Kamasz

Folyton fáradt tinik – mi lehet a háttérben?

A testi-lelki-szellemi változások megviselhetik a kamaszokat, és mindezt bizony megnehezítheti, ha a táplálkozásuk nem kiegyensúlyozott. Előfordulhat, hogy a vashiány is ott van a fáradékonyság okai között.
2024. Június 04.
Fáradt kamaszlány elaludt a laptop előtt
Fotó: Getty Images

Kamasznak lenni nem könnyű – és kamasz szülőjének lenni sem. Az intenzív fizikai és szellemi fejlődésben lévő tinédzserek extra türelmet és odafigyelést, meg nem kevés rugalmasságot igényelnek, és ennek a táplálkozásukra is ki kell terjednie. Bár ők már nem szeretik, ha megmondják nekik, mit hogyan csináljanak, mire figyeljenek oda az étkezésüket illetően, azért nem szabad teljesen elengedni a kezüket, továbbra is érdemes tudatosan, de óvatosan irányítgatni őket, hiszen az egészségükről van szó. Egyebek között arra kell odafigyelni, hogy kamaszkorban megnő például a szervezet vasszükséglete – a lányoknál a menstruáció megjelenésével különösen, de a fiúknak is több vasat igényel a szervezetük az eddigi mennyiséghez képest (főleg, ha rendszeresen, intenzíven sportolnak). Ha azt vesszük észre, hogy a kamasz gyermekünk gyakran fáradt, dekoncentrált, sápadt, feledékeny, fázós, akkor előfordulhat, hogy a tünetei hátterében vashiány áll. (További tünete lehet még a gyakori fejfájás, a hajhullás, szájszárazság, légszomj is.)

Eszel te eleget?!?

A megnövekedett vasszükségletet kiegyensúlyozott, vegyes étrenddel lehet fedezni, vagyis ha a tinédzser nem vegetáriánus, nem diétázik vagy fogyókúrázik, nincsenek étkezési problémái, változatosan és megfelelően táplálkozik. (A túlsúly is azon tényezők közé tartozik, amely növeli a vashiány kockázatát, mert ilyenkor nehezített a vas felszívódása.) A megfelelő vasbevitelhez az alábbi ételek járulnak hozzá: sovány vörös hús, baromfihús, belsőségek, tenger gyümölcsei, bab, zöld leveles zöldségek, olajos magvak. Érdemes tudni, hogy a húsból származó vas biológiailag jobban hasznosul, mint a növényi eredetű élelmiszerekből származó, ezért kell odafigyelni a vaspótlásra, ha a kamasz gyereked valamilyen speciális étrendet kezd el követni, például vegetáriánus vagy vegán táplálkozásra szeretne átállni, esetleg „csak” nem szereti a húst, vagy valamiért nagyon egyoldalúan táplálkozik.

Vigyázat, vashiány!

A vashiány a leggyakoribb hiánybetegségnek számít. Nem véletlen, hogy a kamaszokat is érintheti, hiszen nagyon tudatosnak kellene lenni ahhoz, hogy a megnövekedett vasszükségletet az étrend fedezni tudja. Ha a vashiány tüneteit tapasztalod a tinédzser gyerekednél, akkor már az étrendi változtatások és a táplálékkiegészítők nem elegendőek a hiányállapot megszüntetésére. Ilyenkor már magas vastartalmú vaspótló szedésére van szükség, hogy a vashiány kezelhető, súlyosbodása megelőzhető legyen. Ilyenkor kérjétek ki szakember véleményét, hogy valóban szükséges-e intenzív vaspótlás, és ha igen, milyen típusú készítményt javasol a gyerek aktuális táplálkozási szokásaihoz alkalmazkodva. Amire érdemes figyelni:

  • A vaspótlót legalább 3 hónapon keresztül, rendszeresen kell szedni, de a vasraktárak feltöltése akár 6 hónapig is eltarthat. Ezért fontos, hogy a kamasz könnyen be tudja illeszteni az étrendjébe és az életvitelébe. (Léteznek szilárd és folyékony, illetve étkezéskor bevehető és üres gyomorra szedendő vaspótlók, ennek eldöntéséhez jól jöhet a szakszerű tanács.)
  • Konzultáljunk a szakemberrel arról, mire kell figyelni a vaspótló készítmény beszedésekor, milyen ételekkel-italokkal nem ajánlott egyszerre bevinni. Például a magas rosttartalmú ételek, a kávé, a tea és a tejtermékek gátolják, míg a C-vitamin segíti a vas felszívódását.
  • Ha bármilyen ételallergia áll fenn, akkor allergénmentes vaskészítményt kell választani.