Kamasz

Kóla alkohollal: az egyik legrosszabb buliital kamaszoknak

Közeleg a szilveszter, jó, ha a tinédzser gyereked is tud róla: ha bulizni megy, a vörösborral, vodkával, whiskey-vel kevert kóla az egyik legrosszabb dolog, amit választhat.
2023. December 27.
bulizó kamaszok, szilveszteri parti, alkohol, kóla-koktél
Fotó: Getty Images

Lehet, hogy ma már rejtély számodra, hogy tudtad kamaszkorodban meginni a vörösboros kólát, de akkor teljesen okénak számított – ahogy a whiskey-kóla vagy a rumos kóla is. (Vagy a „kifinomultabb” verziói, a Cuba Libre vagy a Long Island Ice Tea koktélok.) Aki nem szereti a sört, vagy önmagában a bort, töményet, annak ez „adja magát”. De arról jó eséllyel keveset tudsz, milyen rossz hatású az alkohollal kevert kóla. Pedig ezzel nem árt tisztában lenni – neked és a nagykamasz gyerekednek is.

Szuper, ha ő úgy bulizik, hogy ott alkoholnak nyoma sincs. De ha esélyes, hogy a szilveszteri buliban, ahová meghívták, bizony lesz némi alkohol is, akkor jó, ha felhívod rá a figyelmét, hogy a kólával kevert tömény nem a legjobb választás.

A LadBible cikke az amerikai Centers for Disease Control and Preventiont idézi, a betegségmegelőző központ szerint ezzel a kombóval az a legnagyobb baj, hogy a kólában lévő koffein elfedi az alkohol negatív hatásait, amiatt többet iszunk belőle, mint azt más típusú alkoholos italokból tennénk. Hogy is működik mindez?

 • Az alkoholnak nyugtató, csillapító hatása van
 • Ám ha koffeinnel keverjük, akkor ez a hatás nem érvényesül
 • A fogyasztó éberebb marad, mint ha másféle alkoholos italt inna
 • Mivel nem érzékeli az álmosító, lazító, nyugtató hatást, több italt fogyaszt
 • Emiatt az erőteljesebb hatások később, ám akkor már erősebben jelentkeznek, a nagyobb elfogyasztott mennyiségnek köszönhetően
 • És akkor azt még nem is említettük, hogy a szénsav-buborékok gyorsítják az alkohol felszívódást

Szóval mire számíthat, ha kólás „koktélt” iszik? Jóval gyorsabban hat rá az ilyen típusú alkohol, mint más, és észrevétlenül.

Tiltsam vagy ne?

Ahogy azt sejted, a totális tiltás kevés kamasznál működik. Mi működhet helyette? Nagyon fontos, hogy beszéljetek erről, ahogy arról is, hogyan fogyaszthat alkoholt úgy, hogy ne kerüljön veszélybe tőle. Az alábbi dolgokra mindenképp hívd fel a figyelmét.

 • A mértékletesség a legfontosabb: ha meg is kóstolja, ne igyon többet 1, maximum 2 pohárnál.
 • Csakis olyasmit igyon, amit ő töltött a poharába, vagy előtte töltötték ki – ez szórakozóhelyen kiemelten fontos.
 • Legyen vele valaki (barát, barátnő), akivel figyelnek egymásra, és szólnak egymásnak vagy a szülőknek, ha gond lenne.
 • Éhgyomorra ne igyon alkoholt, ha meg is kóstol alkoholos italt, egyen előtte, utána.
 • És vizet is igyon közben, ez nagyon fontos.
 • Beszélgessetek arról, miért akarja megkóstolni az alkoholt, mit szeretne megkóstolni, és abból mennyit szabad fogyasztania.
 • Hívd fel a figyelmét azokra a tünetekre, amiket tapasztalva tudhatja, hogy már nem szabad többet innia.
 • Beszéljetek arról, hogy ha valamelyik társán látja, hogy túl sokat ivott, figyelmeztesse, segítsen neki, és ha szükséges, hívjon felnőttet.

Próbálj úgy beszélni minderről, hogy a gyereked azt érezze, fordulhat hozzád ezzel a témával. Semmiképp ne lengess be büntetést, ne fenyegesd, hanem higgadtan magyarázd el a veszélyeket. Nem rémisztgetni kell, legyél tárgyilagos. Tegyél fel neki mindezzel kapcsolatban kérdéseket, és hallgasd őt figyelmesen – ne akarj azonnal tanácsot adni, elmagyarázni, miért gondolja rosszul, hanem legyél kíváncsi a gondolataira, véleményére, és hagyd, hogy kapcsolódjon hozzád.

Forrás: Ladbible.com, Psychcentral.com, The Child Whisperer