Kamasz

Amit mindenképp mondj el a kamasz fiadnak a hajmosásról

Egyszer csak elkezd másképp működni a kamaszod teste, és nem biztos, hogy a tisztálkodási szokásai lépést tartanak a változásokkal. Segíts neki!
2023. Augusztus 06.
kamasz fiúk, testvérek
Fotó: Getty Images

A kamaszkor tele van testi-lelki változásokkal, amelyet minden tini másképp él meg. Van, aki lazán és természetesen, más megijed vagy épp szorong tőlük. A teljesen természetes tinédzserkori testi változások sok gyereket zavarba hoznak, szégyenkeznek miattuk, nem tudják, hogyan kezeljék őket. Amikor épp minden addiginál fontosabbá válik, hogy jól, a társaik szemében menőn nézzenek ki, a testük egészen másképp kezd viselkedni, mint amit megszoktak. A bőrük zsírosabbá, pattanásosabbá válik, erősebben izzadnak, a hajuk pedig gyorsabban zsírosodik.

A frizura mind a lányoknál, mind a fiúknál kritikus pont, de a lányok jóval könnyebben kérdeznek – barátnőt, szakértőt, szülőt, idősebb testvért vagy rokont. A fiúknál gyakoribb, hogy a zavaruk miatt kérdezni vagy segítségért fordulni sem mernek – épp ezért nagy segítség lehet, ha elbeszélgetsz vele például arról, hogy a hajzselé nem elég ahhoz, hogy a frizurája rendben legyen. Ezeket a dolgokat jó, ha elmeséled neki.

1. A tisztaság mindennek az alapja

Csakis a frissen mosott haját tudja olyanra formázni, amilyenre szeretné. Ha már zsírosodni kezdett, benne van a tegnapi hajformázó, sportolás közben megizzadt a fejbőre, hiába zselézi, vaxolja, a tincsek nem fognak engedelmeskedni. Egy gyors hajmosás-szárítás azonban megszelidíti az ellenkező tincseket.

2. Megéri kétszer mosni

Ha nagyon zsírosodik a haja, vagy sok hajformázót használ, jó, ha kétszer samponozza a haját. Az elsővel fellazítja a szennyeződéseket, lerakódott faggyút, a másodikkal teljesen tisztára mossa. Ehhez gyengéd, kímélő, mindennapos használatra való sampont érdemes használni.

3. De azért nem muszáj minden nap mosni

Ha nem használ hajformázókat, akkor nincs szükség minden egyes nap hajat mosni, és nem is tesz jót a fejbőrnek. A túlzott zsírosodáson nem a gyakoribb mosással, hanem a megfelelő samponnal lehet segíteni.

4. Testre-arcra-hajra? Nem mindig jó.

A multifunkciós tisztálkodószerek nem igazán a kamaszok felborult egyensúlyú fejbőrének valók. Egyszer-egyszer mondjuk edzés után bevethetők, de állandó használatra sokkal alkalmasabb egy tusfürdő és egy kimondottan hajmosásra kifejlesztett készítmény. És egy arclemosó is kell a megfelelő tisztálkodási rutinhoz, a tusfürdő erre nem ideális hosszú távon!

5. Segít a fodrász

Tényleg megéri a szakértő segítségét kérni a megfelelő sampon kiválasztásához. Ő a fejbőr állapotát, működését figyelembe véve ajánl professzionális vagy drogériában kapható terméket. Az előbbieknek az a nagy előnye, hogy mivel koncentráltabbak, tovább elég belőlük egy flakonnyi.

6. Formázza finoman

Ugyanígy a következő hajvágásnál érdemes kikérdeznie a fodrászát arról, pontosan milyen hajformázót érdemes használnia, hogy úgy álljon a haja, ahogy ő azt szeretné. Segíts neki azzal, hogy beruháztok egy profi készítményre – megéri egy kicsit többet költeni, ha ő ettől jobban érzi magát a bőrében.

7. Mit üzen másoknak?

A külsőnkkel minden esetben üzenetet közvetítünk magunkról, és kamaszkorban ez fokozottan igaz. Beszélgess vele arról, hogy különböző helyzetekben (az iskolában, a barátaival) mit szeretne közölni magával, és a külseje, az öltözködése, a hajviselete, a tisztálkodási szokásai vajon azt sugallják-e, amit ő szeretne. És tudatosítsd benne, hogy a kicsit is formális, hivatalos helyeken, eseményeken a tisztaság, a frissen mosott haj alapvető követelmény ahhoz, hogy komolyan vegyék. A lazaságnak máshol van a helye.

8. Nem gáz, ha zsírosodik a haja

Lehet, hogy megijed attól, hogy változik a teste működése, és eszébe sem jut, hogy másik samponnal, gyakoribb hajmosással, speciális készítménnyel könnyen kellemesebben és komfortosabban érezhetné magát. Nyugtasd meg, hogy teljesen normális, ami vele történik, és kínálj neki alternatívákat.

9. Ne akadj ki, ha kiakad

Emlékezz egy kicsit vissza, milyen volt tininek lenni, és ne borulj ki, ha dühöng, mert nem áll úgy a haja, ahogy szeretné, vagy el van keseredve a pattanásai miatt. Legyél vele megértő, engedd meg neki, hogy megélje ezt a dühöt vagy elkeseredést, és amikor túl van a nehezén, akkor legyél vele támogató és segítő. Ilyenkor tudsz neki igazán segíteni, ekkor fogékony a tanácsokra, ötletekre. Amikor épp benne van a kiborulásban, akkor nem lesz erre nyitott, és ha azt várod tőle, hogy „hagyja abba a hisztit”, azzal csak nehezíted a helyzetet.

10. Az illatokat nem elfedni kell

A zsírosodó hajnak kellemetlen illata lehet, ahogy a testszag is felerősödhet tinikorban. Nagyon fontos, hogy a gyerek tudatosítsa: először mindig a tisztálkodás a megoldás, az illatosítás csak ezután jöhet. Az izzadt testre fújt dezodor vagy parfüm, a zsíros hajra felvitt illatos formázó csak ideig-óráig fedi el a kellemetlenséget, és a testszaggal keveredő frissnek szánt illatok kellemetlen elegyet alkotnak.