazott védelembe vételi eljárás egyértelműen nem alkalmas arra, hogy az óvodában elejét vegye az ott bántalmazott gyermek veszélyeztetettségének, azt ugyanis nyilvánvalóan nem a szülő okozta.

Az ombudsman felhívta a figyelmet arra, hogy az eljáró hatóságok automatikusan nem tekintik súlyos kötelezettségszegésnek a megalázó bánásmódot, ami pedig akár tartós pszichés problémákat is előidézhet a gyermekeknél. Számos hasonló panaszügy volt, ahol a nyomozást ilyen okból szüntették meg. A nyomozás megszüntetése a biztos szerint azt az üzenetet hordozza, hogy ezekkel a cselekményekkel szemben az állam eleve nem kíván érdemben foglalkozni.

Mindez akut rendszerprobléma, nem egy-egy intézmény felelőssége – szögezte le az ombudsman, aki a legfőbb ügyésznél kezdeményezte, hogy a szaktárcák és a rendőrség bevonásával tekintsék át a szabályozást, valamint arra is felkérte Polt Pétert, hogy az ügyészek számára tegye világossá, mikor indokolt egy ügyben jelzést tenni a gyermekvédelemnek.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: 24.hu